ÎN ACEST AN, Schimburile comerciale dintre România şi ţările CEFTA vor depăşi 1,5 miliarde de euro

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 iulie 2006

Ţara noastră exportă în CEFTA mai mult decât importă din această regiune

Sesiunea ordinară a Comitetului Mixt al Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA) s-a încheiat, ieri, la Bucureşti. Reprezentanţii celor patru ţări membre - România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia - au analizat activitatea des-făşurată în cadrul Acordului, de la ultima reuniune până în prezent, şi au stabilit modul în care va funcţiona CEFTA după retragerea României şi Bulgariei din Acord, ca urmare a aderării la Uniunea Europeană (CEFTA a fost creată cu scopul de a pregăti ţările candidate pentru aderarea la structurile europene). Astfel, noul depozitar al CEFTA va fi Croaţia, iar preşedinţia Acordului va reveni Macedoniei, anul viitor, a precizat ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler. În acest an, România îndeplineşte funcţia de preşedinte al CEFTA. Domnul Winkler a menţionat că ţara noastră şi Bulgaria se vor retrage din Acord cu o zi înaintea aderării la Uniunea Europeană. În prezent, membrii Acordului poartă discuţii cu Republica Moldova şi cu Albania, în vederea intrării lor în CEFTA, a mai spus Iuliu Winkler.

Obiectivele Acordului pentru perioada următoare sunt promovarea, prin expansiunea comerţului, a dezvoltării armonioa-se a relaţiilor economice dintre părţi, asigurarea condiţiilor de concurenţă loială între acestea, precum şi contribuţia la liberalizarea comerţului în Europa de Sud Est. Comerţul ţării noastre cu statele membre CEFTA a înregistrat o evoluţie crescătoare, ajungându-se, în anul 2005, la un volum total al schimburilor de 1,2 miliarde de euro, din care 828 milioane de euro reprezintă exporturile româneşti şi 381 milioane de euro este valoarea importurilor, potrivit ministrului de resort.

Activul balanţei comerciale cu aceste ţări, în 2005, a fost de 447 milioane de euro. Astfel, exporturile româneşti spre ţările CEFTA au înregistrat, anul trecut faţă de 2004, o creştere de 36%, iar importurile au crescut cu 20%, soldul balanţei comerciale fiind favorabil ţării noastre.

În perioada ianuarie-mai 2006, schimburile comerciale ale României cu statele membre CEFTA au ajuns la un volum de 543 milioane de euro. Şi în acest an, soldul balanţei comerciale este favorabil ţării noastre, exporturile ajungând la 381 millioane de euro, în timp ce importurile au înregistrat o valoare de 162 millioane de euro. Pentru întreg anul 2006, minis-trul Winkler estimează o valoare a schimburilor comerciale mai mare de 1,5 miliarde de euro.

Printre produsele exportate de ţara noastră în regiunile CEFTA se numără utilajele şi componentele electrice şi electronice, precum şi mărfurile chimice, farmaceutice şi cos-metice. Totodată, România importă din aceste ţări produse agricole, chimice şi elec-trotehnice.

În ceea ce priveşte încurajarea comerţului exterior, minis-trul Winkler a precizat că, la ultima rectificare bugetară, au fost alocate 31,3 milioane RON, în vederea derulării programelor de creştere a competitivităţii şi de stimulare a exportului. Din aceşti bani, a spus domnia sa, vor fi utilizate circa 5 milioane RON. Alocaţia primită suplimentează bugetul iniţial stabilit în acest sens, de circa 40 milioane RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb