Adunarea Generală a Acţionarilor Trangaz (TGN) a respins, în şedinţa de ieri, atât distribuirea unui dividend brut pe acţiune în valoare de 21,66 lei/titlu (cu 81,47% din voturi), cât şi a unui dividend brut de 37,89 lei (cu 78,77% din voturi), solicitând conducerii administrative a societăţii convocarea, în regim de urgenţă, a unei noi şedinţe AGOA cu acest subiect, potrivit unui raport al emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
După închiderea şedinţei de tranzacţionare, conducerea Transgaz a convocat o nouă adunare generală, în data de 6 iunie, pentru aprobarea unei propuneri de repartizare a profitului, pe ordinea de zi, aflându-se aceleaşi două variante de dividende respinse în adunarea de ieri.
Acţionarii TGN mai solicită menţinerea datei de 25 iunie 2019 ca dată de înregistrare a acţionarilor asupra cărora se vor răsfrânge efectele hotărârii acţionarilor, precum şi menţinerea datei de 16 iulie 2019 ca data plăţii dividendelor aferente anului 2018.
În data de 8 aprilie, Statul Român, a cerut completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor cu un punct privitor la distribuirea unui dividend de 37,89 lei/acţiune, peste propunerea conducerii societăţii de la mijlocul lunii martie. Potrivit cererii statului, Transgaz ar urma să direcţioneze către acţionari suma de circa 446,11 milioane de lei, echivalentul a 90% din rezultatul obţinut de companie în 2018, de 495,95 milioane de lei, de unde statul ar urma să încaseze circa 260,1 milioane de lei, ţinând cont de deţinerea de 58,51% pe care Ministerul Economiei o are la transportatorul de gaze.
Cealaltă propunere presupunea alocarea către dividende a sumei de 255,02 milioane de lei, echivalentul a 51% din profitul net al anului trecut, scenariu în care Statul ar urma să încaseze 149,2 milioane de lei.
Anul trecut, iniţial, Consiliul de Administraţie al transportatorului de gaze a înaintat propunerea de a distribui ca dividende 55% din rezultatul anului 2017, motivând că alocarea unui procent de 90%, conform dorinţei acţionarului majoritar pune în pericol investiţiile transportatorului.
Marţi, 23 aprilie, compania a anunţat piaţa referitor la neîntrunirea condiţiilor de cvorum pentru desfăşurarea şedinţei AGOA şi rechemarea acţionarilor în şedinţa de ieri.
Tot ieri, AGOA Transgaz a aprobat situaţiile financiare anuale, dar a solicitat conducerii companiei să întreprindă demersurile necesare în vederea respectării prevederilor art.11 din O.G. nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul deţine o participaţie majoritară, care stipulează că aceştia au obligaţia de a prezenta, până la termenul legal de depunere a situaţiilor financiare anuale, la Ministerul Finanţelor Publice, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli întocmit pe baza indicatorilor economico-financiari realizaţi şi anexele de fundamentare, în vederea analizei acestora din punctul de vedere al încadrării, în nivelul anual aprobat.
Totuşi, pentru 2019, Transgaz si-a bugetat pentru acest an venituri de 1,9 miliarde de lei şi un profit net de 125 milioane de lei, în scădere cu 75% faţă de profitul realizat anul anterior.
Valoarea companiei la BVB se ridică la circa 4,12 miliarde de lei.