ÎN AL TREILEA TRIMESTRU DIN 2022 MOL anunţă un profitul operaţional CCS EBITDA de 1,449 miliarde USD

G.D.
Companii / 4 noiembrie 2022

MOL anunţă un profitul operaţional CCS EBITDA de 1,449 miliarde USD

Grupul MOL anunţă rezultatele financiare pentru al treilea trimestru din 2022. Profitul operaţional CCS EBITDA s-a ridicat la 1,449 miliarde USD în T3 2022, susţinut de performanţa foarte bună a segmentelor Upstream şi Downstream, dar şi de factorii macroeconomici, conform unui comunicat remis redacţiei. Acest rezultat a condus la un profit operaţional EBITDA în intervalul T1-T3 de 3,627 miliarde USD, ceea ce permite grupului MOL să îşi revizuiască în creştere estimările anuale EBITDA la 4,1-4,4 miliarde USD. În acelaşi timp, taxele excepţionale şi reglementările privind preţul carburanţilor în Europa Centrală şi de Est au avut un impact de aproximativ 1,18 miliarde USD asupra operaţiunilor MOL în intervalul T1-T3 2022.

Zsolt Hernadi, Chairman şi CEO, a comentat rezultatele: "Deşi în primele nouă luni ale anului condiţiile macroeconomice au evoluat favorabil pentru sectorul de petrol şi gaze, volatilitatea mediului extern, recesiunea iminentă, intervenţiile statului şi creşterea taxelor au generat un climat de incertitudine pentru industrie. Sancţiunile Uniunii Europene pot influenţa viitorul economic al Europei. Al treilea trimestru din 2022 s-a dovedit a fi foarte dificil în ceea ce priveşte furnizarea de energie în centrul şi estul Europei. Până acum, am reuşit să menţinem stabilitatea furnizării de carburanţi în mai multe ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est şi consider că acest lucru reprezintă cea mai mare realizare a noastră, graţie efortului extraordinar depus de angajaţii MOL. Vom avea nevoie şi în viitor de angajamentul tuturor colegilor noştri şi de o abordare financiară disciplinată, pentru a menţine un nivel de investiţii care să garanteze securitatea energetică şi obţinerea independenţei regiunii faţă de sursele de energie ruseşti, şi, în acelaşi timp, pentru a nu pierde din vedere obiectivele noastre care vizează tranziţia spre economia verde. Am făcut un pas mare pe traseul de implementare a strategiei noastre 2030+: în Ungaria, MOL gestionează, în baza unui contract de concesiune, serviciile municipale şi comunale de management al deşeurilor pe o perioadă de 35 de ani, lucru care ne permite să extindem operaţiunile noastre într-o nouă direcţie de business, aceea a economiei circulare şi a reducerii amprentei de carbon."

Potrivit sursei citate, rezultatul EBITDA aproape s-a dublat, ajungând la 640 milioane USD în T3 2022, iar de la începutul anului până în prezent rezultatul segmentului a totalizat 1,72 miliarde USD, adică aproape jumătate din rezultatul EBITDA total al Grupului. Rezultatul robust din T3 se datorează în special indicatorilor macro, care au reuşit să compenseze efectul negativ al creşterii redevenţelor în ultimul trimestru. În T3 2022, volumul producţiei de petrol şi gaze a depăşit valoarea de 90 mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), iar în primele trei trimestre a atins un rezultat mediu de 92,3 mboepd, devansând ţinta anuală de 90 mboepd. Costurile operaţionale (OPEX) ale Grupului s-au menţinut sub valoarea de 5 USD/boe, în ciuda presiunii semnificative a costurilor la nivelul lanţului valoric.

Profitul operaţional CCS EBITDA a crescut de la an la an şi a ajuns la 741 milioane de dolari în T3, înregistrând totuşi o scădere de 14% comparativ cu trimestrul anterior. În această perioadă, reglementările referitoare la preţuri şi taxele excepţionale impuse în Europa Centrală şi de Est au avut efecte asupra profitabilităţii segmentului, în timp ce EBITDA rezultat din petrochimie a scăzut cu 90% de la an la an. Contribuţia semnificativă a sectorului R&M a compensat factorii negativi în această perioadă. De asemenea, operaţiunile majore de mentenanţă planificate pentru rafinăria Szazhalombatta au fost finalizate cu succes în T3.

În segmentul Consumer Services, rezultatul EBITDA a scăzut în T3 2022 cu 43% de la an la an, iar rezultatul primelor trei trimestre a scăzut cu mai mult de jumătate comparativ cu aceeaşi perioadă, T1-T3, a anului trecut. Măsurile de reglementare a preţului la combustibili în mai multe ţări din centrul şi estul Europei au avut un impact asupra rezultatelor, rezultatul EBITDA în acest segment scăzând cu 85 de milioane de dolari din acest motiv. Creşterea marjelor din sectorul non-fuel şi creşterea volumelor de vânzare au compensat parţial efectele negative. Numărul de staţii de servicii care integrează conceptul Fresh Corner a crescut la 1.130 în T3 2022, de la 1.103, în trimestrul al doilea al anului, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb