Acţiunile locale care se tranzacţionează şi la Bursa de Valori de la Londra (LSE), respectiv Petrom (PETR), Fondul Proprietatea (FPQ), Romgaz (SNGQ) şi Electrica (ELSAQ), au consemnat, anul trecut, atât o lichiditate mai bună la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi o evoluţie mai bună a preţului acestor titluri.
Dacă la Bucureşti sunt tranzacţionate acţiuni, la Londra, titlurile acestor companii sunt schimbate prin intermediul instrumentelor financiare numite Global Depositary Receipt (GDR). Acestea sunt certificate emise de către o bancă depozitară, prin care se pot achiziţiona acţiuni ale unor companii străine fără ca emitenţii să fie listaţi pe piaţa respectivă, ci doar pe cea de origine a societăţii. GDR-urile oferă investitorilor aceleaşi drepturi pe care le au şi proprietarii acţiunilor propriu-zise, preţurile fiind bazate pe cele ale acţiunilor suport, dar sunt tranzacţionate şi decontate independent de acestea.
În general, se observă că GDR-urile celor patru companii listate la Bucureşti ce se tranzacţionează la Londra au urmat, în 2018, cursul impus de performanţa titlurilor de la BVB, singura excepţie fiind Fondul Proprietatea (FP), iar, la finalul anului, deprecierea acţiunilor Electrica (EL) şi Romgaz (SNG) de la BVB a fost uşor mai redusă decât cea a GDR-urilor.
În ceea ce priveşte titlurile OMV Petrom (SNP) tranzacţionate la Bucureşti, se remarcă că au încheiat anul cu o apreciere mai bună decât cea avută de certificatele de depozit.
Astfel, cotaţia SNP la BVB a avut parte de o apreciere de 4,55%, calculată ca diferenţa dintre preţul de închidere din ultimele zile de tranzacţionare din 2017 (29 decembrie), respectiv 2018 (31 decembrie), în timp ce GDR-urile, tranzacţionate cu simbolul PETR, au cunoscut o creştere de circa 2%.
În 2018, cotaţia emitentului listat la BVB şi LSE a beneficiat, pe de o parte, de aprecierea preţului petrolului din primele zece luni ale anului, sortimentul Brent, relevant pentru piaţa europeană, urcând, în această perioadă, cu aproximativ 21,5%.
Totodată, preţul titlului societăţii petroliere s-a tranzacţionat în creştere în aşteptarea adoptării legii Offshore într-o formă favorabilă deţinătorilor de licenţe, în contextul în care OMV Petrom, alături de ExxonMobil, ar urma să exploateze gazele din perimetrul Neptun Deep, cel mai important din Marea Neagră. Emitentul a distribuit un dividend brut de 0,02 lei/acţiune în anul tocmai încheiat.
De menţionat faptul că preţul acţiunilor celor trei companii energetice menţionate au fost printre cele mai afectate dintre cele de la BVB în luna decembrie în urma anunţului Guvernului cu privire la taxarea cifrei de afaceri a companiilor din acest sector şi plafonarea preţului la energie.
În consecinţă, titlurile SNP de la Bucureşti au scăzut cu 17,64% din 14 decembrie 2018 şi până în data de 8 ianuarie 2019.
Şi în cazul Fondului Proprietatea, performanţa titlurilor de la BVB a fost superioară GDR-urilor listate la Londra. Astfel, preţul acţiunilor, la finalul lui 2018, a înregistrat o apreciere de 2,2%, în timp ce, spre deosebire, preţul certificatelor de pe piaţa londoneză au consemnat o evoluţie negativă, înregistrând o retragere de 8,29%.
Acţiunile FP de la Bucureşti au fost de asemenea prinse în valul de vânzări ce a cuprins sfârşitul de an, afişând, faţă de cotaţia din 8 ianuarie, o scădere de 9,86% în comparaţie cu cea din 17 decembrie şi o depreciere de 10,16% la Londra, în acelaşi interval.
Dividendul brut acordat de către Fond acţionarilor, în 2018, a fost de 0,0678 lei/titlu.
În ceea ce priveşte titlurile emitenţilor Romgaz şi Electrica de la bursa autohtonă, producătorul de gaze a încheiat anul cu o scădere de 9,9%, iar GDR-urile, tranzacţionate la Londra cu simbolul SNGQ, au suferit o depreciere mai accentuată, de 11,39%, în timp ce titlurile EL la BVB au terminat 2018 cu o retragere de 14,16%, în comparaţie cu cotaţia din urmă cu douăsprezece luni.
La LSE, în 2018, acţiunile distribuitorului şi furnizorului de energie electrică au suferit un picaj de 18,29%.
În cazul Romgaz, companie deţinută de stat în proporţie majoritară, acţionarii societăţii au beneficiat atât de dis-tribuirea a 90% din profitul anului 2017, cât şi de dividende suplimentare, compania acordând anul trecut un dividend cumulat de 6,85 lei/acţiune.
Totodată, EL a distribuit către acţionari, în anul trecut, un dividend brut de 0,7237 lei/titlu.
La Londra, toate cele patru companii sunt listate pe Piaţa Principală, categoria Standard a GDR-urilor, fiind denominate în dolari americani. Pentru Romgaz, Electrica şi Fondul Proprietatea depozitarul este The Bank of New York Mellon, în timp ce CitiBank N.A. este depozitar pentru Petrom. În cazul Romgaz, fiecare GDR reprezintă o acţiune. Pentru Electrica, raportul GDR-acţiuni este de 1:4, pentru Fondul Proprietatea 1:50, iar pentru Petrom 1:150.
1. Companii din energie
(mesaj trimis de Ghirju în data de 10.01.2019, 06:53)
Companiile din sectorul energetic evoluează relativ mai bine iarna, la începutul primăverii sunt așteptate rezultatele financiare așa ca efectele ordonanței Guvernului se vor manifesta mai puternic la începutul verii.