ÎN BAZA FUZIUNILOR ŞI A SCĂDERII PREŢULUI PETROLULUI, Bursele europene au încheiat în creştere săptămâna trecută

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 aprilie 2007

Bursele europene au încheiat în creştere săptămâna trecută

Acţiunile europene au încheiat în creştere săptămâna trecută, pe fondul speculaţiilor, dar şi al anunţurilor de fuziuni şi achiziţii din regiune, care au anulat temerile legate de consecinţele încetinirii expansiunii economiei SUA.

"Faptul că asistăm la atât de multe fuziuni şi achiziţii pe plan internaţional ne demonstrează încrederea în creşterea economiei mondiale, iar acest lucru stimulează dinamica acţiunilor", declară Mike Lenhoff, strateg şef la "Brewin Dolphin Securities" Ltd. din Londra, societate care are în administrare active de circa 36 de miliarde de dolari. Potrivit afirmaţiilor sale, dacă perspectivele de creştere se vor modifica, atunci acest lucru se va resimţi pe pieţele de acţiuni. Până în prezent, în Europa au fost anunţate fuziuni şi achiziţii de 502 miliarde de dolari, potrivit cifrelor Bloomberg. Anul trecut, aceste tranzacţii au atins recordul de 1.600 miliarde de dolari.

Printre titlurile cu cele mai importante câştiguri s-au numărat, săptămâna trecută, cele ale "Telecom Italia" SpA, compania primind oferte de preluare. Au avut evoluţii semnificative şi titlurile "Carrefour" SA din Franţa şi "Royal Ahold" NV din Olanda, în baza speculaţiilor potrivit cărora cei doi retaileri ar putea fi ţinte de preluare.

Indicele european Stoxx 600 a crescut cu 1,6% în perioada 2-5 aprilie (vineri au fost închise pieţele europene, cele americane şi cele asiatice majore), ajungând la 380,26 puncte. Un nivel mai mare a fost atins doar la data de 19 februarie: 382,19 puncte. Acesta a fost nivelul maxim al ultimilor şase ani. Indicele Stoxx 50 a urcat cu 1,5% săptămâna trecută, iar Euro Stoxx 50 - cu 2,2%.

Indicele CAC 40 al Bursei din Paris a crescut cu 1,9%, la 5741,38, iar DAX al celei din Frankfurt - cu 2,6%, la 7099,91. FTSE 100 al pieţei din Londra a urcat cu 1,4%, la 6397,30 puncte.

Acţiunile "Telecom Italia", cea mai mare companie de telefonie din Italia, au cres­cut cu 13%, la 2,42 euro. Companiile AT&T Inc. şi "America Movil" sunt interesate, fiecare, să cumpere o treime din "Olimpia" SpA, holdingul care controlează "Telecom Italia". Oferta dă titlurilor "Telecom Italia" o valoare de 2,82 euro. Acţiunile "Pirelli & C." SpA, cel mai mare acţionar indirect al "Telecom Italia", prin intermediul "Olimpia", au crescut cu 7,6%, la 89 cenţi.

Alte companii interesate de "Telecom Italia" sunt "France Telecom" SA şi "Telefonica" SA Spania, potrivit Wall Street Journal, care citează surse apropiate societăţilor.

Acţiunile companiilor aeriene au urcat săptămâna trecută, ca o consecinţă a scăderii cotaţiilor ţiţeiului. Titlurile "Air France-KLM Group", cea mai mare companie aeriană din Europa, au crescut cu 6,6%, la 36,39 euro. Titlurile "British Airways", a treia societate de profil de pe continent, au crescut cu 4,6%, la 508,5 pence. Un studiu al "Credit Suisse Group" arată că aproximativ 30% din cheltuielile companiilor aeriene au ca destinaţie combustibilul.

Acţiunile companiei germane E.ON AG au urcat datorită faptului că aceasta a renunţat la oferta în valoare de 42,4 miliarde de euro (56,9 miliarde de dolari) pentru achiziţia producătorului spaniol de utilităţi "Endesa" SA. Se pare că acesta din urmă va fi preluat de "Enel" şi "Acciona" care, în prezent, deţin 46% din compania spaniolă.

Acţiunile E.ON au crescut cu 6,6%, la 108,49 euro. Titlurile "Enel" au câştigat 3,4% în perioada 2-5 aprilie, încheind săptămâna cu un curs de 8,279 euro. Titlurile "Acciona" au urcat cu 5,8%, la 171,5 euro.

Acţiunile "Carrefour", cel mai mare lanţ de distribuţie din Europa, au atins, la data de 4 aprilie, nivelul maxim al ultimilor cinci ani, urcând cu 4,4% pe întreaga săptămână trecută, la 57,17 euro. "Colony Capital" a anunţat că societatea ar putea obţine 30 de miliarde de euro din vânzarea de proprietăţi, sumă care depăşeşte cifra declarată de "Carrefour" în privinţa activelor sale imobiliare. Fondatorul "Colony Capital", Thomas Barrack, deţine 9,1% din "Carrefour".

Acţiunile "Royal Ahold" au crescut cu 3,8%, la 9,08 euro. Pe piaţă au apărut speculaţii privind o posibilă fuziune a aces­tei companii olandeze cu grupul belgian "Delhaize".

În schimb, acţiunile "Novartis" AG, cel mai mare producător elveţian de medicamente, au pierdut 2,9%, ajungând la un preţ de 67,65 franci elveţieni. Compania a oprit vânzările medicamentului Zelnorm în SUA (pentru afecţiuni digestive), la solicitarea autorităţilor în materie. Un studiu realizat pe 18.000 de pacienţi a arătat că numeroase persoane care au luat acest produs au făcut atac de cord sau cerebral.

În această săptămână, investitorii îşi vor îndrepta atenţia către rapoartele oficiale privind solicitările de ajutor de şomaj şi preţurile de import din SUA.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb