ÎN CADRUL COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SUPRAVEGHEREA MACROPRUDENŢIALĂ: BNR a prezentat un studiu de impact referitor la "taxa pe lăcomie"

V.D.
Macroeconomie / 4 februarie 2019

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Actualizare - 14:00 În cadrul şedinţei CNSM, BNR a prezentat studiul de impact privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, conform unui comunicat al băncii centrale.

Acesta arată:

"Membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României. Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia".

-------

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială se va întruni, astăzi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, la iniţiativa Băncii Naţionale a României (BNR).

Unul dintre subiectele pe care le vor discuta este ROBOR-ul, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile în lei. Eugen Teodorovici spune că ROBOR-ul nu se calculează transparent şi arată că ar fi manipulat. El este susţinut şi de partenerii din coaliţia de guvernare. De altfel, senatorul ALDE Daniel Zamfir l-a invitat din nou pe Mugur Isărescu în Parlament, săptămâna viitoare, pentru a da explicaţii în legătură cu aceste suspiciuni.

"Nu avem această taxă pe lăcomie pentru a taxa, ci pentru a descuraja o practică incorectă faţă de români, faţă de cei care au împrumuturi în lei şi în acest sens o să fie luni o discuţie, o reuniune la Banca Naţională, o întâlnire la care se va discuta şi felul în care se stabileşte azi ROBOR-ul în piaţă, cât de transparent se face acest lucru, dacă este cea mai bună soluţie sau poate găsim alte soluţii, dar într-adevăr noi am prevăzut în buget 0 lei ca impact, pentru că nu dorim să taxăm", susţine ministrul de finanţe, conform Digi 24.

Convocat, săptămâna trecută, de senatorul ALDE, Daniel Cătălin Zamfir, să discute despre modul de calcul al indicelui ROBOR şi pe marginea raportului BNR de anul trecut, şeful băncii centrale nu a răspuns invitaţiei parlamentarului.

Parlamentarul consideră că ROBOR este manipulat de bănci, sub supravegherea BNR şi a prezentat unele documente reprezentând, conform domniei sale, email-uri transmise între băncile participante la calculul ROBOR.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a transmis că Banca Naţională a României este deschisă la dialog şi nu refuză o invitaţie asumată de Parlamentul României în ansamblul său.

BNR consideră că demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în faţa Parlamentului României, în baza legii sale de funcţionare şi a Tratatului Unional.

BNR subliniază că este disponibilă să răspundă unei eventuale invitaţii la dialog, formulate de Parlamentul României.

Prezent, săptămâna trecută, în Comisia economică din Senat, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a subliniat: "Ministerul Finanţelor a avut o invitaţie transmisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (n.r. Sergiu Oprescu) tocmai pentru a găsi un mod cât mai eficient de a discuta despre cum politica fiscală şi cea bugetară trebuie să producă efecte în economie pentru binele persoanelor fizice şi juridice. (...) Din păcate, invitaţia noastră nu s-a soldat cu un răspuns favorabil, cel puţin din partea BNR". Teodorovici a mai spus că urmează să discute, astăzi, cu reprezentanţii BNR, în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Practic este o intalnire intre un doct si un prost.

    Din pacate doctul a sustinut bancile chiar si cand acestea au fost prinse cu mana in buzunarul clientului (ceea ce nu ii face cinste), dar tot doct ramane in materie de finante.

    Celalalt, prostul, desi ocupa o functie de conducere de mare responsabilitate nationala, din pacate pentru noi toti, tot prost ramane (nu-l educa functia ci doar il umfla in pene). 

    1. În CNMP mai sunt și alte nulități: un exemplu este ilustrul Universitar Parvenit Badea Leonardo. El &Co (CASF) aplică politica tiptilului. De când a venit individul ăștia cu ciocul lui grețos de mafiot provincial în ASF, instituția a dispărut. Nu se mai aude nimic de ASF, nu se mai știe nimic. Politica struțului. Leo Badea a dat ordin: psst! La toată lumea să nu fie luați în vizor ca BNR. Între timp el și grețosii lui din CASF iau salarii la fel sau mai mari că ăia din BNR. Încasează frumos și tac. Între timp piețele financiare au convulsii de moarte și toată lumea tace. Nimeni nu întreabă mafiotul Leuțu nimic. Asta e. Țară fără viitor!

    Modul in care s-au jucat cu taxa pe active pare un exemplu clasic de manipulare a bursei. Ar fi foarte interesant de aflat cine a cumparat imediat dupa caderea bursei si va vinde acum cand vor renunta la taxa si cotatiile se vor duce in sus.

    1. Eu, Dragnea, cumpar tot in tara asta.

      Sunt buricul Teleormanului ajuns acum buricul Romaniei. 

      Sunt mare, tare, prost si hot.

      Multumesc alegatorilor care m-au votat (multi, da prosti).  

      Vorbi (aiurea)si nea ION,ca doar si el e om.

    Si se mai plange lumea ca la noi e scump

    cam tot sub 5 secude a durat si meciul lui Isarescu cu discotecarul. badea cu teodoroviciul isi pot face un club al celor mai idioti romani din toate timpurile. un fel de guiness book de romanica. #1 si #2. vilcov e si el pe podium

    1. Sunt sporturi în care mușcarea asfaltului este inevitabilă. Până și Tyson a mușcat asfaltul. Papagalii de net sunt invincibili. :)))))))))

    Ce bre, deținătorii de capital solicită să fie "discriminați în mod pozitiv" și nu precum deținătorii de forță de muncă și deținătorii de mijloace de producție ? Remarcați totușincă deținătorii de forță de muncă și cei de mijloace de producție plătesc impozite indiferent de rezultatul activității desfășurate, pozitiv sau negativ, pentru veniturile încasate sau deținerea de mijloace de producție ? Opinați că băncile ar trebui impozitate pentru volumul cifrei de afaceri ?

    1. Nu.

    BNR =hoție

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb