Participanţii evenimentului European Entrepreneurship Forum, care a avut loc la Bucureşti, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Romaniei, au convenit că este timpul pentru o recunoaştere politică a IMM-urilor, prin trecerea de la abordarea "gândiţi-vă mai întâi la scară mică" la "să acţionăm mai întâi la scară mică", arată un comunicat al CNIPMMR remis, astăzi, Redacţiei noastre.
În cadrul Forumului, preşedinţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Grupului de Angajatori ai Consiliului Economic şi Social European şi SMEunited, au semnat, în prezenţa Preşedintelui Klaus Iohannis, Declaraţia de la Bucureşti. "Dezvoltarea antreprenoriatului este una dintre soluţiile esenţiale pentru întărirea convergenţei economice şi a coeziunii sociale a Europei. Acestea trebuie cimentate prin apartenenţa la acelaşi set de valori: democraţie, libertate şi domnia legii. Europa are toate ingredientele necesare pentru a reuşi. Companiile noastre, angajaţii acestora şi toţi cetăţenii europeni aşteaptă măsuri care să ofere răspunsuri la provocările cu care ne confruntăm în prezent. Am convingerea că «Declaraţia de la Bucureşti privind antreprenoriatul» semnată astăzi va sta la baza conturării unei foi de parcurs utile în activitatea viitoarei Comisii Europene, dar şi a statelor membre, în direcţia unei politici pragmatice, de consolidare a competitivităţii economice a Uniunii.", a menţionat în deschiderea evenimentului Preşedintele României, Klaus Iohannis, conform comunicatului.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat: "Prin semnarea Declaraţiei de la Bucuresti, marcăm un moment istoric pentru antreprenoriatul european. Europa Antreprenorială 2030 este un deziderat al generaţiei noastre, un proiect pe care îl lăsăm moştenire generaţiilor următoare!".
Documentul conţine un set de propuneri pentru factorii de decizie menite să stimuleze antreprenoriatul în Uniunea Europeană şi să permită IMM-urilor să progreseze.
"Mulţumită antreprenorilor, cetăţenii se pot bucura de modul de viaţă european. Este rolul factorilor politici de a oferi întreprinderilor condiţii de creştere. Să nu uităm de ele cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene", a declarat Jacek P. Krawczyk , Preşedinte al Grupului de angajatori ai Consiliului Economic şi Social European.
Declaraţia ridică problema accesului la finanţare, la pieţe, la forţă de muncă calificată, a provocării birocraţiei cu care se confruntă companiile, precum şi digitalizării IMM-urilor. De asemenea, formulează aşteptările IMM-urilor faţă de următorul buget al Uniunii Europene şi a programelor sale.