Majorarea tarifelor la poliţele RCA, prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, a fost aprins dezbătută, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social.
În urma dezbaterilor, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a prezentat două amendamente la proiectul de act normativ şi a ameninţat că, dacă ministerul de resort nu va ţine cont de ele, membrii acesteia vor protesta în Piaţa Victoriei.
Augustin Hagiu, preşedintele FORT le-a amintit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice de evenimentele din 2016.
"După cum bine ştiţi, sau cel puţin ar trebui să ştiţi, în 2016 în momentul în care tarifele au explodat în ceea ce priveşte asiguratul transportator, timp de un an ne-am aflat prin Piaţa Victoriei, în faţa ASF, încercând să rezolvăm nişte lucruri, astfel încât tarifele de primă să nu se mai ducă la 20.000 lei, aşa cum era la vremea respectivă, pentru clasa B0 la un cap tractor. După protestul din 2017 care a dus la decapitarea conducerii ASF de la vremea respectivă, am participat la multe din reglementările din actuala lege RCA la nivel guvernamental, dar în special în Parlament", a arătat Hagiu.
El a precizat că nu este necesar acest proiect de ordonanţă de urgenţă, ci era momentul în Parlament să se facă modificările legislative necesare.
"Un răspuns primit de la Consiliul Concurenţei confirmă Parlamentului că este necesar să intervină în acest context al scandalului dintre service-uri şi societăţi de asigurare, astfel încât asiguratul să beneficieze de cele mai bune condiţii de piaţă ca să nu avem explozie a tarifelor", a spus Augustin Hagiu.
Liderul FORT a afirmat că "samsarii de poliţe au făcut un business din ceea ce înseamnă tranzacţionarea dreptului de despăgubire", lucru interzis de Codul civil.
În replică, reprezentanta ASF la dezbaterea proiectului, Cristina Zgonea, a spus că Autoritatea este de acord cu forma actuală a proiectului legislativ.
Preşedintele FORT a propus două amendamente la proiectul iniţiat de Ministerul Finanţelor:
- Completarea articolului 21 cu un nou alineat cu următorul cuprins: "Penalităţile sunt legate în mod esenţial de persoana terţului prejudiciat, urmând a fi plătite direct acestuia pe bază de cerere".
- Completarea articolului 23 cu un alineat nou: "Dreptul de despăgubire este legat în mod esenţial de persoana terţului prejudiciat".
În proiectul de act normativ se arată: "Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcţionare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către BAAR şi nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislaţiei are în vedere, printre altele, eliminarea obligaţiei BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat şi eliminarea obligaţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară de a emite reglementări în ceea ce priveşte stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de primă".
Asiguratul cu risc ridicat este definit drept persoana pentru care, pe baza încadrării în clasele de risc, cel puţin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referinţă.