ÎN CAZUL OFERTEI PUBLICE CU SCHIMB DE ACŢIUNI CĂTRE FRĂŢILĂ SIF Transilvania va contesta decizia ASF de respingere

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iulie 2019

SIF Transilvania va contesta decizia ASF de respingere

SIF Transilvania (SIF3) va contesta la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) decizia de respingere a documentului de ofertă publică a emitentului, după ce reglementatorul a decis că perioada de derulare a ofertei a expirat şi a respins condiţia de încheiere din ofertă "totul sau nimic, condiţie rezolutorie de natură să facă oferta publică de cumpărare revocabilă", se arată într-un raport al SIF3 transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, SIF3 argumentează, printre cuvinte, că ASF ar fi tras de timp în aprobarea deciziei de aprobare/respingere, iar direct spune că documentul a fost transmis cu menţionarea expresă a faptului că operaţiunea este irevocabilă pe toată durata de derulare: "Precizăm faptul că documentaţia aferentă ofertei publice a fost depusă la ASF cu respectarea hotărârii adunării generale a acţionarilor şi a termenelor impuse prin reglementările ASF în vederea aprobării în termen a documentului de ofertă publică de cumpărare acţiuni. Documentul de ofertă publică de cumpărare acţiuni a fost supus aprobării cu menţionarea expresă a faptului că este irevocabilă pe toată perioada de derulare a acesteia". Totuşi, contestaţia pare tardivă în contextul depăşirii, cu siguranţă acum, a calendarului ofertei.

Amintim că respingerea ASF a venit în condiţiile în care SIF3 trebuia să finalizeze programul de răscumpărare aprobat de acţionari până în data de 19 iulie, potrivit deciziei acestora de acum patru luni şi jumătate, din data de 6 martie 2019, iar intermediarul ofertei ar fi transmis documente pentru completare a prospectului şi aprobare către ASF în 18 iunie, 2 iulie şi 8 iulie, ultimele documente fiind trimise reglementatorului cu doar 11 zile înainte de termenul limită de închidere al ofertei.

ASF arată în motivare că perioada minimă de derulare a ofertei publice de cumpărare este de 10 zile lucrătoare, aceasta putând fi iniţiată după cel puţin trei zile lucrătoare de la data publicării anunţului de ofertă de unde "rezultă că oferta publică de cumpărare nu mai poate fi finalizată în termenul impus prin hotărârea AGEA SIF Transilvania din data de 6 martie 2019".

Totodată, se mai menţiona în motivare, cu privire la programul pus la cale de Mihai Fercală, preşedintele şi directorul SIF-ului: "În cadrul documentaţiei depuse la ASF a fost precizată pentru oferta publică condiţia de încheiere cu succes totul sau nimic, condiţie rezolutorie de natură să facă oferta publică revocabilă, ceea ce contravine prevederilor art. 54 alin. (3) din Regulamentul nr. 5/2018 privind irevocabilitatea unei oferte publice de cumpărare. Totodată, această condiţie este incompatibilă cu regulile locului de tranzacţionare pe care sunt tranzacţionate acţiunile emitentului SIF3 (Codul BVB) specifice ofertelor publice de cumpărare".

Documentul de ofertă publică de cumpărare de acţiuni a SIF3, respins de ASF, privea un schimb atipic de acţiuni prin care se ceda un pachet de 56,72% de titluri deţinut de societatea de investiţii financiare la Comcm Constanţa (CMCM), unde Constantin Frăţilă şi alte persoane din jurul său au fost alese în diferite funcţii de conducere la finalul anului trecut şi începutul acestui an.

Începând cu 3 iunie, titlurile Comcm au reintrat la tranzacţionare la BVB după aproape cinci ani de suspendare, ca urmare a deciziei ASF, care a constatat că, în prezent, nu mai există motivele care au dus la suspendarea titlurilor CMCM în 2014, respectiv conflictul dintre acţionarul majoritar al companiei SIF Transilvania şi grupul format în jurul lui Constantin Frăţilă.

SIF Transilvania are o deţinere de 56,73% din Comcm, în timp ce grupul format în jurul lui Constantin Frăţilă, ce a fost numit în ianuarie 2019 la conducerea companiei, are 41,67% din capitalul emitentului din Constanţa.

În contextul în care programul nu a fost respins pe fond de către ASF, ci mai degrabă pe argumentul ieşirii din calendarul operaţiunii, programul atipic de răscumpărare încă are potenţialul să reapară şi să deschidă aşadar posibilitatea altor schimburi similare de acţiuni şi active pe bursă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fercala,ce ai?Te-ai lovit la ceas?

    Ce sa contesti ca ati mintit actionarii? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb