Afirmaţiile recente ale reprezentanţilor opoziţiei politice şi ale reprezentanţilor fermierilor legate de faptul că Guvernul nu a solicitat încă nicio sumă de la Comisia de la Bruxelles pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de epidemia de pestă porcină au acoperite în realitate. Aflat în vizită oficială în ţara noastră, pentru a evalua situaţia, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat, ieri, după întrevederea avută cu prim-ministrul Viorica Dăncilă: "Până în prezent am alocat 2.000.000 de euro pentru partea de ajutor sanitar-veterinar. Analizăm pe programul de dezvoltare rurală care sunt măsurile prin care îi putem ajuta pe fermierii afectaţi de această epidemie. Ne gândim la măsuri financiare pentru a ajuta fermierii afectaţi de pesta porcină africană. Pentru a implementa măsurile de bio-securitate şi financiare, când vom avea mai multe detalii vom discuta despre solicitarea României privind alocarea de noi fonduri".
Comisarul european a susţinut că faptul că autorităţile din ţara noastră au detectat peste 800 de focare de pestă porcină arată că sistemul de detecţie funcţionează bine. Phil Hogan a menţionat că măsurile privind stoparea şi ţinerea sub control a epidemiei sunt foarte greu de luat şi de implementat, din cauza faptului că ne situăm pe primul loc în Uniunea Europeană cu privire la numărul porcilor crescuţi în gospodării individuale (75% din numărul total al efectivelor de suine).
Referitor la acest aspect, Petre Daea, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat, la un post de televiziune, că oamenii vor continua să crească porci în gospodăriile individuale din ţara noastră, cu respectarea regulilor sanitar-veterinare.
Ministrul de resort a spus: "Fiecare om va primi bani. Dacă porcii nu au fost crotaliaţi, se crotaliază acum. De aceea am modificat HG 1214, lucrând noaptea cu toţi specialiştii, pentru a face acest lucru ca să putem linişti populaţia, să înţeleagă oamenii că boala o suportă statul, nu ei. Îi despăgubim pe toţi, pentru că este firesc să facem acest lucru. Am făcut acte normative în acest sens. A doua veste bună pe care trebuie să o spun: nu dezarmăm. După o moarte mai vine şi o naştere. De asemenea, cel mai important lucru pe care trebuie să îl spunem oamenilor este că nu va pieri creşterea porcului în gospodării. Sigur, trebuie reguli sanitar-veterinare şi trebuie respectate, ca să putem să prevenim. Prevenţia înseamnă ca tu, ca şi crescător, să iei aceste măsuri".
Conform celei mai recente situaţii prezentate de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană a afectat până acum 12 judeţe, 207 de localităţi, şi au fost înregistrate 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi. Totodată, au fost ucişi 232.722 de porci afectaţi de epidemie, iar numărul animalelor sacrificate este în continuă creştere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2018, 09:42)
Daca n-ai fost in stare sa faci inventarierea efectivelor de suine din gospodariile populatiei se cheama ca nu ti-ai facut datoria!! Geronimo si Daeea meritati cu prisotinta sa vi se impute c/v porcilor omorati cu banii contribuabililor! Sa nu uit! Geronimo e in subordinea primului ministru!!1 Ce anomalie!!
Stie primul ministru cu ce se mananca zootehnia???
JALE!!!!!