ÎN CAZUL RĂSPÂNDIRII COVID-19 Avocatul Poporului solicită instituirea stării de urgenţă

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2020

Avocatul Poporului solicită instituirea stării de urgenţă

Avocatul Poporului, instituţie condusă de Renate Weber (ex-ALDE), solicită preşedintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus, iar Parlamentului să o aprobe. Instituirea stării de urgenţă ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetăţeneşti, dar şi la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării.

Solicitarea este făcută în condiţiile în care Avocatul Poporului este tocmai instituţia care trebuie să se lupte pentru respectarea drepturilor cetăţenilor.

Amintim că preşedintele Iohannis a exclus, în urmă cu două zile, sugestia unor politicieni de a declara starea de urgenţă.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR atrage atenţia că instituirea Stării de urgenţă de către şeful statului este un lucru foarte grav, care se ia doar în cazuri extreme, de război, sau când ţara este într-un pericol iminent de a fi cucerită.

Fostul preşedinte al CCR a spus: "" ""Starea de urgenţă este reglementată de Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă şi scrie exact ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se petrece. Dacă se declară starea de urgenţă, este o stare specifică războiului, adică dacă ţara e atacată, e sub asediu, sau în pericol iminent de cucerire. Nu pentru ce se întâmplă acum. În cazul în care se decretează starea de urgenţă, şeful guvernului devine ministru de Interne, el are răspunderea cea mai mare. Foarte multe drepturi şi libertăţi fundamentale, dintr-o situaţie normală, se pot limita. Se limitează dreptul la liberă circulaţie, bine, se pare că asta vor, se pot închide posturi TV, radio, ziare, tot felul de lucruri din astea. Nu ştiu dacă se justifică acum prin virusul acesta... au mai fost viruşi, gripe. Dar consecinţele unei stări de urgenţă sunt foarte, foarte grave. Nu este un lucru simplu. Legal se poate, constituţional se poate, dar este de analizat de 10 ori înainte de a lua o decizie. Dacă se ajunge acolo, nici Parlamentul nu mai există, toată lumea pleacă acasă. Mai ales că urmează să avem alegeri locale şi parlamentare... Sigur, legea îi da dreptul Avocatului Poporului să solicite acest lucru, dar nu cred că se impune. Nu îmi doresc şi nu aş apela la aşa ceva, deşi multă lume cere. Dar mie îmi e teamă de abuzuri''.

Potrivit OUG 1/1999, ""Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituit în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale, în următoarele situaţii:

a) existenţa unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale sau democraţiei constituţionale, ceea ce face necesare apărarea instituţiilor statului de drept şi menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminenţa producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor acestora".

Starea de urgenţă se poate institui pe o durată de cel mult 30 de zile, potrivit OUG 1/1999. La instituirea stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă.

Potrivit articolului 93 din Constituţie, Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Textul constituţional mai arată că, dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Klaus trebuie sa declare starea de urgenta sau asteapta sa ne imbolnavim.toti?Oricine vine in tara trebuie bagat in carantina dar cu paza armata!Cine nu respecta regulile sa faca cinci ani de puscarie ca in Rusia.Cu omenia si cu vorba buna nu se face treaba.Fostul politist care a infectat 13 persoane si a bagat un spital intreg in carantina ar trebui sa faca macar doi ani de inchisoare,cat prevad legile noastre.Macar atat.Si altii ca el sa pateasca la fel.Sa vedeti atunci ce ordine se face!

    1. Eu prefer declararea starii de urgenta si lovitura militara data de statul major al armatei. Arestati toti parlamentarii, toti cei din administratia locala s justifice averile daca nu sa le fie confiscate si apoi toti cei care nu declara imediat ce s-au imbolnavit sa fie impuscati daca nu se izoleaza.

      Ordinea pe care o visezi vine dupa cele ce am scris mai sus.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb