ÎN CEASUL AL DOISPREZECELEA, Oferta secundară de la Transgaz, impulsionată de Guvern

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iunie 2012

Oferta secundară de la Transgaz, impulsionată de Guvern

Executivul a adoptat, în şedinţa de miercuri, un memorandum privind derularea proiectului de ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni emise de "Transgaz", pe piaţa de capital. Astfel, pot fi demarate procedurile specifice de vânzare pe Bursa de Valori Bucureşti a unui pachet de 15% din acţiunile deţinute de stat la Transgaz.

Surse guvernamentale ne-au explicat că, în urma acestui memorandum, va fi constituit rapid un grup de lucru pentru a stabili tarifele reglementate necesare derulării activităţii Transgaz în următorii patru ani. De asemenea, înaintea şedinţei de Guvern, au fost clarificate şi alte detalii tehnice precum statutul conductelor de tranzit pentru transportul gazelor. Sursele noastre afirmă că Guvernul doreşte grăbirea procesului de vânzare a 15% din Trans-gaz, care ar fi trebuit să aibă loc în iunie.

La jumătatea acestei luni, Standard & Poor's a modificat pers-pectiva ratingului "BB+" al Trans-gaz (TGN) de la "stabilă" la "negativă", anticipând că ar putea coborî în viitorul apropiat calificativul companiei din cauza incertitudinilor privind reglementarea şi presiunilor din partea Guvernului pe politica de dividende. "Decizia de rating reflectă probabilitatea de a retrograda compania în viitorul apropiat deoarece observăm presiuni tot mai mari asupra profilului de risc de business al Trans-gaz", a arătat S&P.

Temerile exprimate de S&P se referă la tarifele stabilite de autorităţi în domeniul transportului de gaze şi la influenţa Guvernului asupra reglementării: "Am înţeles că autoritatea română de reglementare ia în calcul revizuirea mecanis-mului actual de stabilire a tarifelor în domeniul transportului de gaze pentru a permite Transgaz să recupereze parţial venituri în contul volumelor de gaze pierdute în perioada de reglementare încheiată în iunie 2012. Pe de altă parte, dis-cuţiile recente ale Transgaz cu autoritatea indică înrăutăţirea pers-pectivelor de recuperare. În opinia noastră, situaţia nu se încadrează în parametrii de vizibilitate şi pre-dictibilitate a reglementării constataţi anterior".

La vremea respectivă, agenţia de rating a mai precizat că ar putea coborî ratingul Transgaz cu mai mult de o treaptă dacă incertitudinea din zona reglementării va continua, sau dacă se va constata o "deteriorare substanţială a politicii reglementate de remunerare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb