ÎN CEEA CE PRIVEŞTE RELAŢIA AGENŢILOR ECONOMICI CU STATUL Banca Mondială ne vede mai puţin corupţi

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2006

Nivelul corupţiei din statele Europei Răsăritene a cunoscut un regres în perioada 2002 - 2005, deşi se menţine ridicat în comparaţie cu restul ţărilor europene sînt de părere reprezentanţii Băncii Mondiale. Într-un raport al acestei instituţii, document care urmăreşte nivelul corupţiei în relaţia întreprinderilor cu statul şi funcţionarii acestuia, redactat începînd cu anul 1999, se arată că nivelul mitei percepută firmelor mari a scăzut, în perioada menţionată, în mai mare măsură decît în cazul firmelor mici, care sînt, adeseori, cele care impulsionează creşterea economică şi creează locuri de muncă.

În cazul ţării noastre, autorii raportului apreciază că principalele elemente care au stat la baza descreşterii nivelului corupţiei sînt reprezentate, printre altele, de legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, precum şi de obligativitatea ca oficialităţile publice să-şi declare averea.

De asemenea, reprezentanţii Băncii Mondiale consideră că reformele în sistemul judiciar trebuie continuate şi însoţite de reforme şi în domeniile administrării veniturilor publice, al managementului cheltuielilor publice şi al mecanismelor de audit în ceea ce priveşte declaraţiile de bunuri.

În cazul statelor est-europene, cele mai mari progrese, conform studiului, au fost înregistrate în administraţia fiscală şi administraţia vămilor, în timp ce reforma justiţiei a fost adesea neglijată în primii ani ai tranziţiei statelor din estul continentului către economia de piaţă

Una dintre problemele identificate de autorii raportului este cea legată de achiziţiile publice, domeniu în care, cităm din texul documentului, "multe ţări est-europene au realizat o reformă a legilor care reglementează aceste activităţi, pentru ca apoi să introducă excepţii în proiectele altor legi".

Florin Pogonaru: "Asemenea studii bazate pe sondaje trebuie privite cu rezerva de rigoare"

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), ne-a declarat, referitor la documentul elaborat de Banca Mondială, că, avînd la bază un sondaj efectuat în rîndul întreprinderilor, studiul are o anumită marjă de eroare şi trebuie privit cu o oarecare rezervă. Domnia sa ne-a mai spus că avalanşa de sondaje, rapoarte sau studii, elaborate şi publicate de o serie de instituţii sau organizaţii pe marginea nivelului corupţiei, relevă, de foarte multe ori, date sau concluzii diferite. Pe de altă parte, domnia sa a recunoscut că, la nivelul mediului autohton de afaceri, "atmosfera începe să fie mai clară, iar nivelul corupţiei începe, într-adevăr, să scadă". Totuşi, domnul Pogonaru a ţinut să menţioneze că, la nivel naţional, continuăm să avem probleme departe de a fi rezolvate şi care pot fi generatoare de acte de corupţie. Una dintre aceste probleme, la care face referire preşedintele AOAR, este reprezentată de modul în care acţionează unii fun-cţionari publici, "care nu sînt suficient de responsabilizaţi în activitate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb