ÎN CIRCA DOI-TREI ANI Cotnari va produce vin spumant şi băuturi distilate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 octombrie 2013

"A fost un an cu recoltă bogată cum n-am mai avut niciodată", a spus Constantin Deleanu.

"A fost un an cu recoltă bogată cum n-am mai avut niciodată", a spus Constantin Deleanu.

Constantin Deleanu: "Anul acesta am avut cea mai bună producţie din istoria Cotnariului"

Compania Cotnari intenţionează să intre pe piaţa vinurilor spumante şi a băuturilor distilate, în circa doi-trei, după cum a spus Constantin Deleanu, preşedintele directoratului societăţii ieşene. În acest sens, Cotnari a achiziţionat, recent, o cramă de vinuri de la Vinia, societate aflată în insolvenţă. "Va trebui să înlocuim aproape totul, crama fiind într-o stare avansată de degradare. Sunt utilaje de dinainte de 1989, dar peste circa doi ani va fi o cramă modernă, unde vom produce vinuri spumante şi băuturi distilate", a declarat Constantin Deleanu. Potrivit domniei sale, investiţia se va ridica la aproximativ 5 milioane de euro.

Cotnari intenţiona să facă demersuri pentru a intra pe piaţa vinurilor spumante încă din 2008, însă a amânat acest proiect din cauza crizei, a mai menţionat reprezentantul companiei, promiţând că mai multe detalii despre noua investiţie va oferi la începutul anului viitor.

Noua cramă va aparţine companiei Casa de Vinuri Cotnari, care intenţionează să atragă, pentru dezvoltarea acestui proiect, fonduri europene. Până în prezent, Cotnari nu a accesat bani de la UE. Casa de Vinuri Cotnari produce, de doi ani, atât vinuri albe, cât şi rose şi roşii.

Crama în care aceasta produce vinurile nu este încă finalizată, pentru construcţia ei şi pentru utilaje deja fiind investită suma de circa un milion de euro.

Cotnari estimează o cifră de afaceri cu circa 10% mai mare, în acest an

Producţia de vin a companiei Cotnari a fost una record, în acest an, potrivit domnului Deleanu, care a precizat că a fost cea mai mare din istoria societăţii. Potrivit domniei sale, din cele 1.300 de hectare de vie culese în 2013 au fost recoltate peste 17 milioane de kg de struguri, fiind produse aproximativ 13 milioane de litri de vin. "A fost un an cu recoltă bogată cum n-am mai avut niciodată", şi-a început discursul Constantin Deleanu, duminică, deschizând Sărbătoarea primului vin al anului, organizată pe Dealul Cătălina din Iaşi.

Oficialul Cotnari a estimat că cifra de afaceri va creşte cu circa 10% în 2013 faţă de anul trecut, urmând să atingă între 26 şi 28 de milioane de euro.

Sub 10% din vinul vândut de compania ieşeană merge pe piaţa externă. Legat de acest lucru, Constantin Deleanu a subliniat: "Producătorii autohtoni s-au luptat să păstreze vinul în ţară, comparativ cu alte produse româneşti care pleacă la export, astfel încât mai puţin de 10-15% din vinul de pe piaţa noastră este importat".

Calitatea vinurilor româneşti este recunoscută la concursurile internaţionale de profil, a adăugat preşedintele directoratului Cotnari, susţinând că societatea pe care o conduce a câştigat, în ultimii zece ani, peste 250 de medalii, circa 20-25 din ele fiind primite în acest an. Domnia sa a precizat că vinurile autohtone au un preţ mai mic pe piaţa externă decât în ţară. Cotnari alocă circa 3 milioane de euro anual pentru promovarea pe piaţa internă.

Frâncuşa de Cotnari - înlocuită, în acest an, de un cupaj din trei soiuri albe

Dacă până anul trecut primul vin al anului era Frâncuşa de Cotnari, în această toamnă producătorul ieşean a lansat un cupaj din trei soiuri albe - Frâncuşa, Fetească Albă şi Tămâioasă Românească. "Pentru a ne bucura de toate calităţile sale, noua licoare va trebui consumată în primele luni după ce a fost produsă, fiind un vin tânăr", a spus domnul Deleanu, subliniind că după 1 ianuarie vor fi lansate pe piaţă noile vinuri de Cotnari din soiuri pure. Compania din Iaşi a produs, în acest an, primul vin roşu super premium (Fetească Neagră), care va fi comercializat peste un an şi care va costa 30-40 de euro.

Cotnari deţine 1.700 de hectare de vie, dintre care 1.300 pe rod, restul urmând să rodească anul viitor. Din cele 110 hectare de Fetească Neagră, în prezent 80 de hectare sunt pe rod, în timp ce, din cele 60 de hectare de Busuioacă de Bohotin, rodesc 40%, a mai spus, duminică, Constantin Deleanu. Potrivit domniei sale, anul viitor vor începe replantările la Cotnari pentru 400 de hectare de vie încă veche, urmând ca în circa trei-patru ani toată via să fie întinerită.

În prezent, în cadrul societăţii lucrează 350 de oameni, iar la Casa de Vinuri Cotnari activează 15 salariaţi, în sezon compania angajând încă 1.000 -1.500 de culegători.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb