• Tăriceanu îl contrazice pe Vosganian
Deficitul bugetar va rămâne cel prognozat, de 2,8% din PIB, şi nu se va modifica în urma rectificării bugetare la 2,6 %, aşa cum a declarat, săptămâna trecută, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat ieri că va trimite o scrisoare comisarului european pentru afaceri financiare şi monetare, Joaquin Almunia, în care va explica faptul că România se confruntă cu probleme cauzate de secetă, fapt ce implică alocarea unor sume importante pentru agricultură şi investiţii. "Nici un leu nu va merge pentru salarii, banii vor fi destinaţi investiţiilor", a arătat primul-ministru.
"Am convingerea că până la sfârşitul anului deficitul bugetar va fi mai mic decât cel prognozat, de 2,8%. Voi urmări personal ca deficitul bugetar să nu sară din această limită", a mai spus premierul Tăriceanu.
Comisia Europeană a estimat că vom depăşi limita admisă în UE de 3% şi a avertizat că ar putea declanşa procedura de deficit excesiv.
În urmă cu o săptămână, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian anunţa că deficitul bugetar va fi redus de la 2,8% din PIB la 2,6%, pentru ca acesta să se menţină sub 3% din PIB, plafonul admis prin criteriile economice din tratatul de la Maastricht. Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atentă a încasărilor şi a plăţilor bugetare timp de cel puţin doi ani, precum şi sancţiuni financiare în cazul în care nu se constată îmbunătăţiri ale politicii bugetare. Procedura se declanşează prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. De asemenea, Consiliul realizează calendarul de monitorizare în cadrul procedurii, precum şi termenele pentru evaluare.