ÎN CIUDA LIBERALIZĂRII PIEŢEI GAZELOR Marii consumatori au de plătit pentru costuri ridicate

A.C.
Companii #Energie / 23 aprilie 2014

Recentele modificări legislative apărute pe piaţa gazelor, precum ordonanţa care reglementează taxa pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze, nu i-au ajutat pe marii consumatori, care au în continuare cheltuieli mari, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Patronatelor din Industrie (CONPIROM), transmis, astăzi, redacţiei.

În comunicat se arată: "În ciuda recentelor modificări legislative apărute pe piaţa gazelor naturale, costurile pentru consumatorii industriali cresc semnificativ. Preţul gazului din producţia internă continuă să crească în ciuda reducerii consumului total din România, din ultimii trei ani. În condiţiile în care nu există o alternativă, consumatorii depind de regulile impuse de doi producători locali, care pot stabili propriile preţuri. Industria nu poate suporta şocurile cauzate de creşterea preţurilor, de aceea este necesară o perioadă de timp pentru stabilirea condiţiilor unei pieţe libere; o abordare treptată ar atenua impactul asupra consumatorilor".

Mihai Ivaşcu, secretar general CONPRIOM a declarat în comunicat: "Suntem extrem de preocupaţi pentru că observăm că avertismentele noastre s-au dovedit corecte, deşi au fost ignorate de autorităţi. În momentul în care Ordonanţa de Urgenţă 13/2014 a fost iniţiată, am arătat că, în loc să ajute piaţa, aceasta va duce la un blocaj complet. Ne confruntăm, în continuare, cu o creştere dramatică a preţului, impusă de o piaţă pe care există doar două surse de alimentare cu gaze natural. Iar acest lucru se întâmplă primăvara, când importurile de gaz scad către zero. Nu putem decât să ne imaginăm care va fi situaţia în timpul iernii".

CONPIROM a notificat autorităţile cu privire la lipsa unui mecanism al pieţei libere încă de anul trecut, se mai arată în comunicat.

Potrivit comunicării, o "liberalizare" accelerată a pieţei gazelor pentru consumatorii industriali ar produce creşteri abrupte ale preţului, iar companiile nu pot suporta asemenea variaţii bruşte, într-o perioadă scurtă de timp.

Ivaşcu: "Consumatorii industriali nu sunt împotriva liberalizării pieţei, dar solicită ca mecanismele relevante pentru o piaţă liberă să existe şi să fie funcţionale".

"Stabilirea unei pieţe eficiente necesită timp pentru crearea de alternative sustenabile şi eficiente pentru furnizare, precum şi instrumentele care să permită funcţionarea unor principii eficiente de tipul cerere-ofertă pentru guvernarea pieţei", a concluzionat Mihai Ivaşcu.

În cazul în care va continua procesul de liberalizare a pieţei de gaze în actuala formă, pentru consumatorii industriali, acesta poate avea un impact negativ semnificativ asupra economiei României, potrivit aceluiaşi comunicat care arată că s-ar putea pierde peste 6,3 miliarde de euro contribuţii la PIB şi peste 525.000 de locuri de muncă, pe termen scurt şi mediu.

Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România a fost înfiinţată la data de 20 martie 1992, ca urmare a nevoilor agenţilor economici, membri ai federaţiilor patronale de ramură, de a se asocia într-o confederaţie care să le reprezinte interesele în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele, precum şi cu asociaţii sau organisme din ţară şi din străinătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb