ÎN CIUDA TUTUROR IMPEDIMENTELOR, Start pentru oferta Transgaz

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2013

Start pentru oferta Transgaz

Update 13:45: Acţiunile Transgaz erau, la ora 13:22, în scădere cu 4,22%

----

Oferta secundară "Transgaz" (simbol TGN), prin care statul vinde 15% din trans-portatorul de gaze, începe astăzi, preţul stabilit de Guvern fiind între 171 şi 230 de lei/unitate.

Astfel, statul ar putea încasa între 68 milioane euro şi 90 milioane euro pentru pachetul respectiv.

După ce şi-a încălcat de nenumărate ori promisiunile în faţa FMI, Guvernul dă startul ofertei Trans-gaz, când nimeni nu mai credea, şi în contextul în care scena politică este cu ochii pe neînţelegerile din USL privind numirile procurorilor, iar Bursa de Valori Bucureşti l-a demis pe directorul general Victor Cionga.

Autorităţile, Bursa şi intermediarii sunt însă optimişti nu numai că oferta va fi un succes, ci şi că programul de listări al statului va continua, conform calendarului.

Oferta secundară Transgaz era programată după oferta Transelectrica, însă atât aceasta, cât şi celelalte oferte agreate cu FMI au fost întârziate de stat.

Constantin Niţă: "Listările statului, un surplus pentru BVB"

Procesul de privatizare a unor participaţii ale statului va continua pe tot parcursul anului, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Statul va vinde prin piaţa de capital câteva societăţi, ceea ce va crea un surplus pentru BVB, a mai adăugat domnia sa.

"Piaţa de capital se va revigora şi va intra în rândul burselor regionale, care contează", potrivit ministrului citat.

Domnia sa a spus că, după oferta Transgaz, vor urma ofertele Nuclearelectrica, Romgaz, CE Oltenia.

Gabriel Dumitraşcu, şeful OPSPI, spune că oferta Transgaz este doar primul pas, urmând tranzacţii mult mai mari pe BVB.

"Era necesar sa dăm dovadă că exis-tă voinţă, nu doar politică, ci şi adminis-trativă", a mai spus domnul Dumitraşcu.

Ioan Rusu, directorul general Transgaz, a spus că şi-ar fi dorit ca banii din ofertă să rămână în companie, însă vor rămâne în trezoreria statului.

Lucian Anghel: "Oferta Transgaz va sparge gheaţa neîncrederii"

Oferta Transgaz are toate ingredientele pentru a fi un adevărat succes, consideră Lucian Anghel, preşedintele BVB.

"Şi în cazul Transelectrica, am spus aceleaşi cuvinte, iar oferta a fost suprasubscrisă", a declarat, ieri, Lucian Anghel.

Preşedintele BVB este de părere că oferta Trangaz va sparge gheaţa neîncrederii, arătând că procesul de revigorare a pieţei de capital din România este pe drumul cel bun: "Va întări ideea că ţara noastră poate să creeze alternative de finanţare la creditul bancar, una dintre ele fiind piaţa de capital".

Lucian Anghel a mai declarat: "Autorităţile s-au ţinut de cuvânt, ceea ce ne dă încredere că listările vor continua". Domnia sa speră că în acest an vom vedea şi alte listări de succes, din partea unor companii de stat, cât şi din partea unor companii private.

Oferta Transgaz va dura 9 zile lucrătoare, respectiv până la data de 16 aprilie 2013 (inclusiv).

Structura ofertei

Intermediarii spun că oferta este prima din România adaptată standardelor şi practicilor internaţionale.

Oferta include trei tranşe de subscriere, respectiv tranşa destinată investitorilor instituţionali (reprezentând 85% din acţiunile oferite), tranşa destinată subscrierilor mari (8%) şi tranşa subscrierilor mici (7%).

Investitorii instituţionali pot subscrie orice număr de acţiuni Transgaz la un preţ cuprins în intervalul preţului de subscriere, respectiv 171 RON/acţiune - 230 RON/acţiune (inclusiv capetele intervalului).

Preţul de vânzare a acţiunilor către investitorii instituţionali va fi egal cu cel mai mare preţ la care tranşa investitorilor instituţionali este subscrisă 150% sau, dacă un astfel de preţ nu există, preţul de vânzare pentru această tranşă va fi egal cu preţul la care tranşa investitorilor instituţionali este subscrisă la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, după caz. În cazul în care tranşa investitorilor instituţionali este subscrisă la un nivel mai mic de 150%, preţul de vânzare al acţiunilor către investitorii instituţionali va fi egal cu cel mai mic preţ de subscriere înregistrat în tranşa investitorilor instituţionali.

Alocarea, după criterii calitative: Preţul mare nu garantează primirea acţiunilor

Acţiunile vor fi alocate investitorilor instituţionali pe baza unor criterii de alocare calitativă între care se numără feedback de calitate în timpul procesului de pre-marketing, subscrieri efectuate în primele zile ale ofertei, orizontul investiţional al investitorilor, subscrieri efectuate la un preţ de subscriere cât mai apropiat de cel mai mare preţ de subscriere, subscrierea unui număr mare de acţiuni.

Discount pentru micii investitori

Tranşa subscrierilor mari se adresează investitorilor, alţii decât cei instituţionali, care subscriu un număr de minimum 1.001 acţiuni la preţul de 230 RON/acţiune. Preţul la care se vând acţiunile în cadrul Tranşei Subscrierilor Mari va fi egal cu preţul la care se vând acţiunile către investitorii instituţionali. Alocarea în cadrul Tranşei Subscrierilor Mari va fi pro-rata.

Tranşa subscrierilor mici se adresează investitorilor, alţii decât cei instituţionali, care subscriu orice număr de acţiuni cuprins între 10 acţiuni şi 1.000 (inclusiv) la preţul de 230 RON/acţiune.

Investitorii care subscriu acţiuni în cadrul tranşei subscrierilor mici vor beneficia de un discount la preţul de vânzare faţă de preţul la care se vând acţiunile către investitorii instituţionali. Astfel, investitorii care subscriu acţiuni în cadrul tranşei subscrierilor mici în primele trei zile lucrătoare ale ofertei vor primi un discount de 5%, iar cei care subscriu începând cu cea de-a patra zi lucrătoare din cadrul ofertei vor primi un discount de 3% faţă de preţul de vânzare al acţiunilor către investitorii instituţionali. Alocarea în cadrul tranşei subscrierilor mici va fi de asemenea pro-rata.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Tipic romanesc:

    - prospectul de oferta e un roman 

    -angajamentul SSIF de 50 pagini 

    - formular subscriere 12 pagini

    Sistemul de alocarea si stabilirea pretului e astfel facuta ca micii clienti sa fie total "in ceata". 

    1. piata de capital este pentru oameni care vad si prin ceata; nu am mai activat pe piata de vreo 4-5 ani, dar am impresia ca oamenii n-au invatat nimic din criza: faceti doar ceea ce stiti!!

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb