ÎN CONDIŢIILE PIERDERILOR PE IFRS, Ministerul Finanţelor se face că nu vede problema legalităţii distribuţiilor de cash ale FP din 2016

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2017

Ministerul Finanţelor se face că nu vede problema legalităţii distribuţiilor de cash ale FP din 2016

Actualizare 11:20 ASF a avizat diminuarea capitalului social al FP

Oferta prin care Fondul Proprietatea a răscumpărat 640 milioane acţiuni proprii, la preţul de 0,91 lei per acţiune, suprasubscrisă de aproape zece ori

FP aşteaptă de la ASF avizul pentru o nouă reducere de capital

Actualizare 11:20 ASF a avizat diminuarea capitalului social al FP

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat, astăzi, modificarea intervenită în documentele avute în vedere la momentul înregistrării SC Fondul Proprietatea SA, respectiv actul constitutiv al societăţii, ca urmare a diminuării capitalului social.

-----

O problemă ridicată de avocatul Gheorghe Piperea, anul trecut - faptul că Fondul Proprietatea şi-a diminuat capitalul social, deşi înregistra pierderi pe 2015, fapt interzis de legea 31 a societăţilor comerciale - este ignorată de Ministerul Finanţelor.

FP a făcut, anul trecut, o distribuţie de numerar, în condiţiile în care, potrivit unei norme ASF, a trecut, de pe standardele româneşti, pe cele internaţionale de contabilitate, astfel că profitul din 2015 de 784,64 milioane de lei pe RAS s-a transformat în pierdere de 565,1 milioane de lei, pe IFRS. Legea 31 nu permite reducerea de capital dacă societatea înregistrează pierderi, însă FP a motivat că AGA din ianuarie 2016 a fost convocată înainte de intrarea în vigoare a Normei ASF, iar rezultatele financiare aferente anului 2015 au fost disponibile abia după AGA menţionată.

La solicitarea ziarului « BURSA », Ministerul Finaţelor a lăsat să se înţeleagă că nu are nici o problemă cu diminuarea de capital a FP de anul trecut. Explicaţia MFP este însă diferită faţă de cea a FP.

Reprezentanţii MFP ne-au transmis, la rugămintea să precizeze dacă avea voie Fondul Proprietatea să facă o distribuţie de capital către acţionari, prin reducerea capitalului social, conform legii: « În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) lit. b) şi lit. c) şi alin (3) din Regulamentul nr. 4/2010 privind înregistrarea CNVM şi funcţionarea SC «Fondul Proprietatea» SA, precum şi tranzacţionarea acţiunilor emise de aceasta, cu modificările şi completările ulterioare, prin Avizul nr. 141/25.05.2016 ASF a avizat modificarea actului constitutiv al FP ca urmare a reducerii capitalului social de la 9.869.265.720,90 RON la 9.320.973.180,85 RON prin reducerea valorii nominale a acţiunilor societăţii de la 0,90 RON la 0,85 RON, în conformitate cu Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SC Fondul Proprietatea SA nr. 1/27.01.2016. Precizăm că, la data adoptării hotărârii AGA FP de diminuare a capitalului social, ultimele situaţii financiare anuale aprobate de AGA erau cele din anul 2014.

Precizăm că reducerea valorii nominale a acţiunilor de la 0,90 RON la 0,85 RON a condus la o restituire către acţionarii societăţii a respectivei cote-părţi din aportul la capitalul social".

Adică, MFP se prevalează de faptul că ultimele situaţii financiare anuale aprobate de AGA erau cele din anul 2014, şi nu de diferenţa dintre RAS şi IFRS, aşa cum face FP.

Când s-a pus problema impozitului pe profit, pentru 2016, însă, reprezentanţii FP au mers pe varianta convenabilă a contabilităţii IFRS şi ne-au spus, în februarie 2016, că Fondul nu va plăti impozit pe profit, întrucât a înregistrat pierdere fiscală, pe IFRS.

Unele voci au susţinut că folosirea repetată a returnării de capital către acţionari, în loc de distribuire de dividende, reprezintă un abuz, nefiind în spiritul legii. Acestea ne-au spus că autorităţile statului ar trebui să privescă aceste transferuri, din perspectiva impunerii unor impozite, în condiţiile în care distribuţiile de capital sunt scutite de taxe.

Şi în acest caz, MFP ne-a transmis că nu vede o problemă: «Precizăm că Ordinul MFP CNVM nr. 144/2008 pentru aprobarea Normelor privind determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe câştigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obţinut de persoanele fizice, cu modificările şi completările ulterioare nu conţine prevederi cu privire la impozitarea sumelor obţinute de către acţionari din restiturea unor sume ca urmare a diminuării valorii nominale a acţiunii unei societăţi.

În plus, precizăm că legislaţia pieţei de capital nu conţine prevederi care să limiteze numărul de operaţiuni de reducere sau de majorare a capitalului social într-o anumită perioadă de timp, în lipsa unor astfel de prevederi ASF nefiind competentă să se pronunţe pe aceste aspecte".

Ministerul Finanţelor a ţinut să precizeze că gestionarea SC Fondul Proprietatea SA intră în sfera de competenţă a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În timp ce MFP preferă să ignore problema, FP tocmai a finalizat o nouă ofertă de răscumpărare de acţiuni proprii şi aşteaptă, de la ASF, aprobarea pentru o altă reducere de capital.

ASF a amânat, pentru săptămâna aceasta, discutarea cererii de avizare a reducerii capitalului social şi de modificare a Actului constitutiv al Fondului Proprietatea, în condiţiile în care Fondul avea în derulare o ofertă publică pentru răscumpărarea de acţiuni proprii, sub formă de acţiuni şi / sau GDR-uri, care viza 640 de milioane de acţiuni, la preţul de 0,91 lei/unitate.

Oferta s-a încheiat luni, cu o suprasubscriere de aproape zece ori.

Fondul a anunţat subscrieri totale de 6.130.412.058 acţiuni reprezentând 957,88% din ofertă (3.550.648.558 au fost subscrise sub formă de acţiuni şi 2.579.763.500 acţiuni au fost subscrise sub formă de certificate globale de depozit având la bază acţiuni (GDR), respectiv 51.595.270 GDR-uri).

Astfel, acţionarii vor vinde o acţiune la 9,57 subscrise în ofertă.

Brokerii au spus, la lansarea ofertei FP, că preţul este conform aşteptărilor, având în vedere că FP mai face şi o distribuţie cash, de 0,05 lei.

Pe 11 octombrie 2016, au aprobat o distribuţie specială - returnare de capital în valoare de 0,05 lei, în acest an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. domnule Piperea, cititi raportul financiar sa vedeti cum se exprima FP. Nici ei nu prea au inteles de ce s-a intors la RAS...Anyhow a fost raspunsul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb