Preşedintele israelian Isaac Herzog a apărat cu fermitate miercuri în faţa Congresului SUA democraţia în ţara sa, în pofida controversei în jurul unei reforme judiciare, avertizându-i pe cei care critică Israelul despre riscul de a cădea în antisemitism, potrivit France Presse, transmite agerpres.ro.
"Nu sunt insensibil la critici între prieteni, inclusiv la cele exprimate de membrii respectaţi ai acestei Adunări", a afirmat el într-un discurs în faţa celor două camere ale Congresului, reunite în sesiune plenară.
"Dar criticile cu privire la Israel nu trebuie să meargă până la negarea dreptului la existenţă a Statului Israel. Punerea sub semnul întrebării a dreptului poporului evreu la autodeterminare nu este diplomaţie legitimă, ci este antisemitism", a adăugat el în aplauzele congresmenilor.
Preşedintele Herzog, o personalitate respectată, dar a cărui funcţie nu are decât un rol protocolar, provoacă mai puţine disensiuni decât premierul israelian Benjamin Netanyahu, însă vizita sa a suscitat totuşi agitaţie în cadrul Partidului Democrat al preşedintelui Joe Biden.
Aleşii democraţi au denunţat astfel o "derivă" a democraţiei în Israel, precum şi continuarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene.
Unii dintre ei au boicotat de altfel discursul preşedintelui israelian, iar nouă au votat marţi împotriva unei rezoluţii adoptate în Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, care condamna antisemitismul şi reafirma sprijinul neclintit al SUA pentru Israel.
Această rezoluţie fusese supusă la vot de şeful republican al Camerei, Kevin McCarthy, ca răspuns la declaraţia unei reprezentante a aripii de stânga a Partidului Democrat, Pramila Jayapal, prima femeie de origine palestiniană aleasă în Congres, care calificase recent Israelul drept un "stat rasist".
Sub presiune, ea şi-a retractat declaraţia şi şi-a cerut scuze, dar republicanii cer ca ea să fie înlăturată de la conducerea grupului parlamentar progresist din Camera Reprezentanţilor.
Vizita lui Herzog intervine în timp ce mii de israelieni se mobilizează aproape zilnic pentru a denunţa proiectul de reformă judiciară susţinut de guvernul lui Netanyahu şi considerat o ameninţare pentru democraţie, ceea ce Washingtonul observă cu îngrijorare.
În cadrul vizitei sale de două zile, Isaac Herzog nu a încetat să laude "forţa" democraţiei în Israel, fără să nege dificultăţile.
În alocuţiunea sa rostită în Congres, el a vorbit din nou despre o "dezbatere intensă" în ţara sa, "omagiul cel mai clar adus tăriei democraţiei israeliene".
"Deşi ne confruntăm cu probleme dureroase, la fel ca şi dumneavoastră, eu ştiu că democraţia noastră este puternică şi rezistentă. Democraţia este înscrisă în ADN-ul Israelului", a spus Isaac Herzog.
Vizita sa, în timp ce Israelul îşi sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare, a fost ocazia pentru Washington de a-şi evidenţia sprijinul "de neclintit" pentru aliatul său israelian, fapt salutat de Herzog.
El a mai evocat "dorinţa sa profundă" de a se ajunge la pace cu palestinienii, calificând totuşi drept "ruşinoasă din punct de vedere moral" celebrarea atacurilor teroriste împotriva israelienilor şi a cerut comunităţii internaţionale să facă un front comun în faţa Iranului, "cea mai mare provocare" cu care se confruntă cele două ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2023, 00:21)
Avertismentul, vine tarziu si tardiv