ÎN CONTEXTUL CREŞTERII PREŢURILOR LA ELECTRICITATE Alro înregistrează o pierdere de 48 milioane lei, în primele şase luni ale anului

A.I.
Piaţa de Capital / 11 august 2021

Alro înregistrează o pierdere de 48 milioane lei, în primele şase luni ale anului

Afaceri de 1,5 miliarde de lei, peste cele 1,4 miliarde de lei de la jumătatea lui 2020

Marian Năstase: "Ne intensificăm eforturile pentru a dezvolta instalaţiile noastre de producere a energiei în Slatina şi Tulcea"

Grupul Alro Slatina (ALRO), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa după capacitatea de producţie, a raportat, pentru primele şase luni ale anului curent, o pierdere de 48 milioane de lei, faţă de un profit net de 254 milioane de lei în primul semestru al anului trecut, într-un context marcat de creşterea preţurilor la electricitate, după cum reiese din raportul emitentului publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, a declarat: "Piaţa internaţională a aluminiului a oferit o platformă bună şi solidă pentru a creşte atât producţia, cât şi vânzările de aluminiu şi a validat strategia noastră pe termen lung de a ne concentra pe produsele cu valoare adăugată mare şi foarte mare şi pe produse durabile. Această abordare ne-a oferit instrumentele necesare pentru a profita de condiţiile de piaţă îmbunătăţite pentru sectoare industriale precum cel auto şi de construcţii".

Cu toate acestea, eforturile companiei au fost contracarate în principal de preţurile prohibitive la electricitate, rezultate din evoluţiile fără precedent din piaţa locală a energiei, de la insolvenţa unor furnizori şi până la dizolvarea unilaterală a contractelor de furnizare sau insuficienţa cantităţilor de energie electrică disponibile, spune preşedintele Alro, adăugând: "Deşi suntem încrezători că piaţa aluminiului îşi va continuă tendinţa pozitivă, ne intensificăm eforturile pentru a ne dezvolta instalaţiile noastre de producere a energiei în Slatina şi Tulcea".

Pentru primele şase luni ale anului, cifra de afaceri a Grupului a crescut la 1,5 miliarde de lei, comparativ cu 1,4 miliarde de lei pentru perioada similară a anului 2020, pe fondul unei cereri ridicate şi al unor niveluri îmbunătăţite ale cotaţiilor la Bursa de Metale din Londra (LME). Media cotaţiilor la bursa londoneză a fost de 2.246 dolari/tonă, în primul semestru al anului, cu 650 dolari/tonă peste media primului semestru din 2020. Nivelul actual al cotaţiilor LME este de peste 2.500 dolari/tonă.

"Programele financiare implementate de guvernele europene pentru a stimula economia afectată de pandemie, ştirile pozitive despre disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19 şi tarifele antidumping aplicate produselor fabricate în China au generat niveluri solide ale cererii începând cu februarie 2021. De asemenea, estimările sunt favorabile şi pentru restul anului. Semnale pozitive erau deja vizibile în principalele sectoare industriale, cum ar fi construcţiile, industria auto, ingineria generală şi în procesul de refacere a stocurilor distribuitorilor/ intermediarilor", se arată în raport.

Producţia de aluminiu primar a Alro a fost de 146.152 de tone, în primul semestru al anului, cu 6,5% peste cea din primele şase luni ale lui 2020, în timp ce producţia de aluminiu prelucrat a fost 54.736 de tone, în creştere cu 6%. Producţia de alumină s-a ridicat la 258.491 tone, cu 27% mai mare decât cea de la jumătatea lui 2020, în timp ce producţia de bauxită a fost de 632.176 tone, cu 15% mai mică decât cea din primele şase luni ale anului trecut.

În primul semestru al anului, Grupul nu a înregistrat venituri din subvenţii legate de emisiile indirecte pentru 2021, întrucât Europa a intrat într-o nouă faza a legislaţiei ETS (schema Uniunii de comercializare a certificatelor de emisii) şi anume Faza 4, valabilă pentru perioada 2021-2030. Autorităţile din ţara noastră trebuie să pună în aplicare Ghidul european ETS post 2021, în legislaţia din România, şi abia după aceea Alro va avea dreptul să înregistreze veniturile din subvenţiile pentru emisiile indirecte, se explică în raport.

În prima jumătate a anului, Grupul a realizat investiţii de 13 milioane de dolari (aproximativ 53 milioane de lei), din care circa opt milioane de dolari au fost cheltuieli menite să asigure activitatea de afaceri şi să îmbunătăţească eficientă energetică prin reducerea consumurilor.

Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, deţinea la data de 30 iunie 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce fraţii Pavăl, fondatorii Dedeman aveau, prin Pavăl Holding, 23,21% din Alro.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. acum, dupa ce si-a scos rusul banii, poate sa dea faliment. cu preturile astea la energie si fara subventii in 12 luni inchide portile

    1. Daca guvernul da repede subventiile cuvenite asa cum se lauda, va fi bine. Altfel, falimentul ALRO va fi pentru coalitie o piatra de moara pe veci. Nu au argumente valide sa justifice ingroparea ALRO.

      de acord. dar trebuie prima oara sa adopte o ordonanta, nu merge in baza celei din 2020. si nu se aude nimic

      Numai asa pleaca coalitia acasa inainte de termen.

    la rezultatul asta ar fi trebuit sa cada cotatia cu 15% timp de o saptamana.

    cine ia sfatuit pe dedemani si-a batut joc de ei, ce ma bucur sa o pizdeasca si Vrancartul

    1. i-a

      Pentru Dorel. Dl. Holding este acolo unde trebuie, asteapta, zambind rabdator ...

      tocmai s-a aprobat lista cu distributiile de certificate. ALR primeste 1.86 mn care la 56 de EUR inseamna cam 100 mn EUR. va termina anul cu un profit de ~300 mn lei, dar asta doar din cauza hedging-ului neinspirat, altgel termina cu ~375

      se poate un link, ceva?

      din pacate, nu. am incercat sa pun, dar nu se posteaza, probabil nu e voie sa postezi link-uri. e undeva pe site-ul Secretariatului General al Guvernului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb