ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII RELAŢIILOR CU AZERBAIDJAN ŞI A PARTENERIATULUI CU SOCAR Romgaz continuă susţinerea pentru finalizarea Coridorului Sudic

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 21 februarie 2019

Romgaz continuă susţinerea pentru finalizarea Coridorului Sudic

Adrian Volilntiru: "Romgaz şi, implicit, România intenţionează să devină un actor important cu rol strategic în regiune şi un partener de încredere"

Romgaz (SNG) a profitat de cea de-a cincea întâlnire anuală cu Southern Gas Corridor Advisory Council (SGCAC), care a avut loc ieri în Azerbaidjan, ca să-şi reafirme suportul pentru dezvoltarea proiectului Comisiei Europene (CE) denumit Coridorul Sudic prin care executivul european îşi propune să reducă dependenţa Uniunii Europene (UE) de gazul rusesc şi să diversifice sursele de aprovizionare, se arată într-un comunicat transmis Redacţiei.

În întâlnirea cu Consiliul SGC, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului român de gaze naturale, a semnat o scrisoare de intenţie adresată Consiliului, prezidat de preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Prin semnarea acestei scrisori, Romgaz şi, implicit, ţara noastră (producătorul de gaze este deţinut de stat în proporţie majoritară) s-au angajat să analizeze oportunitatea de a utiliza infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea alimentării cu gaze şi diversificarea surselor de aprovizionare atât pentru ţara noastră, cât şi pentru ţările vecine.

În cadrul evenimentului, Adrian Volintiru a afirmat: "Prin semnarea aces­tui document, Romgaz şi, implicit, România intenţionează să devină un actor important, cu rol strategic în regiune şi un partener de încredere pentru ţările implicate în realizarea acestor proiecte de anvergură. România este deja implicată în dezvoltarea Coridorului Vertical (n.r. care acoperă trans­porturile de gaze dinspre Grecia către Ungaria prin Bulgaria şi ţara noastră) şi este interesată de preluarea unor volume importante de gaz din Coridorul Sudic. În acest context, Romgaz va continua dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu companii similare (n.r. printre care şi SOCAR, compania naţională de petrol şi gaze a Azerbaidjanului), implicate în construcţia şi exploatarea Coridorului Sudic".

Coridorul Sudic va aduce gaze din Marea Caspică către Europa în Italia pe ruta Georgia-Turcia-Grecia-Albania-Marea Adriatică prin intermediul a trei conducte de gaze, din care primele două, cea din sudul Caucazului (South Caucusus Pipeline) şi cea care traversează Turcia (Trans-Anatolian Pipeline) sunt deja finalizate. Ultima parte a Coridorului Sudic, anume conducta Trans-Adriatică este în construcţie şi va fi dată în exploatare în 2020, potrivit estimărilor Comisiei Europene, acesta fiind unul dintre proiectele energetice strategice ale CE, conducta având o capacitate de zece miliarde metri cubi de gaze pe an, asigurând 2,4% din consumul total de gaze naturale a Europei.

Totodată, în cadrul vizitei oficiale efectuate de delegaţia Romgaz în Azerbaidjan, au avut loc întâlniri bilaterale între oficialii companiei şi reprezentanţii companiei SOCAR, în vederea continuării discuţiilor şi stabilirii liniilor de colaborare dintre cele două companii pentru perioada următoare, se mai arată în comunicatul Romgaz.

În acelaşi timp, reprezentanţii SOCAR şi-au manifestat interesul de a deveni parteneri ai Romgaz în proiecte de interes comun şi de a activa nu doar în ţara noastră şi Azerbaidjan, ci şi în alte ţări cu potenţial pentru ambele companii.

Directorul general al Romgaz a mai declarat: "Vizita de la SOCAR vine în contextul identificării de noi oportunităţi de colaborare care să confere o poziţionare de importanţă strategică pentru România, în regiune, şi care poate oferi noi oportunităţi de afaceri pentru Romgaz. Disponibilitatea SOCAR de a identifica împreună cu Romgaz variante de colaborare confirmă recunoaşterea companiei Romgaz ca partener solid în planurile viitoare de dezvoltare regională".

La cea de-a cincea întâlnire a SGC Advisory Council au participat reprezentanţi ai Ministerului Energiei din ţara noastră, Azerbaidjan, Turcia şi a celorlalte state implicate în proiect, alături de înalţi responsabili europeni precum şi de reprezentanţi ai Băncii Mondiale, BEI, BERD şi International Finance Corporation (IFC).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb