ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS Aurul se vinde ca hârtia igienică

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2020

Aurul se vinde ca hârtia igienică

Aurul, considerat de investitori un metal de refugiu şi investiţie sigură în vremuri dificile, a cunoscut de la declanşarea pandemiei de coronavirus o cerere fără precedent care a lăsat vânzătorii de metale preţioase cu rezerve de aur foarte puţine, potrivit analiştilor Zerohedge.

Una dintre cele mai fascinante observaţii din lumea metalelor preţioase, făcută de specialişti în ultimul deceniu, a fost decuplarea bizară în dinamica cerere/ofertă şi deci a preţurilor, între hârtie şi aurul fizic.

Pe măsură ce aurul a devenit din ce în ce mai financiarizat în ultimii ani - prin contracte futures, ETF-uri, instrumente derivate şi aşa mai departe - şi pe măsură ce impactul aurului "financiarizat" a devenit factorul de stabilire a preţurilor într-o lume în care volumul nominal de "aur de hârtie" tranzacţionat acum este cu mult mai mare decât cel "fizic", apare o decuplare bizară de fiecare dată când există un eveniment major de stres în piaţă.

Un model care a apărut, conform analiştilor, este acela că, în perioadele de lichiditate în pieţe, atunci când administratorii de active sunt forţaţi să arunce "aurul de hârtie" pentru a acoperi marjele, ceea ce imprimă scăderea preţul aurului, ceea ce se întâmplă şi atunci când vânzările de aur fizic accelerează pe fondul preocupărilor cu privire la viabilitatea sistemului financiar şi/sau a monedei de rezervă.

Rezultatul, după cum s-a discutat săptămâna trecută, conform analiştilor, este că "preţul aurului fizic se decuplează de cel al aurului pe hârtie", rezultând într-un arbitraj pe care cumpărătorii de aur fizic, adică cei care nu cred în ETF-uri de aur, precum GDX sau pur şi simplu preferă metalul fizic, îl găsesc deosebit de încântător, deoarece le permite să cumpere aur fizic la preţuri mai mici decât ar avea acces în mod obişnuit.

Următorul pas imediat din piaţă este o creştere a cererii de aur fizic, care are ca rezultat epuizarea, în scurt timp, a rezervelor de aur de la vânzători exchange-urile de metale preţioase. De exemplu, la cea mai mare casă de schimb de metale preţioase din SUA, APMEX, orice încercare de a cumpăra aur ca mărime sau mai degrabă greutate (pentru că cei cu adevărat bogaţi care au nevoie să conserve câteva milioane nu recurg la monede de aur individuale, ci, în schimb, optează pentru lingouri de 400 uncii sau de 1 kilogram), este destinată eşecului pentru că nu găseşte nimic, totul este epuizat, conform Zerohedge.

De altfel, Financial Times relatează că absenţa aurului fizic a fost raportată şi de către comercianţi care se plâng de o lipsa globală din ce în ce mai mare de lingouri de aur, deoarece izbucnirea pandemiei de coronavirusul a perturbat atât cererea, cât şi stocurile. Un singur produs se confruntă, la nivel global, cu aceeaşi cumpărare frenetică a metalului galben, rola de hârtie igienică.

Aurul devine un fel de hârtie igienică foarte scumpă pentru un grup exclusivist, care poate cheltui substanţial mai mult pe metalul galben. De altfel, analiştii de la Zerohedge constată că aurul fizic, dispare ca şi hârtia igienică en-gros.

Investitorii cu amănuntul din Europa şi SUA au cumpărat lingouri şi monede de aur şi argint în ultimele două săptămâni, în efortul de a-şi proteja banii de prăbuşirea preţurilor bursiere globale şi a multor valute, după cum a notat Financial Times, care subliniază că Fed are să dezlănţuie o distrugere fără precedent a dolarului, injectând peste 625 miliarde de dolari proaspăt tipăriţi în sistem doar săptămâna aceasta.

Analiştii Zerohedge mai precizează că la fel ca orice producţie şi cea de aur se va opri cel puţin pentru câteva luni.

"Având în vedere colapsul lanţului de aprovizionare şi creşterea cererii, nu ne imaginam că preţul aurului va scădea şi totuşi tocmai asta s-a întâmplat o mare parte a săptămânii trecute, când fondurile aruncau aurul pe hârtie, ceea ce a dus la divergenţa paradoxală menţionată mai sus", mai transmit specialiştii.

Markus Krall, directorul executiv al retailerului german de metale preţioase Degussa, a declarat că se străduieşte să răspundă apetitului clienţilor pentru lingouri şi monede de aur şi trebuie să apeleze la pieţele angro. Domnia sa a mai spus că cererea este de până la cinci ori mai mare decât cea zilnică normală.

"Suntem creativi şi încercăm să găsim noi surse, dar ceea ce îi determină pe cumpărători sunt măsurile luate de autorităţi pentru a opri coronavirusul. Acest lucru este atât de imprevizibil ", a adăugat Markus Krall.

Rob Halliday-Stein, fondator şi director general al BullionbyPost cu sediul în Birmingham, a declarat că situaţia este fără precedent. "Practic, vindem stocurile imediat ce sunt disponibile în locaţie, în seifuri sigure - dar ne limităm la cât avem, este la fel ca în cazul stocurilor de hârtie igienică", a precizat domnia sa.

O altă ironie subliniată de analiştii de Zerohedge constă în faptul că în timp ce seifurile din Londra sunt pline de lingouri de aur, ele sunt de 400 de uncii, tranzacţionate între băncile mari (şi băncile centrale), cum ar fi HSBC şi JPMorgan, nu cele mai mici lingouri din comerţul cu amănuntul căutate de clienţi, care tind să fie de 1 kg (35 de uncii) sau mai uşoare.

CEO-ul Apmex, Ken Lewis, a declarat pentru Financial Times că săptămâna trecută "produsul a devenit din ce în ce mai dificil de găsit, pe măsură ce piaţa devine mai volatilă zi de zi".

Compania a informat că a achiziţionat mai mult de 1 milion de uncii de lingouri de argint, mai mult de 20.000 de monede americane Gold Eagles, mii de lingouri de aur şi "orice altceva putem găsi printre numeroşii noştri parteneri".

Şi toate acestea sunt vândute imediat ce sunt puse la vânzare.

JM Bullion, un alt retailer de metale preţioase din SUA, a declarat că comenzile clienţilor vor fi amânate cu 15 zile şi au introdus o cantitate minimă a comenzii (la fel ca şi Apmex).

BullionStar, un retailer cu metale preţioase din Singapore, a declarat că plăteşte o primă pentru a cumpăra monede de argint şi aur de la clienţi, în efortul de a reîncărca livrările, potrivit lui Ronan Manly, unul dintre analiştii săi. "Există o deconectare între preţurile de pe piaţa aurului fizic şi preţurile pe care le vedeţi pe ecran", a spus el.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. misto titlul :)) !

    tinta aur: 960-1000 $ / oz (uncie) pana in August/Septembrie 2021

    dupa aia isi ia zborul impulsiv impreuna cu bursele (!) - tinta DJIA 86.000-92.000 aproximativ si impreuna cu USD (!) - tinta DXY-ICE 162 - 165  

    1. DJIA va cadea sub valoarea din 2009 iar in sua vor fi intre juma si 1 mil de morti!

      Dac mor milioane bătrâni în Ue si SuA

      Mai puține pensii de platit, locuinte mai accesibile pt tineri etc 

      Economic vorbind Marea ciuma a dus la disparitia serbiei în Anglia , unde țăranii nu mai erau așa multi si alergau nobilii după muncă lor.

    Clar derivatele fără acoperire fizică rip de realitate.

    Trebuie interzise toate derivatele fara livrare la scadenta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb