ÎN CONTEXTUL PRĂBUŞIRII BURSELOR UE înăspreşte regulile privind vânzarea în lipsă

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2020

Grupul auto francez PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroën, Opel) a anunţat ieri închiderea tuturor uzinelor sale din Europa.

Grupul auto francez PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroën, Opel) a anunţat ieri închiderea tuturor uzinelor sale din Europa.

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a decis, ieri, să înăsprească normele privind vânzarea în lipsă (short-selling), încercând astfel să calmeze pieţele bursiere, care au înregistrat scăderi masive, generate de temerile că pandemia de coronavirus va duce economia globală în recesiune.

Conform Reuters, ESMA a redus pragul de la care fondurile speculative şi alţi investitori trebuie să raporteze vânzările în lipsă către organismele de reglementare. Potrivit noilor reguli, deţinătorii de poziţii short pe acţiunile tranzacţionate pe piaţa reglementată din UE trebuie să înştiinţeze autorităţile naţionale competente dacă poziţiile lor depăşesc 0,1% din capitalul bursier al oricărei companii. Anterior, acest prag era de 0,2%.

Autoritatea europeană a precizat: ""ESMA este de părere că reducerea pragului de raportare este o măsură preventivă care, în circumstanţele excepţionale care au legătură cu pandemia de COVID-19, este esenţială pentru ca autorităţile să poată monitoriza evoluţiile de pe pieţele bursiere. Măsura poate susţine acţiuni mai severe, dacă va fi necesar pentru asigurarea unei funcţionări ordonate a pieţelor din UE, a stabilităţii financiare şi protecţiei investorilor".

Măsura se aplică imediat, astfel că deţinătorii de poziţii short trebuiau să înştiinţeze autorităţile naţionale încă de la încheierea sesiunii de ieri.

Vânzarea în lipsă (short-selling) îi permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răs­cumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat. Vânzarea în lipsă a fost interzisă în mai multe ţări în timpul crizei financiare din 2008 - 2009.

De menţionat că, ieri, pe pieţele europene şi americane au fost înregistrate scăderi majore. În SUA, indicele bursier S&P 500 a consemnat, la debutul tranzacţiilor, o scădere de peste 8%, ceea ce a generat automat o sus­pendare pentru 15 minute a tranzacţiilor pe Wall Street.

Marile bănci centrale iau decizii de sprijinire a economiei

Banca Japoniei a decis ieri, într-o reuniune de urgenţă, să menţină dobânda de referinţă la -0,1% şi a stabilit extinderea programului de cumpărare de titluri şi alte măsuri, precum crearea unei noi linii de finanţare pentru companii. Banca Japoniei va continua achiziţia de titluri suverane pentru ca dobânda pentru obligaţiunile pe zece ani să se menţină în jurul a 10%, dar aceasta să se facă într-un mod flexibil şi cu o creştere anuală de circa 80.000 de miliarde de yeni (749,847 miliarde dolari).

Banca Japoniei va deschide o linie de finanţare cu o dobândă de zero şi maturitatea de până la un an, ca să acopere datoriile corporative. Aceste facilităţi financiare vor fi în vigoare până la finele lunii septembrie 2020.

Banca centrală niponă a anunţat, de asemenea, achiziţia de bonduri corporative de 2.000 miliarde yeni (18,777 miliarde dolari).

Decizia de la Tokyo a venit după ce, duminică, Federal Reserve din SUA (banca centrală) a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, la un interval cuprins între 0 şi 0,25%. Scăderea a fost a doua în decurs de două săptămâni.

Preşedintele american Donald Trump a felicitat Fed pentru decizia sa şi s-a arătat optimist în privinţa stopării efectelor negative ale pandemiei.

FMI cere măsuri fiscale suplimentare

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), le-a cerut guvernelor să adopte măsuri fiscale suplimentare ca să oprească pandemia de coronavirus să provoace pagube economice pe termen lung. Oficialul FMI a declarat într-o postare pe blogul FMI, că încă 20 de ţări şi-au exprimat interesul pentru programe de finanţare, iar în următoarele zile vor continua discuţii cu acestea.

""FMI este pregătit să mobilizeze capacitatea sa de finanţare de o mie de miliarde de dolari pentru a ajuta cele 89 de ţări membre", a dat asigurări Georgieva, menţionând: "În condiţiile extinderii epidemiei, este din ce în ce mai urgent să fie adoptate măsuri globale de stimulare fiscală, coordonate şi sincronizate".

În opinia sa, ar putea fi necesare acţiuni fiscale coordonate de mărimea celor adoptate în timpul crizei financiare globale din 2008-2009.

UE anticipează o recesiune

Uniunea Europeană (UE) anticipea­ză o recesiune în 2020, conform comisarului european pentru Piaţă Internă, Thierry Breton. În opinia sa, un impact global al crizei coronavirusului asupra creşterii economice europene va fi situat între 2% şi 2,5%. ""Îniantea crizei eram la aproximativ 1,4% în privinţa previziunilor de creştere economică pe continent", a spus Breton, adăugând: "Credem că vom avea un impact între 2% şi2,5% asupra acestei creşteri.

Eurogroup aseamănă situaţia curentă cu un război

Preşedintele Eurogroup (grupul miniştrilor de Finanţe din zona euro), Mario Centeno, susţine că măsurile de izolare adoptate pentru oprirea pandemiei de coronavirus aduc economiile europene într-o situaţie comparabilă cu cea a unui război, dar a dat asigurări că UE va da un răspuns coordonat.

""Izolarea forţată pune economiile noa­stre într-o situaţie comparabilă cu cea dintr-un război. Se pregăteşte un răs­puns puternic", a spus Mario Centeno, înaintea unei videoconferinţe a celor 27 de miniştrii de Finanţe din UE, consacrată pandemiei.

Companiile auto închid tot mai multe fabrici în Europa

Grupul auto american Ford Motor Co. a închis, începând de ieri, fabrica sa din Valencia, Spania, timp de o săptămână, după ce trei angajaţi au fost tes­taţi pozitiv pentru noul coronavirus. Fabrica din Valencia este una dintre cele mai mari deţinute de Ford în afara SUA, având peste 7.000 de angajaţi. Unitatea produce peste 400.000 de vehicule pe an, inclusiv modelele Mondeo şi Galaxy.

La rândul său, compania italo-americană Fiat Chrysler Automobiles NV a anunţat ieri că îşi va închide majoritatea uzinelor din Europa până la data de 27 martie, din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia vizează şase uzine din Italia, una din Serbia şi una din Polonia.

Şi grupul auto francez PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroën, Opel) a anunţat ieri închiderea tuturor uzinelor sale din Europa.

La finele sătpămânii trecute, producătorii auto Renault SA (Franţa) şi Nissan Motor Co. (Japonia) au informat că au oprit temporar producţia sau intenţionează să o oprească săptămâna aceasta la unele fabrici din Spania, din cauza lipsei de componente.

Spania şi Portugalia suspendă turismul reciproc

Spania şi Portugalia au suspendat, de ieri, activităţile de turism dintre cele două ţări, ca să limiteze răspândirea coronavirusului, conform premierului portughez Antonio Costa. Acesta a declarat că restricţiile de călătorie vor garanta libertatea de mişcare a bunurilor şi vor proteja  drepturile muncitorilor, dar trebuie să fie restricţionate călătoriile pentru turism sau petrecerea timpului liber. "În următoarele luni nu va exista turism între Portugalia şi Spania", a spus ministrul.

Posibil ajutor de 28-40 miliarde euro de la BEI, pentru companiile din UE

Uniunea Europeană ar putea furniza imediat între 28 şi 40 miliarde euro pentru susţinerea firmelor mici şi mijlocii afectate de efectele pandemiei de coronavirus, conform Băncii Europene de Investiţii (BEI). Într-o scrisoare trimisă miniştrilor europeni de Finanţe, văzută de Reuters, preşedintele BEI, Werner Hoyer, a precizat: "Pagubele economice rezultate sunt imediate şi extinse. Avem nevoie de un răs­puns economic puternic la criza coronavirusului. Evoluţiile economice şi financiare imediat în faţa noastră se apropie de un punct de cotitură. Dacă Europa vrea să îşi dovedească valoarea în situaţia actuală, trebuie să acţioneze la unison".

Norvegia susţine firmele cu 10 miliarde de dolari

Norvegia le va oferi companiilor o finanţare de cel puţin 100 de miliarde de coroane norvegiene (9,7 miliarde dolari), sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi emisiuni de obligaţiuni pentru susţinerea economiei.

Pachetul de sprijin este împărţit în garanţii pentru împrumuturi de 50 de miliarde de coroane destinate companiilor mici şi mijlocii care doresc să obţine credite şi o sumă similară sub formă de garanţii guvernamentale pentru companiile care emit obligaţiuni corporative. În plus, plata taxelor pe forţa de muncă va fi amânată.

Franţa, pregătită să ajute societăţile cu zeci de miliarde de euro

Franţa este pregătită să cheltuie zeci de miliarde de euro ca să ajute companiile să depăşească impactul economic al epidemiei de coronavirus, potrivit anunţului făcut duminică de ministrul de Finanţe de la Paris, Bruno Le Maire. Acesta a spus: ""Vor fi toţi banii necesari. Statul va susţine în totalitate companiile. Actorii economici sunt într-un pericol total". Oficialii de la Paris au decis amânarea plăţii impozitelor pe forţa de muncă, compensarea firmelor care reduc programul de lucru şi acordarea de garanţii pentru împrumuturi.

Danemarca va ajuta plata salariilor în companiile private afectate sever

Guvernul danez a informat companiile private afectate de măsurile drastice pentru combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus că va acoperi 75% din salariile angajaţilor, dacă promit că nu vor face concedieri. Conform unui acord între Guvern, organizaţiile companiilor şi sindicate, în perioada 9 martie - 9 iunie, statul se oferă să plătea­scă 75% din salariile angajaţilor, la un nivel maxim de 23.000 de coroane daneze (2.786 lire sterline) pe lună, în timp ce firmele vor plăti res­tul de 25%.

Producătorul de articole de lux LVMH va fabrica mari cantităţi de gel dezinfectant

Grupul francez LVMH, proprietarul mărcii Louis Vuitton, a anunţat că divizia sa de produse cosmetice va fabrica mari cantităţi de gel dezinfectant pentru mâini, ca să contribuie la reducerea unui deficit la nivel naţional.

Acţiunea a început ieri, iar gelurile vor fi distribuite gratuit autorităţilor din domeniul sănătăţii.

Producţia industrială a Chinei, în cel mai mare declin din ultimii 30 de ani

Producţia industrială a Chinei a înregistrat, în primele două luni din acest an, cel mai important declin din ultimii 30 de ani, în condiţiile în care efectele negative ale pandemiei de coronavirus şi măsurile stricte luate pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat semnificativ a doua mare economie mondială.

Producţia industrială a Chinei a scăzut cu 13,5% în perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele două luni din 2019. Scăderea este cea mai importantă din ianuarie 1990 până acum. În decembrie, producţia indus­trială a Chinei crescuse cu 6,9%.

Vânzările retail ale ţării asiatice s-au redus cu 20,5%, după o creştere de 8% în decembrie.

Exporturile Chinei au scăzut cu 17,2% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar analiştii avertizează că activitatea fabricilor ar putea să nu revină la normal până în aprilie.

Unii analişti anticipează o creştere cu 3,5% a economiei Chinei în primul trimestru din 2020, de la 6% în cele trei luni precedente. Sunt însă şi economişti care cred că ţara asiatică va intra în recesiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb