ÎN CONTEXTUL SCĂDERII CREŞTERII GLOBALE, Saxo Bank vede oportunităţi în pieţele emergente

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 6 octombrie 2015

Scăderea preţului petrolului şi a altor materii prime a adus zeci de pieţe emergente "sub o presiune serioasă". Totuşi, Saxo Bank întrevede oportunităţi tocmai în aceste pieţe emergente, arată un comunicat al băncii trimis redacţiei.

"Pe măsură ce cresc riscurile cu privire la creşterea globală, momentul unei schimbări a dobânzii în SUA rămâne ca o umbră asupra acestor economii, dar chiar volatilitatea pe care aceasta o produce creează propriile oportunităţi de tranzacţionare. Peste pieţe emergente s-au abătut o furtună indusă de datorii, un dolar american ameţit şi preţurile în prăbuşire ale materiilor prime", susţine Saxo Bank.

Totuşi, conform analizei băncii, intitulată "Tranzacţiile esenţiale pentru Q4", există oportunităţi de investiţie, deşi ciclul de negare "pretinde-şi-extinde" persistă.

Economistul-şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, spune: "Politica «pretinde-şi-extinde» a generat un cerc vicios negativ în care datoriile denominate în dolari emise de pieţele emergente au fost convertite în valute locale. Apoi, dolarul mai puternic a crescut atât datoria, cât şi preţurile scăzute ale materiilor prime, principalul export din multe pieţe emergente. În schimb, acest lucru a însemnat mai puţină cerere şi o mai mică creştere pentru pieţele emergente. Aceasta s-a întâmplat într-o economie mondială bazată pe bani fiat, rezerve în dolari, materii prime şi datorii denominate în dolari şi un dolar american în creştere. Nu e de mirare că creşterea mondială scade dramatic - singura surpriză este că factorii de decizie par surprinşi", a adăugat Jakobsen.

Privind mai departe de actuala volatilitate şi debandadă din pieţele emergente, economistul-şef al Saxo, Steen Jakobsen, întrezăreşte o rază de lumină, comentând: "Furtuna perfectă ce face ravagii prin pieţele emergente este şi cea mai mare oportunitate din ultimii zeci de ani."

Steen Jakobsen crede că situaţia aceasta se "joacă" cel mai bine prin tranzacţii FX din cauza problemelor de lichiditate şi acces. Multe pieţe emergente nu sunt îndeajuns de profunde pentru a deservi pieţele robuste de equity. În plus, studiile academice arată că peste 80% din toate câştigurile în pieţele emergente vin din FX, nu din deţinerea de bonduri şi acţiuni. Acestea fiind spuse, Steen Jakobsen crede că pieţe emergente în general sunt o afacere. Steen Jakobsen crede că faptul că ne aflăm în mijlocul unei furtuni perfecte nu ar trebui să ne păcălească să credem că "soarele nu va mai străluci niciodată".

Materiile prime au trecut prin aproape toată luna septembrie încercând să se stabilizeze după ce materialele brute, cum ar fi metale industriale, au ajuns la niveluri ce nu au mai fost întâlnite de la începutul mileniului. Rezervele în creştere ale materiilor prime cheie, de la metale la energie sau producţia agricolă au continuat să creeze haos în acele ţări cu pieţe emergente a căror prosperitate depinde de materialele brute.

Ole Hansen de la Saxo Bank se aşteaptă ca, pe măsură ce intrăm în ultimul trimestru al anului, "să vedem o luminiţă la capătul tunelului pentru materiile prime, presupunând că rezervele se reduc. Dar dacă cererea nu reuşeşte să ţină pasul, tunelul ar putea deveni şi mai lung, lăsând doar o urmă de speranţă", arată comunicatul.

Mads Koefoed, şeful strategiei Macro de la Saxo Bank, spune că mult aşteptata creştere a dobânzii de către Rezerva Federală va fi al patrulea eveniment crucial macro. Totuşi, pieţele emergente rămân un factor important pe măsură ce scăderea extremă observată după scăderea apetitului de risc de la finalul verii s-ar putea dovedi exagerată.

Şeful Strategiei FX de la Saxo Bank, John Hardy, crede că decizia din septembrie a Rezervei Federale a semnalat faptul că politica Fed este politica globală, mai ales pentru pieţele emergente. Deşi în semestrul al patrulea "am putea vedea redresări legate de apetitul pentru risc în valute precum RUB, BRL, TRY şi ZAR, o abordare mai conservatoare ar privi în altă parte - spre Mexic sau Polonia, de exemplu", susţine acesta.

Strategistul Macro pentru Asia de la Saxo Bank, Kay Van-Petersen, crede că, "deşi mulţi simt că lichidarea de pe pieţele emergente este exagerată şi că deja am trecut de cotele minime, îşi rezervă dreptul de a avea o altă părere". Banii ieftini care au venit de pe urma relaxării cantitative a Fed, cât şi stimularea masivă din partea Chinei pe perioada crizei financiare au umflat extrem asset-urile. Creşterea globală încetineşte, materiile prime încă mai au nevoie să găsească un prag, iar asset-urile din pieţele emergente încă mai trebuie să prindă din urmă deteriorarea continuă a fundamentelor macro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb