ÎN CONTEXTUL STĂRII DE URGENŢĂ: Consumul de internet a crescut cu aproximativ 28% în reţelele fixe şi 4% în reţelele mobile

M.I.
Companii / 23 aprilie 2020

Consumul de internet a crescut cu aproximativ 28% în reţelele fixe şi 4% în reţelele mobile

Creşterile traficului de internet şi de voce înregistrează o tendinţă de stabilizare, în cazul traficului de internet fiind de aproximativ 28% în reţelele fixe şi 4% în reţelele mobile, în timp ce traficul de voce a înregistrat creşteri medii de circa 10% în reţelele mobile şi 6% în reţelele fixe, comparativ cu sfârşitul lunii februarie 2020, arată datele colectate de Agenţia Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicare (ANCOM) la mijlocul lunii aprilie şi remise, astăzi, Redacţiei noastre.

Eduard LOVIN, vicepreşedintele ANCOM, a declarat: "Creşterea traficului de voce şi de date vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanţă, a mutării cursurilor şcolare şi universitare în mediul online şi a creşterii semnificative a componentei de divertismentonline, pe fondul măsurilor de distanţare socială sau autoizolare, ceea ce a condus la modificarea comportamentului de consum. Astfel, românii care stau acasă au început să utilizeze pentru voce sau datepe dispozitivele mobile mai degrabă conexiunea Wi-Fia routerului de acasă, decât internetul mobil, fapt care explică o creştere mai pronunţată a traficului de date în reţelele fixeşi o aplatizare a creşterii internetului mobil. După o creştere abruptă a traficului de internetîn luna martie, în prezent observăm o stabilizare a creşterii, la niveluri relativ ridicate, pe care reţelele din România, cu o mare componentă de fibră optică,lepot susţine şi gestiona, mult mai bine decât reţelele din multe alte state mai dezvoltate la alte capitole decât noi, dar având încă o mare componentă de cupru în reţelele telecom naţionale".

Potrivit ANCOM, conform informaţiilor transmise de furnizori, se poate estima că traficul de date realizat în reţelele mobile a crescut în ultima perioadă cu circa 4%. În acelaşi timp, în reţelele fixe creşterea este semnificativă, de 28%, încadrându-se în media înregistrată la nivel global, unde s-au observat creşteri de 25-30% ale traficului de internet în prima lună de pandemie COVID-19.

De asemenea, estimările arată că traficul de voce a crescut cu aproximativ 10%în reţelele mobile, respectiv cu 6% în reţelele fixe. În plus, se constată o modificare a orei de vârf pentru traficul de apeluri realizat în zilele lucrătoare, de la orele de seară la cele din mijlocul zilei (orele 11-12).

De altfel, cu excepţia traficului de date realizat în reţelele mobile, toate celelalte categorii de trafic analizate înregistrează creşteri mai mari decât cele înregistrate în ultimele semestre.

La solicitarea ANCOM, cei mai importanţi furnizori au transmis creşterile traficului înregistrate în prima parte a lunii aprilie (săptămâna 6-12 aprilie 2020), luând ca perioadă de referinţă (stare de normalitate) ultima săptămână a lunii februarie, în care s-a confirmat în România primul caz de COVID-19 (25 februarie 2020).

Sursa citată menţionează că, pe fondul modificării cererii de consum din partea utilizatorilor, operatorii de reţele si furnizorii de conţinut online au luat măsuri pentru gestionarea cât mai eficientă a traficului, variind de la codec-uri mai bune şi protocoale de criptare mai eficiente, la diverse reguli pentru o mai bună gestionare a traficului, în special a vârfurilor de trafic. La nivel european, furnizori importanţi de fluxuri video au redus calitatea transmisiei videopentru evitarea congestionării reţelelorşi menţinerea experienţei de utilizare a serviciilor pentru utilizatori.

Reprezentanţiiagenţiei au precizat că, pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor în cazul creşterii traficului de date,în ţara noastră, furnizorii au luat măsuri pentru a monitoriza mai eficient capacitatea disponibilă a reţelei şi a interveni unde este necesar, pentru a moderniza echipamentelede reţea şi a simplifica şi eficientiza procesul de achiziţii, dar şi unele măsuri privindoptimizarea utilizării resurselor tehnice. În prezent, reţelele din România pot susţine şi gestiona eficient creşterea cererii, astfel încât utilizatorii să se bucure în continuare de conectivitate în parametri buni.

Astfel, ANCOM va monitoriza constant situaţia şi măsurile luate de furnizori pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, gradul de încărcare a reţelelor şi eventualele congestii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb