Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat, în Adunarea Generală (AGA) de ieri, distribuirea sumei de 13,47 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare din conturile "rezultat reportat" şi/sau "alte rezerve", data plăţii fiind 28 decembrie 2018, informează transportatorul de gaze naturale printr-un raport remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia vine ca urmare a solicitării Statului Român care, prin Ministerul Economiei, a completat în acest sens, la jumătatea lunii trecute, ordinea de zi a Convocatorului AGA al Transgaz pentru şedinţei de ieri.
Ţinând cont că Ministerului Economiei are 58,51% din companie, Statul Român va primi de la transportatorul de gaze naturale suma de 7,88 milioane de lei.
Dividendul brut/acţiune este de 1,14 lei care, raportat la cotaţia de închidere a titlurilor TGN de la finalul săptămânii trecute, de 356 lei, oferă un randament de numai 0,32%, cu mult sub cel mediu înregistrat de componentele indicelui BET în acest an, de circa 7%.
Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 19 decembrie, iar data ex-dividend, prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu vor mai primi dividende, este 18 decembrie.
În acest an, Transgaz a repartizat deja către acţionari sub formă de dividende suma de 534,29 milioane de lei, reprezentând circa 91,8% din profitul anului trecut, de 582,06 milioane de lei.
Iniţial, conducerea companiei înaintase acţionarilor propunerea de a distribui suma de 296,94 milioane de lei, motivând că o alocare de 90% din profit pune în pericol capacitatea companiei de a-şi derula investiţiile.
În ultima perioadă, Statul Român a pretins de la unele companii pe care le are în subordine dividende suplimentare.
Practic, de la Nuclearelectrica a fost cerută suma de 485 milioane lei, de la Romgaz 717 milioane lei, de la Transelectrica 67 milioane lei şi de la Hidroelectrica 440 milioane lei.
Potrivit analiştilor, statul cere bani de la companiile la care este acţionar majoritar pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 3%.
După primele nouă luni ale anului, operatorul sistemului naţional de transport de gaze naturale, a înregistrat un profit net de 299,2 milioane de lei, în scădere cu 31% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2017, în principal pe fondul scăderii veniturilor din exploatare şi a veniturilor financiare, potrivit raportului companiei.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de 4,19 miliarde de lei.