Reporter: Ce ne puteţi spune despre acest proiect inedit pentru zona dumneavoastră ?
Iulică Oane: "Îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare,microbursa de peşte şi produse de acvacultură"- aşa se numeşte proiectul realizat de Asociaţia Grupul Local "Prietenii Pescarilor Olteni", prin Programul Operaţional pentru Pescuit. El are o valoare de 500.000 de euro (2.148.721,03 lei). Noua clădire se află în parcarea de lângă Piaţa Centrală a oraşului Corabia, pe un spaţiu de 817 mp, destinat depozitării şi primei vânzări a peştelui şi a produselor de acvacultură, care va fi dotat şi utilat conform normelor sanitar-veterinare în vigoare. Totodată, se vor crea premisele de prezentare (din punct de vedere calitativ şi cantitativ), pentru negocierea preţului,comenzi de peşte şi produse de acvacultură, astfel încât aici chiar să funcţioneze o microbursă.
Reporter: Cum văd cetăţenii această idee?
Iulică Oane: Sectorul productiv pescăresc este văzut ca jucând un rol important pentru populaţia din zonă,pe măsură ce resursele financiare generate pot întreţine o populaţie considerabilă şi furnizează,de asemenea,o sursă de hrană. Totodată, se va revitaliza sectorul piscicol local, ca şi din zonele adiacente,având în vedere că aceasta va fi singura piaţa de peşte din zonă. Un alt avantaj pe care îl văd şi cetăţenii este că proiectul va duce la dezvoltarea economică a zonei, venind în sprijinul pescarilor profesionişti şi a familiilor acestora, precum şi a societăţilor comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea peştelui şi a produselor de acvacultură.
Reporter: Când preconizaţi că se va finaliza proiectul?
Iulică Oane: Termenul de execuţie este luna decembrie a acestui an, iar în prezent proiectul este gata în proporţie de 60%. În această piaţă, atât societăţile comerciale, cât şi pescarii profesionişti care vor desface produse vor avea nevoie de autorizaţii sanitar-veterinare. În spaţiul de vânzare, peştele se va expune în vitrine frigorifice, platforme cu gheaţă şi în două acvarii. Vor exista şi trei maşini de gheaţă care vor depozita în bune condiţii preparatele din peşte.
Reporter: Care vor fi produsele ce se vor tranzacţiona la Bursa Peştelui?
Iulică Oane: Se vor promova cele ale societăţilor comerciale din zonă şi se vor crea premisele introducerii pe piaţă a produselor de calitate la standarde europene.
Reporter: Ce beneficii aduce Bursa Peştelui pentru oraş?
Iulică Oane: Crearea noului spaţiu comercial va deschide oportunitatea începerii de noi afaceri sau dezvoltarea celor existente, precum şi a creării a minimum 12 locuri de muncă. Prin acest proiect, se va separa desfacerea produselor alimentare şi agricole de cele nealimentare, realizându-se astfel un comerţ civilizat, adaptat la cerinţele Uniunii Europene.
Reporter: Ce alte planuri de viitor aveţi?
Iulică Oane: Tot prin Programul Operaţional pentru Pescuit, oraşul Corabia beneficiază de încă două proiecte aflate în execuţie - reabilitarea Parcului Central şi reabilitarea stadionului Sansiro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2015, 10:09)
foarte interesant! multumim pentru stire dar si felicitari celor care s-au ocupat de crearea Bursei de Peste