Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) discută cu Guvernul listarea la Bursa de Valori Bucureşti, a 15 companii cu capital de stat, oferte care ar putea aduce la buget 1 miliard de euro, în termen de doi ani de zile, a spus, ieri, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.
"Companiile identificate sunt împărţite în trei categorii, câte cinci pe fiecare segment: cele neprivatizate, unde statul deţine pondere majoritară (de exemplu, Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti), companiile unde statul are participaţii minoritare, dar considerate strategice (Telekom, Distrigaz Sud) şi unde are opţiunea să vândă deţinerile de acţiuni total sau parţial pe piaţa de capital, precum şi societăţile listate în care statul are participaţii minoritare sau majoritare şi unde ar putea mări emisiunea (Petrom, Nuclearelectrica sau Romgaz)", a spus preşedintele ASF.
Mişu Negriţoiu a spus că Telekom a început procedurile, selectând deja consultantul.
În luna aprilie, Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a declarat că preferă listarea pachetului Telekom Communication Romania (fosta Romtelecom), companie în care statul român are o participaţie de 46%, în detrimentul vânzării directe către Deutsche Telekom.
Despre o posibilă listare a vorbit şi premierul Victor Ponta, în faţa investitorilor străini, însă un anunţ oficial nu a fost făcut.
"Nu este nimic oficial (n.r. privind listarea Romtelecom). Informaţiile sunt «pe surse guvernamentale». Nu există un prospect preliminar", a spus Mişu Negriţoiu.
Preşedintele ASF consideră că listarea companiilor de stat ar putea contribui la creşterea lichidităţii Bursei.
BVB suferă la capitolul rulaje, chiar şi după ofertele mai recente ale statului - Electrica şi Romgaz, iar cel mai important emitent din acest punct de vedere - Fondul Proprietatea - are programată, chiar astăzi, listarea secundară la Londra.
"Dacă am putea să începem chiar în toamnă cu una, două sau trei dintre aceste societăţi, în următoarele 24 de luni probabil volumul de tranzacţii ar creşte substanţial", a adăugat şeful ASF.
"Obiectivul nostru este ca, în doi ani, să fim eligibili (n.r pentru obţinerea statului de piaţă emergentă", a mai spus Mişu Negriţoiu.
Lichiditatea Bursei este unul dintre criteriile pe care piaţa noastră nu le îndeplineşte pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, care este un obiectiv asumat de instituţiile pieţei.