Miliardarul rus Mihail Hodorkosvki, acţionarul principal al gigantului petrolier "Iukos", şi-a reînnoit ieri, în faţa instanţei de judecată, oferta privind renunţarea la participaţia de 44% din capitalul grupului, încercînd să salveze de la faliment cel mai mare exportator de ţiţei din ţară. Procesul lui Hodorkovski a fost reluat ieri, la Tribunalul din Moscova, magnatul rus fiind acuzat de fraudă şi evaziune fiscală.
"Dacă guvernul consideră că este necesară salvarea companiei de la faliment, atunci poate «să dezgheţe» acţiunile mele şi ale partenerilor mei. Noi sîntem pregătiţi să renunţăm la pachetele pe care le deţinem, ca să acoperim debitele companiei", a afirmat Hodorkovski în faţa instanţei, citat de agenţia Interfax.
Grupul "Iukos", declarat în incapacitate de plată, trebuia să achite, pînă la finalul zilei de 7 iulie, debite de 3,4 miliarde de dolari către autorităţile fiscale. Lichidităţile "Iukos" erau de numai un miliard de dolari, iar activele sale nu au putut fi scoase la vînzare, întrucît există o hotărîre a instanţei care interzice acest lucru.
• Grupul rus propune să plătească 8 miliarde de dolari în trei ani
Oficialii grupului "Iukos" au înaintat autorităţilor fiscale o propunere privind plata a 8 miliarde de dolari, impozite restante pentru anii 2000-2003. Preşedintele executiv al "Iukos", Stephen Theede, arată că grupul se angajează la plata unei sume de 8 miliarde de dolari pe parcursul a trei ani, ca să acopere arieratele. Guvernul nu s-a arătat, însă, impresionat de propunerea grupului petrolier. "Executivul nu o consideră o propunere raţională", a afirmat o sursă guvernamentală citată, ieri, de ziarul "Vedomosti".
Ministrul rus de finanţe, Alexei Krudin, a declarat, vineri, că "Iukos" are destule active ca să-şi achite datoriile, astfel că nu necesită o reeşalonare.
• Executorii judecătoreşti taxează cu 235 de milioane de dolari firma lui Hodorkovski
"Iukos" a primit o factură de 6,85 miliarde de ruble (235 milioane de dolari) de la executorii judecătoreşti, pe care grupul petrolier trebuie să o plătească pentru serviciile pe care aceştia le prestează în vederea implementării ordinului judecătoresc de executare silită. Taxa executorilor reprezintă 7% din datoriile de 99,4 miliarde de ruble pe care "Iukos" le are către Fisc. Factura emisă de executori poate fi atacată de companie în termen de 10 zile.
Executorii judecătoreşti au sosit la poarta "Iukos" la data de 1 iulie, cînd a fost emis ordinul de executare silită, ordin în baza căruia au fost îngheţate conturile bancare ale grupului.
Amintim că procesul lui Hodorkovski este considerat unul cu conotaţii politice. Arestarea omului de afaceri rus este văzută drept o pedeapsă aplicată de Kremlin pentru activităţile sale în plan politic, acesta fiind susţinător şi finanţator al opoziţiei.