ÎN FAŢA JUSTIŢIEI, O NOUĂ ÎNCERCARE DE SALVARE A GIGANTULUI PETROLIER: Hodorkovski îşi reînnoieşte oferta privind renunţarea la acţiunile "Iukos"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iulie 2004

Miliardarul rus Mihail Hodorkosvki, acţionarul principal al gigantului petrolier "Iukos", şi-a reînnoit ieri, în faţa instanţei de judecată, oferta privind renunţarea la participaţia de 44% din capitalul grupului, încercînd să salveze de la faliment cel mai mare exportator de ţiţei din ţară. Procesul lui Hodorkovski a fost reluat ieri, la Tribunalul din Moscova, magnatul rus fiind acuzat de fraudă şi evaziune fiscală.

"Dacă guvernul consideră că este necesară salvarea companiei de la faliment, atunci poate «să dezgheţe» acţiunile mele şi ale partenerilor mei. Noi sîntem pregătiţi să renunţăm la pachetele pe care le deţinem, ca să acoperim debitele companiei", a afirmat Hodorkovski în faţa instanţei, citat de agenţia Interfax.

Grupul "Iukos", declarat în incapacitate de plată, trebuia să achite, pînă la finalul zilei de 7 iulie, debite de 3,4 miliarde de dolari către autorităţile fiscale. Lichidităţile "Iukos" erau de numai un miliard de dolari, iar activele sale nu au putut fi scoase la vînzare, întrucît există o hotărîre a instanţei care interzice acest lucru.

Grupul rus propune să plătească 8 miliarde de dolari în trei ani

Oficialii grupului "Iukos" au înaintat autorităţilor fiscale o propunere privind plata a 8 miliarde de dolari, impozite restante pentru anii 2000-2003. Preşedintele executiv al "Iukos", Stephen Theede, arată că grupul se angajează la plata unei sume de 8 miliarde de dolari pe parcursul a trei ani, ca să acopere arieratele. Guvernul nu s-a arătat, însă, impresionat de propunerea grupului petrolier. "Executivul nu o consideră o propunere raţională", a afirmat o sursă guvernamentală citată, ieri, de ziarul "Vedomosti".

Ministrul rus de finanţe, Alexei Krudin, a declarat, vineri, că "Iukos" are destule active ca să-şi achite datoriile, astfel că nu necesită o reeşalonare.

Executorii judecătoreşti taxează cu 235 de milioane de dolari firma lui Hodorkovski

"Iukos" a primit o factură de 6,85 miliarde de ruble (235 milioane de dolari) de la executorii judecătoreşti, pe care grupul petrolier trebuie să o plătească pentru serviciile pe care aceştia le prestează în vederea implementării ordinului judecătoresc de executare silită. Taxa executorilor reprezintă 7% din datoriile de 99,4 miliarde de ruble pe care "Iukos" le are către Fisc. Factura emisă de executori poate fi atacată de companie în termen de 10 zile.

Executorii judecătoreşti au sosit la poarta "Iukos" la data de 1 iulie, cînd a fost emis ordinul de executare silită, ordin în baza căruia au fost îngheţate conturile bancare ale grupului.

Amintim că procesul lui Hodorkovski este considerat unul cu conotaţii politice. Arestarea omului de afaceri rus este văzută drept o pedeapsă aplicată de Kremlin pentru activităţile sale în plan politic, acesta fiind susţinător şi finanţator al opoziţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb