Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat, în luna februarie, 99 de amenzi, în valoare totală de 379.200 de lei, în cadrul celor 10.315 controale realizate în unităţile din industria agroalimentară non-animală, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, inspectorii de resort au verificat activitatea firmelor care activează în domeniul fabricării produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi la unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au fost efectuate la nivel naţional şi au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calităţii produselor alimentare în valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente. De asemenea, s-a efectuat prelevare de probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente şi pe suprafeţe/ustensile de lucru.