Ministerul de Finanţe a împrumutat în luna februarie 6,8 miliarde de lei şi 1,2 miliarde de euro de pe piaţa internă, peste volumul programat pentru a doua lună din an. În lei, statul s-a împrumutat cu 30,5% mai mult faţă de volumul programat, la fel ca în ianuarie, când statul a atras 7,4 miliarde de lei din piaţa internă, cu 43,8% peste valorile din prospectele licitaţiilor de titluri de stat. Împrumuturile sunt contractate pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 7,16% din PIB în acest an şi refinanţarea datoriei publice.
Cele două emisiuni de obligaţiuni în euro de pe piaţa locală prin care statul a împrumutat 1,24 miliarde de euro (peste volumul programat de 400 milioane) au fost adăugate la începutul lunii calendarului de împrumuturi în contextul în care mâine, pe 26 februarie, ajung la scadenţă obligaţiuni în euro emise pe piaţa internă de 2,12 miliarde euro. Statul mai are scadenţe mari în iunie, undeva la 10 miliarde de lei, şi în luna octombrie, undeva la 9 miliarde de lei.
Ajungerea la scadenţă a obligaţiunilor respective în euro va sprijini lichiditatea din sistemul bancar care a revenit pe excedent în debutul lui 2021, însă ar putea cauza şi presiuni suplimentare pe cursul de schimb. Amintim că Banca Naţională a României (BNR) a organizat în 17 februarie prima operaţiune de tip depo prin care drenează din lichiditatea excedentară din sistemul bancar, iar Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat recent pentru Bloomberg că banca centrală "a decis să atragă depozite având în vedere excesul semnificativ de lichiditatea din piaţă pentru a conserva stabilitatea segmentului principal al pieţei financiare". Prin segment principal al pieţei financiare BNR se referă cel mai probabil la piaţa valutară.
Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că în 2020 datoria publică a urcat cu 12,4 puncte procentuale, la 47,7% din PIB, evoluţie influenţată atât de nevoia mai mare de finanţare cât şi de contracţia PIB. Anul trecut, Ministerul Finanţelor a împrumutat 149 miliarde de lei, din care deficitul a fost de aproape 102 miliarde de lei şi restul sume pentru refinanţarea datoriei. Ca valoare, datoria publică la decembrie 2020 se ridică la 498,3 miliarde de lei, din care cea mai mare parte este datorie pe termen mediu şi lung, respectiv 480,9 miliarde de lei.
De menţionat că Ministerul Finanţelor a început finanţarea deficitului bugetar (sumele ce trebuie împrumutate pentru a efectua toate plăţile din buget, din care mai bine din două treimi sunt salarii şi sporuri - sporurile sunt de 27 miliarde de lei - din sistemul bugetar şi pensii) încă din noiembrie 2020, ceea ce înseamnă că o bună parte din necesarul de finanţare din acest an a fost deja asigurat.
Finanţarea din timp a necesarului de finanţare se dovedeşte o decizie bună nu doar din perspectiva administrării riscului de finanţare, dar şi din perspectiva costurilor care au reînceput să crească puternic după ce au atins în 11 februarie minimele ultimilor cinci-şase ani. Rata de dobândă pe 10 ani a României a crescut cu aproape 60 de puncte de bază în ultimele două săptămâni ajungând ieri la 3,245%.
Ultima licitaţie a Finanţelor a fost ratată complet, Ministerul respingând ofertele slabe ale băncilor pentru titlurile scadente în ianuarie 2028. Prin prospect MF propunea să vândă titluri în valoare de 500 de milioane de lei, în timp ce băncile au cerut doar 313 milioane de lei. Precedenta licitaţie a fost de asemenea slabă, cu cerere sub prospect şi randamente în creştere puternică. Ministerul a acceptat totuşi la momentul respectiv o anumită majorare a costurilor de finanţare.