ÎN LIPSA MAJORĂRII PRODUCŢIEI OPEC, Analiştii văd preţul petrolului la 95 de dolari barilul anul acesta

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iulie 2007

Specialiştii din sectorul petrolier sunt de părere că, în acest an, cotaţiile de pe piaţa de profil îşi vor continua creşterea, astfel că nivelul de 100 de dolari/baril prevăzut de "Goldman Sachs Group" Inc. pentru anul 2009 ar putea fi atins mult mai devreme.

Jeffrey Currie, analist la "Goldman Sachs", sucursala din Londra, consideră că un preţ de 95 de dolari barilul pentru ţiţeiul brut va fi atins chiar anul acesta, dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu-şi va majora producţia. În plus, dacă stocurile de profil vor scădea, cresc şansele ca preţul ţiţeiului să urce la 100 de dolari/baril. În schimb, dacă OPEC va recurge la o majorare a producţiei, atunci cotaţia va scădea la 73,50 dolari pe baril.

Jeff Rubin, analist la "CIBC World Markets", preconizează că preţul va ajunge la 100 de dolari/baril anul viitor.

Experţii arată că asupra pieţei ţiţeiului sunt exercitate presiuni din cauza cererii sporite, în condiţiile în care livrările din Nigeria, Irak şi Iran nu sunt prea sigure.

La finele săptămânii trecute, petrolul brut a avut o cotaţie de 75,57 dolari/baril la New York Mercantile Exchange (NYMEX), cu 51% peste nivelul atins la mijlocul lunii ianuarie şi de două ori mai mult decât preţul de la începutul anului 2003.

Preţul maxim al tuturor timpurilor a fost înregistrat la data de 14 iulie 2006, pe piaţa din New York: 78,40 dolari/baril.

OPEC va lua o decizie în privinţa strategiei sale viitoare în 11 septembrie, în cadrul reuniunii de la Viena.

Preşedintele OPEC, Mohammed al-Hamli, a afirmat, ieri, că scumpirea petrolului este un motiv de îngrijorare, dar economia mondială este în continuare în expansiune, în pofida acestui lucru.

Analiştii cred că declaraţia este importantă, întrucât ar putea fi primul semnal că OPEC ar lua în calcul majorarea plafonului pentru producţia zilnică de petrol la reuniunea din septembrie.

Cotaţia unui baril de ţiţei american a scăzut, ieri dimineaţă, cu 44 de cenţi (0,6%), la 75,35 dolari la NYMEX. La ICE Futures din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut un preţ de 77,35 dolari/ baril, în scădere cu 29 de cenţi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb