Consiliul de Administraţie al Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri de la Sibiu (SIBEX) a decis, joi, revenirea la vechiul program de tranzacţionare, de şapte ore şi jumătate, pentru că prelungirea lui nu a dus decât la o creştere de 5% a volumelor tranzacţionate, sub cele estimate, ne-a spus Teodor Ancuţa, preşedintele Sibex.
"Am discutat şi cu brokerii, iar pentru că volumele de pe activul suport nu au crescut decât foarte puţin, am decis că nu se merită menţinerea programului prelungit, mai ales în perioada de vară", a adăugat domnul Ancuţa.
Programul propus de Bursa de la Sibiu viza extinderea programului de tranzacţionare, astfel încât să fie compatibil cu cel al principalei burse americane, respectiv "New York Stock Exchange", când piaţa devine mai animată şi volumele cresc corespunzător. Acesta va intra în vigoare după avizarea lui de către Comisia Naţională a Valorilor Mobliare.
Referitor la lansarea noii platforme de tranzacţionare, preşedintele SIBEX ne-a spus că aceasta va fi amânată pentru data de 6 iulie, pentru că în următoarele săptămâni va avea loc un proces de reatestare a brokerilor.
"Brokerii au fost instruiţi cu noua platformă, iar acum vor trebui să arate că ştiu cum să o folosească, din această cauză este necesară reatestarea lor. În plus, pe bursele mari din străinătate, reatestarea brokerilor se face anual, aşa că nu este ceva neobişnuit", ne-a mai explicat domnul Ancuţa.
Viitoarea platformă de tranzacţionare, denumită GlobalVision, este implementată de compania britanică Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord iniţial pentru cinci ani, platforma fiind folosită de nume mari din sistemul financiar precum New Zealand Stock Exchange, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank.