Consiliul de Administraţie (CA) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis, vineri, să demareze "procesul de consultare formalizată a acţionarilor" pentru stabilirea momentului şi oportunităţii convocării Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). Consultările vor avea în vedere, potrivit unui comunicat al BVB, înfiinţarea Contrapărţii Centrale, adoptarea Codului de Guvernanţă Corporativă, momentul trecerii la sistemul dualist de administrare, revizuirea actului constitutiv privind cvorumul şedinţelor AGA şi strategia comună cu operatorul bursei de energie (OPCOM).
Surse din piaţa de capital ne-au declarat că, prin această "consultare formalizată a acţionarilor", BVB doreşte să ia pulsul cât mai multor acţionari, atât prin întâlniri directe, cât şi prin corespondenţă scrisă (scrisori, email etc).
Întrunirea de vineri a Consiliului Bursei a venit în urma solicitărilor separate ale acţionarilor SIF Moldova, Lucian Isac şi Dorin Cojocaru de convocare a Adunării Generale a Acţionarilor. Cumulat, cei trei acţionari deţin peste 5% din capitalul social al BVB, însă cererile au fost, cel mai probabil, discutate individual de către Consiliul Bursei, astfel încât convocarea AGA nu a fost considerată obligatorie.
Cei trei acţionari au cerut, în solicitările lor separate, trecerea la sistemul dualist de conducere, reducerea cvorumurilor necesare ţinerii Adunărilor Generale Extraordinare, în conformitate cu legea societăţilor comerciale, 31/1990, alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere şi a preşedintelui acestuia, precum şi aprobarea contractelor de administrare şi mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere şi Directorat. O altă cerere constă în împuternicirea Consiliului Bursei să iniţieze demersurile necesare astfel încât, în termen de 60 zile, să prezinte acţionarilor o strategie şi un plan de acţiune privind colaborarea cu OPSPI pentru utilizarea mecanismelor specifice pieţei de capital în proiectele de privatizare dezvoltate de statul român, precum şi un proiect complet privind înfiinţarea CCP (n.r. Contraparte Centrală, pentru funcţionarea pieţei locale de derivate).
• Costel Ceocea: "Consiliul BVB trebuie să informeze foarte bine acţionarii cu privire la necesitatea şi pertinenţa propunerilor înaintate de SIF Moldova"
Domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, ne-a declarat, după şedinţa de vineri a Consiliului Bursei, că decizia privind consultările cu acţionarii este benefică pentru dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti. Domnia sa adăugat: "Faptul că CA a decis să se întâlnească şi să discute cu acţionarii este un lucru benefic, în acest mod poate fi asigurată o armonizare a opţiunilor acţionarilor BVB. Important este, pentru noi, că s-a ţinut cont de propunerile SIF Moldova". Domnia sa ne-a mai precizat că, de altfel, singura doleanţă a SIF2 era ca CA să se consulte cu acţionarii pe marginea propunerilor înaintate acestuia.
Domnia sa a menţionat: "Consiliul BVB trebuie să informeze foarte bine acţionarii cu privire la necesitatea şi pertinenţa propunerilor înaintate de SIF Moldova. Faptul că acţionarii nu se prezintă la AGA ar trebui să sugereze ceva - poate că ordinea de zi nu este relevantă şi bine pusă la punct. Consider că subiectul pe care noi îl propunem pentru următoarea întâlnire este foarte important şi de actualitate, trebuie să discutăm în primul rând pentru a soluţiona problema cvorumului".
Domnul Ceocea a ţinut să ne precizeze că există o serie de întâlniri cu reprezentanţii BVB stabilite încă de săptămâna trecută, în urma corespondenţei continue a SIF2 cu Bursa de la Bucureşti. Următoarea întâlnire va avea la bază propunerile făcute de SIF Moldova şi se va desfăşura, cel mai probabil, la începutul acestei săptămâni.
Înainte de întrunirea de vineri a Consiliului Bursei, domnul Costel Ceocea ne spusese că nu renunţă sub nicio formă la ideea convocării Adunării Generale a Acţionarilor, dar că SIF Moldova nu poate lua decizii în numele CA al BVB, acesta fiind singurul care poate decide dacă va avea loc sau nu convocarea AGA. Domnul Ceocea ne-a mai precizat că demersul SIF Moldova este unul individual, fără legătură cu ceilalţi doi acţionari - Dorin Eugen Cojocaru şi Ovidiu Lucian Isac - care aveau aceleaşi doleanţe.
Domnia sa ne-a spus: "Consiliul de Administraţie nu trebuie să fie forţat prin lege să convoace AGA ţinând cont de depăşirea pragului de 5%, ci pur şi simplu să ia în discuţie propunerile acţionarilor BVB. Dacă acestea sunt pertinente, AGA poate fi convocată şi fără ca solicitările noastre să întrunească 5% din capitalul social. Nu este important ca Adunarea Generală să se întrunească în termen de 30 zile, se poate reuni chiar şi peste 40 de zile. Contează ca domniile lor să aibă în vedere propunerile noastre".
Domnul Ceocea ne-a precizat, încă o dată, că CA ar trebui să pregătească terenul pentru noul director general al Bursei de la Bucureşti, Ludwik Sobolewski, "apt pentru a prelua o conducere corporatistă, ţinând cont de experienţa domniei sale la Varşovia".
• Ludwik Sobolewski a fost aprobat de ASF
Dosarul lui Ludwik Sobolewski, noul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a fost aprobat, săptămâna trecută, de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unor surse din piaţa de capital.
Conducerea ASF şi-a dat acordul pentru această numire, datorită competenţelor lui Ludwik Sobolewski, precum şi graţie criteriilor de performanţă îndeplinite la Bursa de la Varşovia, ne-au mai precizat sursele. O decizie oficială este aşteptată pentru această săptămână.
Ludwik Sobolewski a fost numit în funcţia de director general al BVB la 1 iulie, dosarul său fiind transmis şi analizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Numirea domniei sale intră în vigoare începând cu data validării sale de către ASF.
Sobolewski a condus Bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 - 2013, după ce anterior, între 1994 - 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.
BVB a rămas fără director general în martie, când Victor Cionga a fost demis pentru că nu ar fi îndeplinit suficient de rapid programul de restructurare.
1. ei da
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 08:47)
Moare Machidonul si nu alta. Acum va vedea si el ce inseamna profesionalism in piata de capital. Ca in "altle" il stim.
2. E PE DRUM ?
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 11:16)
inseamna ca Ludwik Sobolewski e pe drum, daca dosarul a fost acceptat de ASF
asteptam comunciatul oficial
2.1. probabil miercuri (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonm în data de 29.07.2013, 12:54)
probabil ca miercuri va fi comunicatul oficial
3. fără titlu
(mesaj trimis de george în data de 29.07.2013, 13:02)
adica niste actionari care depasesc 5%cer ceva si idioti din ca in loc sa convoace aga o dau pe consultari cu actionari,sint actionar la bvb, astept sa fiu consultat desi cea mai corecta consultare e in aga.ceocea de la sif2 e renumit ptr. rabdare si tact dar cel putin pina acum a cistigat in tot ce si-a propus.tineti minte acest mesaj si mai discutam peste 2-3 luni.
3.1. nu merge agae fara consultari (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 14:21)
au fost atatea convocari AGAE si nici o adunare nu s-a tinut din cauza ca nu a fost cvorum
nici de aceasta data nu o sa fie
conducerea BVB a gandit bine sa fie consultati principaii actionari, mai bine sa sti daca poti tine agae decat sa mai faci o convocare care costa destul de mult si sa fie esec la fel ca si in celelalte cazuri
nu cred ca e cazul acum sa fie schimbata conducerea BVB cand avem un nou director si noi planuri de dezvoltare
inlcusiv SIF2 si-a dat seama ca e mai bine ca polonezul sa faca treaba decat sa tot facem alegeri
utimele comunicate SIF2 arata ca lucrurile s-au calmat si Sobolewski are mana libera
3.2. Actualul CA e in cadere libera (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 15:34)
Tot spera si amana lucrurile!
3.3. Actualul CA e in cadere libera (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 15:35)
Tot spera si amana lucrurile!
3.4. Actualul CA e in cadere libera (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2013, 15:35)
Tot spera si amana lucrurile!
3.5. George sau Ioan? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de alege-l tu în data de 30.07.2013, 07:41)
Iti adi seama!?...fenomenal! - cand spui Ceocea, spui piata de capital. Orice urcus are si coboras - mai discutam.
3.6. Geogre sau Ioan (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de alege-l tu în data de 30.07.2013, 07:52)
Iti dai seama!?...Senzational! O piata de capital fara Ceocea ar fi: ....nici nu pot sa-mi imaginez. Orice urcus are si coboras - mai discutam.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai în data de 29.07.2013, 15:45)
In conditiile in care tranzactionarea instrumentelor derivate pe BVB este zero, o discutie despre casa de compensare este inutila. Cerintele de cvorum pt AGA si AGEA nu trebuie coborate sub nici o forma.
5. Atentie la ... neatentie.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 30.07.2013, 14:36)
Totusi, aceste discutii, batalii interne, schimbari de functie, au durat si vor dura la nesfarsit. Fondul problemei il reprezinta, totusi, baza teoretica si practica a pietei de capital. BVB trebuie sa devina o platforma de atragere de resurse pentru intreprinzatori. Tot ea trebuie sa devina cadrul supravegheat in care detinatorii resurselor le pot transfera catre cei care au nevoie de ele. Si atat! Orice altceva reprezinta satisfacerea unor alte tipuri de interese, poate meschine, poate oneroase. Atentie! Acum, cand intreprinzatorii au nevoie de bani pentru a se dezvolta, daca vor asta, sau pentru a supravietui, daca vor asta, BVB isi poate face utilitatea publica, in detrimentul sistemului bancar, momentan paralizat de criza fara precedent pornita din tarile dezvoltate. Acum poate fi momentul oportun pentru o piata de capital in dezvoltare, recte BVB, sa "scoata capul" si sa beneficieze de avantajele celor aflati in randul 2 sau 3. Adica sa beneficieze de intelepciunea obtinuta din analiza celor care au fost in randul 1 si 2, adica tarile dezvoltate si cele care au urmat imediat (vezi Ungaria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Polonia). Daca decidentii vor dori acest lucru, acum BVB se poate descatusa si poate convinge fonduri straine de 10-15 mld.euro sau dolari sa investeasca in companii din Romania. Iar aceste companii ar trebui sa forteze intentia de dezvoltare, pentru ca n-o sa le para rau. Statul poate ajuta procesul printr-o singura mare decizie: reducerea fiscalitatii societatilor comerciale ce sunt cotate si atrag resurse de pe BVB, care se coteaza pe BVB, si persoanelor fizice si juridice care investesc prin intermediul pietei de capital (prin BVB sau alte burse autorizate, bineinteles), indiferent daca "investesc" sau "speculeaza". Poate reducerea impozitului pe castigul de capital la 10% ar fi un act extraordinar de strategic. In paralel, asigurarea legislativa a participarii Romaniei la sistemul de evitare a dublei impuneri, pentru a facilita transferurile de fonduri din afara spre interiorul tarii, in conditii legale. Asta ar incuraja enorm atat piata de capital, dar mai ales dezvoltarea economica, fie directa fie indirecta. Aduceti-va aminte de societatile private care s-au dezvoltat din nimic, utilizand BVB ca platforma de finantare, in paralel cu sistemul bancar. Impact a fost un exemplu, care a capotat din pacate din cauza crizei imobiliare. Dar sunt si alte exemple de foste firme de stat care si-au schimbat proprietarii si care s-au restructurat. Cititorii pot interveni si da exemple reale de societati asemanatoare, chiar daca ele nu au reusit pe deplin, datorita crizei actuale. Acestea fiind spuse, sa nu ne pierdem vremea cu fleacuri si interese individuale si de grupuri mici. Avem o noua sansa, sa n-o irosim!