ÎN LUNA AUGUST BNR a cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară în valoare de 504 milioane lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 septembrie 2020

BNR a cumpărat titluri de stat de pe piaţa secundară în valoare de 504 milioane lei

Volumul achiziţiilor Băncii Naţionale a României (BNR) de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară s-a situat la 504,3 milioane de lei în luna august, arată statisticile lunare publicate vineri de banca centrală. La achiziţiile din august se adaugă cele din aprilie, mai, iunie şi iulie, care ridică stocul de titluri de stat în lei cumpărate de BNR din piaţa secundară la 5,28 miliarde de lei.

Datele BNR arată că banca centrală a cumpărat titluri de stat în lei cu ritmuri în ameliorare în ultimele luni: achiziţii în valoare de 1,88 miliarde de lei în luna aprilie, 1,61 miliarde de lei în mai, 533,1 milioane de lei în iunie şi 748,5 milioane de lei în iulie. Analiştii se aşteaptă ca până la finele anului totalul achiziţiilor BNR să se situeze în jurul cifrei de 10 miliarde de lei (1% din PIB).

Analiştii BCR notau la mijlocul lunii august că Banca Naţională a României a lipsit de la cumpărare în primele două săptămâni din august, ceea ce a redus din presiunea descendentă creată de acest jucător pe ratele de dobândă. Mare parte din achiziţii au venit deci cel mai probabil în ultimele 10 zile din august în condiţiile în care rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani ale României a urcat în 21 august la 4,1%, cel mai ridicat nivel după ameliorarea tensiunilor financiare provocate de criza Covid. Creşterea pe rata dobânzii la 10 ani a venit pe fondul incertitudinilor privind acum-eşuata moţiune de cenzură depusă de PSD.

De asemenea, dispariţia celui mai mare şi nou actor de pe această piaţă a venit în prima parte din august cel mai probabil pe fondul îmbunătăţirii deficitului de lichiditate din piaţă şi a reducerii dobânzilor la nivelurile pre-pandemie în primele două săptămâni din august.

Cele mai recente date privind deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în lei de către nerezidenţi, aferente lunii iunie, arată o pondere a acestora de 17,5% în total, în scădere treptată de la 21,2% în februarie (-3,4 miliarde lei reducere a soldului deţinerilor). Pe de altă parte, băncile şi-au majorat deţinerile de obligaţiuni de stat în lei cu +14,7 miliarde lei pe sold între lunile februarie şi iunie.

Raportul băncii naţionale mai arată şi faptul că BNR a injectat în piaţă în luna august, prin operaţiuni repo, suma de 4,033 miliarde de lei, suplimentară celor 504,3 milioane de lei injectate prin trecerea pe bilanţul propriu a titlurilor de stat în lei. În începând cu finalul lunii martie, pentru a asigura lichiditatea necesară finanţării în bune condiţii a sectorului public, firmelor şi populaţiei, BNR a sporit considerabil volumul operaţiunilor repo efectuate pe baze bilaterale.

Pentru a sprijini suplimentar economia şi emisiunile de datorie publică ale Ministerului de Finanţe, BNR a decis la şedinţa de politică monetară din 5 august să reducă pentru a treia oară în acest an rata dobânzii-cheie, de la 1,75% de la 1,50%, şi să continue achiziţia de titluri de stat de pe piaţa secundară, în acelaşi timp continuând să injecteze lichiditate prin operaţiunile repo.

BNR a semnalat de mai multe ori că intenţia sa este să asigure funcţionalitatea finanţelor publice fără să inunde piaţa cu lichiditate, asta probabil în contextul în care un program de achiziţii mai mare ar pune presiune pe cursul euro/leu - ţinut stabil de BNR până în prezent prin intervenţiile sale - şi implicit ar ridica şi inflaţia.

Stabilitatea cursului este relevantă şi pentru ca bugetul să nu fie debalansat şi mai mult de finanţarea externă substanţială a deficitului bugetar - aproximativ jumătate din datoria guvernamentală a României, care se ridică la peste 430 de miliarde de lei, este denominată în valută străină.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb