ÎN LUNA IUNIE: Fondurile de pensii private - pas timid, dar sigur, spre Bursă

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2009

Fondurile de pensii private obligatorii - Pilonul II - au continuat să realizeze investiţii profitabile şi în luna mai, ponderea titlurilor de stat în portofoliul acestora urcând la 54,79%, de la 53,39% cât era la finalul lunii mai, potrivit portalului pensiileprivate.ro ce prezintă datele furnizate de Comisia de Supraveghere a Sis­temului de Pensii Private.

Obligaţiunile corporative au continuat şi ele să aibă o importanţă ridicată în structura de investiţii a fondurilor de pensii private, ponderea acestora ajungând la 26,62% la sfârşitul lunii trecute, în timp ce investiţiile în obligaţiuni supranaţionale au rămas la aproximativ acelaşi nivel faţă de luna trecută, cu o pondere de 6,69%, iar obligaţiunile municipale au contribuit cu 3,58%, în uşoară scădere faţă de luna precedentă.

În luna iunie, fondurile de pensii private obligatorii au mai făcut un mic pas şi către Bursa de valori, deţinerile de acţiuni urcând cu aproape 0,7 puncte procentuale, de la 2,96% în mai, la 3,65% la 30 iunie 2009.

KD Fond de Pensii are o structură a investiţiilor în care titlurile de stat au o pondere de 76,39%, cea mai ridicată, restul de 23,61% reprezentând conturi la bănci, administratorul nedorind să se expună pe piaţa bursieră.

Pe bursă, cel mai activ este ING Fond de Pensii, investiţiile sale în acţiuni având o pondere de 5,42% în total, urmat de Generali Fond de Pensii cu 3,72%.

O modificare importantă s-a observat, în luna iunie, în cazul investiţiilor în conturile bancare ale fondurilor de pensii private obligatorii. Ponderea acestor investiţii în total s-a diminuat cu 3,85 puncte procentuale, în principal din cauză că băncile au început să reducă dobânzile la depozite, ajungând la 3,97% la finalul lunii trecute.

Fondurile de pensii private facultative se simt puţin mai confortabil pe Bursă

Luna trecută, şi fondurile de pensii private facultative - Pilonul III - au urmărit investiţiile ce aduc venituri certe, însă, acestea s-au îndreptat mai mult spre acţiuni decât fondurile de pensii private obligatorii. Astfel, la finele lunii iunie, ponderea investiţiilor realizate de fondurile de pensii facultative în titluri de stat era de 59,66%, în uşoară creştere faţă de mai când era de 59,21%. Ponderea acţiunilor în portofoliul de investiţii ale acestor fonduri a fost de 6,79%, semnificativ mai mare faţă de cea a fondurilor de pensii private obligatorii, şi cu aproape un punct procentual mai ridicată decât la finalul lui mai.

Fondurile de pensii private facultative au mai investit, în iunie, 5,36% în obligaţiuni supranaţionale, 7,22% în obligaţiuni municipale şi 16,1% în cele corporative. Şi în cazul acestor fonduri, ponderea investiţiilor în conturi la bănci s-a diminuat, de la 4,95% în mai, până la 4,04% în iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb