ÎN LUNA OCTOMBRIE Ritmul creditării neguvernamentale a atins recordul ultimilor 12 ani

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2021

Ritmul creditării neguvernamentale a atins recordul ultimilor 12 ani

Băncile au acordat credite noi în valoare de 90,75 miliarde lei, în primele zece luni din 2021

Creditul neguvernamental a înregistrat un ritm anual de creştere de 13,5% în luna octombrie, cea mai mare viteză de creştere a creditării economiei reale din ultimii 12 ani, arată Asociaţia Română a Băncilor (ARB) într-un comunicat remis Redacţiei. Asta înseamnă că, după anul 2009, băncile au acordat cel mai mare volum de credite noi către populaţie şi companii în acest an.

"Sistemul bancar a sprijinit populaţia şi companiile în perioada pandemiei, prin acordarea de finanţări în cel mai susţinut ritm de la criza financiară trecută şi prin suspendarea temporară a obligaţiilor de plată ale debitorilor afectaţi de efectele negative ale pandemiei Covid-19 prin intermediul moratoriului public şi a celui privat. În primele zece luni din anul 2021, băncile au acordat credite noi în valoare de 90,75 miliarde lei, cu 34,6% mai mult comparativ cu nivelul creditelor noi accesate de populaţie şi companii în perioada similară a anului trecut, de 67,42 miliarde lei", se menţionează în comunicat.

Astfel, creditele noi acordate în primele zece luni ale acestui an depăşesc volumul împrumuturilor acordate pe parcursul întregului an 2020.

În această perioadă, creditarea a fost impulsionată de creditele accesate de companii, ponderea acestora fiind de 53,75%, în timp ce populaţia a contractat 46,25% din volumul creditelor noi.

"Se observă un apetit mai mare pentru creditele în lei, ceea ce înseamnă diminuarea riscului valutar pentru cei care au luat împrumuturi. În primele zece luni din 2021, ponderea împrumuturilor noi în lei în total credite este de 82%, creditele în euro reprezintă 15,90%, restul fiind împrumuturi în dolari", potrivit ARB.

Soldul creditului neguvernamental s-a cifrat la 317 miliarde lei, la finele lunii octombrie 2021, în creştere cu 0,8% în ritm lunar, aceasta fiind o viteză de creştere mai redusă faţă de nivelul înregistrat în luna septembrie.

Ponderea creditelor acordate în monedă naţională este de 71,7% din soldul creditului neguvernamental, în luna octombrie 2021.

"Băncile din România acordă credite atât pentru sprijinirea companiilor care şi-au reluat activitatea după lockdown sau chiar şi-au intensificat-o în 2021, cât şi pentru necesităţile populaţiei. Industria bancară din România asigură, datorită specificului activităţii sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact deopotrivă asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România", se mai notează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb