ÎN NOIEMBRIE FAŢĂ DE OCTOMBRIE, Salariul brut a crescut cu 2,1%, iar cel net cu 2,2% (INS)

F.A.
Macroeconomie / 13 ianuarie 2014

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.278 lei în noiembrie 2013, cu 2,1% mai mare decât în luna precedentă, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.650 lei, în creştere cu 2,2% faţă de luna precedentă, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS), realizat în rândurile a 21 mii de unităţi economico-sociale.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.118 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (905 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru noiembrie 2013 faţă de luna precedentă (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum) a fost de 102,2%.

În comparaţie cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2013.

În luna noiembrie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat creşteri faţă de luna octombrie 2013, ca urmare a acordării de prime şi tichete de masă ori datorită încasărilor mai mari. Cele mai semnificative astfel de creşteri în perioada de referinţă s-au înregistrat după cum urmează: cu 27,2% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii); cu 10-12% în fabricarea autovehiculelor şi activităţi extractive; cu 5-8% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare, servicii IT, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini şi utilaje; 3,5-5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor textile.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, plăţii sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici. Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat astfel: cu 4-6% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate; cu 2-4% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, precum şi în activităţi de poştă şi de curier, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar, în luna noiembrie, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (3,3%), administraţie publică şi sănătate (0,7%), precum şi asistenţă social (0,5%).

Tot în noiembrie, dar comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, salariul mediu nominal net a crescut cu 4,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,9%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb