ÎN OPINIA ANALIŞTILOR, Scăderea Bursei era aşteptată după patru luni de creştere susţinută

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2004

Rezultatele semestriale sub aşteptări ale unor companii au contribuit la scăderea preţurilor acţiunilor

Analiştii cred că este o perioadă bună pentru noi investiţii

Ultimele două şedinţe bursiere au consemnat scăderi importante pentru cele mai multe dintre acţiunile cotate la BVB. Volumul de tranzacţionare a fost, de asemenea, redus ieri la jumătate faţă de şedinţa de joi. Indicii bursieri au consemnat scăderi faţă de săptămîna trecută, cuprinse între 2,5 şi 3,7%, cel mai afectat fiind indicele societăţilor de investiţii financiare.

Analiştii cred că asistăm la începutul unei perioade de corecţie negativă a pieţei care nu va depăşi 15% şi care nu va dura mai mult de două luni. "Ulterior, creşterile vor reveni la Bursă, acest scurt respiro, foarte normal după un raliu atît de prelungit de urcare a cursurilor, nefiind altceva decît o oportunitate de a marca profiturile acumulate pînă acum", este de părere Iulian Panait, director general al societăţii de consultanţă "KTD Invest".

În opinia sa, există două cauze distincte care au condus la scăderea, aproape generalizată, a pieţei: pe de o parte, creşterea accelerată a pieţei în primele şapte luni ale anului a făcut ca tot mai mulţi investitori pe termen scurt şi mediu să fie tentaţi să-şi materializeze profiturile obţinute pînă acum, contribuind astfel la o creştere a ofertei de acţiuni oferite la vînzare, în timp ce nivelul ridicat al preţurilor descurajează o parte din potenţialii cumpărători ceea ce conduce la o diminuare a cererii, iar, pe de altă parte, este vorba despre scăderea interesului investitorilor pentru anumiţi emintenţi ca urmare a unor cauze ce ţin de evoluţia specifică a companiilor respective (creşterea preţului petrolului şi finalizarea privatizării SNP a contribuit de exemplu la îndepărtarea investitorilor speculativi de sectorul companiilor petroliere, precum şi comunicarea unor rezultate financiare mai slabe în primul semestru de către companii ca "Şantierul Naval Orşova", "Bermas" Suceava, "Aerostar" Bacău sau "Antibiotice" Iaşi.

Răzvan Paşol, director general al "Intercapital Invest", crede că scaderea pieţei a fost determinată de o conjunctură de factori: "Este vorba în primul rînd de o corecţie care era de aşteptat după evoluţiile foarte bune ale bursei din acest an. Asemenea trenduri secundare, contrare sînt absolut normale pe fondul unei trend general de creştere". Domnul Paşol nu exclude nici varianta ca o parte dintre investitori să stea în expectativă în această perioadă, în aşteptarea rezultatelor financiare la şase luni pentru anumiţi emitenţi, contribuind la rîndul lor la o lichiditate mai redusă şi la scăderea indicilor bursieri. "Noi rămînem însă optimişti cu privire la evoluţia bursei pînă la sfîrşitul anului. Acest optimism se bazează pe rezultate financiare puternice la nivelul unora dintre emitenţi, precum şi pe rezultatul unui sondaj derulat de către noi în rîndul investitorilor, sondaj ce a evidenţiat aşteptările pozitive ale acestora cu privire la evolutia BVB pînă la sfîrşitul anului (89% dintre investitorii care au răspuns la sondaj consideră că bursa va evolua ascendent pînă la sfîrşitul anului)", a precizat în continuare directorul "Intercapital Invest". Evoluţia bursei din această perioadă este considerată normală şi de către reprezentantul unor fonduri de investiţii. Walter Blaj, director executiv al "Globinvest" spune că luna august, este de regulă o perioadă cu o activitate mai redusă a pieţei de capital. "Erau de aşteptat aceste corecţii negative avînd în vedere că ultima lună cu scăderi ale indicilor bursieri a fost aprilie, dar şi aceste scăderi pot fi puse mai degrabă pe seama trecerii datelor de referinţă decît pe seama unei corecţii a preţurilor", spune domnul Blaj. În opinia unanimă a analiştilor, corecţiile în sens negativ, a preţurilor acţiunilor cotate la BVB sînt binevenite pentru că permit noi achiziţii la preţuri ceva mai mici, în aşteptarea creşterilor care probabil se vor produce odată cu apropierea sfîrşitului de an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb