Cifra de afaceri a companiei Lactate Brădet a atins, anul trecut, o sumă de aproximativ 11,5 milioane de lei, de 6,5 ori mai mare comparativ cu cea înregistrată în 2006, de 1,8 milioane de lei, potrivit datelor fabricii de lactate.
În această perioadă, singurul declin al cifrei de afaceri a fost în 2009, deoarece, anul anterior, compania a avut neşansa unui incediu care a provocat pagube semnificative, pierderile avute în anii 2008 şi 2009 ridicându-se la aproximativ 680.000 de lei, conform Lactate Brădet.
Începând cu 2010, cifra de afaceri a companiei a crescut constant până în anul precedent şi aceasta a fost în fiecare an pe profit, mai arată datele producătorului de lactate.
În condiţiile în care autorităţile şi-au arătat neputinţa în descoperirea cauzelor morţilor celor trei bebeluşi din Argeş, ministrul Agriculturii Achim Irimescu a anunţat că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din judeţul Argeş conţine bacteria E-coli, o posibilă cauză a deceselor. Ulterior s-a constatat că depistarea lotului de brânză de la Lactate Brădet nu are nici o legătură cu moartea copiilor. Între timp, însă, firma şi-a închis activitatea, iar fermele de vaci care îi furnizau materia primă au aruncat cantităţi semnificative de lapte, ceea ce le-a creat prejudicii enorme.
Susţinerea brandului românesc a venit însă din partea mediului online, pagina de facebook "Lactate Brădet" ajungând la 21.200 de susţinători înregistraţi, ieri, numărul acestora fiind de 30 de ori mai mare comparativ cu 725 aprecieri din data de 29 februarie.
"Informaţia referitoare la depistarea lotului de brânză contaminată cu E-coli am dat-o în mod absolut transparent, iar acum mi se impută prea marea transparenţă de care am dat dovadă, dar poate am salvat astfel viaţa unor copii", a afirmat recent, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o postare pe Facebook.
În schimb, Marius Badea, acţionarul majoritar al firmei de lactate Brădet, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Până în acest moment controalele efectuate de autorităţi au constatat că am respectat toate normele de igienă şi suntem convinşi că nu produsele noastre au cauzat îmbolnăvirea micuţilor".
Ministrul Agriculturii a menţionat, săptămâna trecută, că nu crede că se poate pune în balanţă viaţa unor copii cu orice altceva.
Până acum, Lactate Brădet a respectat toate normele de igienă, potrivit declaraţiilor domnului Badea, care a adăugat: "În acest moment fermierii sunt într-o situaţie grea, ambii parteneri aruncând cantităţi însemnate de lapte".
"Suntem o fabrică mică, acea fabrică în care toată familia a fost implicată şi de unde noi, toata familia, de la mic la mare consumăm produsele şi în toată această perioadă, au plecat produse inclusiv în comunitatea europeană şi nu am avut niciodată vreun incident", a mai precizat Marius Badea, pe pagina de Facebook "Lactate Bradet".
Cu privire la acest caz, premierul Dacian Cioloş a declarat că domnul Irimescu a greşit grăbindu-se cu declaraţiile, continuând: "Nu vreau să comentez prea mult lucrurile acestea pentru că încă nu ştiu să existe o legătură dovedită între E-Coli, şi supa aceea găsită la copii îmbolnăviţi cea care a fost găsită şi în proba respectivă de brânză de la acea întreprindere".
PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ:
"Solicit demisia ministrului Agriculturii"
Ca urmare a analizelor Institutului Cantacuzino, care au stabilit că brânza de la firma Lactate Brădet nu a fost sursa îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş, se impune demisia ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, vinovat de a se antepronunţat în această cauză cu efecte dramatice pentru compania românească amintită, a declarat deputatul Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită.
Domnia sa a precizat: "Această culpabilizare a unei firme româneşti într-un moment tensionat a avut ca scop distrugerea acesteia, lucru care face parte din planul mai larg al Guvernului aşa-numit tehnocrat de a elibera piaţa românească de ultimele rămăşiţe de capital autohton pentru a face loc capitalului străin. În acelaşi scop au fost aruncate pe piaţă de către acelaşi ministru acuzaţii cu privire la legumele şi fructele româneşti care ar fi otrăvite, spre deosebire de cele din UE! Intenţia ministrului Agriculturii de a ucide agricultura, producătorii şi procesatorii români pentru a face loc produselor de import şi companiilor străine este extrem de gravă şi trebuie să se soldeze cel puţin cu demisia acestuia, dacă nu chiar şi cu o cercetare penală. Este strigător la cer şi inacceptabil ca un ministru al Agriculturii să îşi distrugă în mod deliberat şi oficial agricultura din propria sa ţară pentru a face loc produselor din import şi companiilor străine! Anunţ cu această ocazie că sprijin transformarea Lactate Brădet într-o companie a tuturor românilor pe bază de subscripţie publică şi că voi cumpăra eu însumi acţiuni la această nouă companie, pentru că trebuie să încurajăm şi să salvăm tot ce mai este românesc în România!"