ÎN PERIOADA OCTOMBRIE-DECEMBRIE Sectoarele de bază ale economiei vor înregistra creşteri de rentabilitate şi preţ

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2007

Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru trimestrul IV al anului curent, o creştere a activităţii din industria prelucrătoare, a comerţului cu amănuntul, a serviciilor, dar şi o tendinţă de stabilizare a activităţii din construcţii, se arată într-un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit studiului, în perioada octombrie - decembrie, sectorul industriei va înregistra o tendinţă de creştere moderată a producţiei, prin menţinerea unui trend ascendent pentru volumul producţiei din industria prelucrătoare (sold conjunctural +11%), cât şi pentru stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural +8%).

Exportul de produse finite şi competitivitatea produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene, sunt estimate că vor înregistra, pentru perioada menţionată o tendinţă de stabilitate, în timp ce, preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere (sold conjunctural +28%), de o intensitate mai mare faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +21%).

Pe totalul industriei prelucrătoare, managerii estimează o tendinţă de uşoară scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%), care, potrivit INS, va fi mai accentuată în ramurile: articole de îmbrăcăminte (sold conjunctural -27%), mobilier (sold conjunctural -17%) şi alte activităţi indus­triale neclasificate - maşini şi echi­pamente (sold conjunctural -15%).

În domeniul construcţiilor, managerii estimează o tendinţă de stabilitate, pentru următoarele trei luni, a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi (65% din total opinii existente, respectiv 69%). Tendinţa de echilibru existentă la nivelul sectorului se va resimţi, de asemenea şi la numărul de salariaţi, conform a 77% din estimări, singura creştere prezentată de INS, fiind a preţurilor prevăzute pentru lucrările de construcţii. (sold conjunctural +27%).

Potrivit estimărilor, comerţul cu amănuntul va fi caracterizat, în perioada următoare, de o tendinţă de creştere a vânzărilor de mărfuri, prin menţinerea unui trend ascendent a situaţiei economice. (sold conjunctural +39%). Această tendinţă este susţinută, atât de evoluţia de creştere a vânzărilor de produse, pe total activitate de comerţ cu amănuntul (sold conjunctural +36%), cât şi de creşterea comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +27%).

Managerii mai prognozează, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%), cât şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +38%).

Sectorul serviciilor va înregistra până la finele anului, potrivit INS, un trend pozitiv caracterizat printr-o situaţie economică bună, atât pe total activitate (sold conjunctural +23%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Pe primul loc, în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri), continuă să se situeze întreprinderile mari (250-499 salariaţi) care înregis­trează un sold conjunctural de +53%, urmate de întreprinderile foarte mari (peste 500 de salariaţi), la care soldul conjunctural este de +24%, se arată în studiu.

Conform estimărilor, cererea de servicii va creşte în continuare (sold conjunctural +29%), iar numărul de salariaţi va respecta trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +9%). INS mai informează că preţurile de vânzare sau de efectuare a pres­taţiilor vor înregistra o creştere în aceas­tă perioadă a anului (sold conjunctural +29%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb