Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru trimestrul IV al anului curent, o creştere a activităţii din industria prelucrătoare, a comerţului cu amănuntul, a serviciilor, dar şi o tendinţă de stabilizare a activităţii din construcţii, se arată într-un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Potrivit studiului, în perioada octombrie - decembrie, sectorul industriei va înregistra o tendinţă de creştere moderată a producţiei, prin menţinerea unui trend ascendent pentru volumul producţiei din industria prelucrătoare (sold conjunctural +11%), cât şi pentru stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural +8%).
Exportul de produse finite şi competitivitatea produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene, sunt estimate că vor înregistra, pentru perioada menţionată o tendinţă de stabilitate, în timp ce, preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere (sold conjunctural +28%), de o intensitate mai mare faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +21%).
Pe totalul industriei prelucrătoare, managerii estimează o tendinţă de uşoară scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%), care, potrivit INS, va fi mai accentuată în ramurile: articole de îmbrăcăminte (sold conjunctural -27%), mobilier (sold conjunctural -17%) şi alte activităţi industriale neclasificate - maşini şi echipamente (sold conjunctural -15%).
În domeniul construcţiilor, managerii estimează o tendinţă de stabilitate, pentru următoarele trei luni, a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi (65% din total opinii existente, respectiv 69%). Tendinţa de echilibru existentă la nivelul sectorului se va resimţi, de asemenea şi la numărul de salariaţi, conform a 77% din estimări, singura creştere prezentată de INS, fiind a preţurilor prevăzute pentru lucrările de construcţii. (sold conjunctural +27%).
Potrivit estimărilor, comerţul cu amănuntul va fi caracterizat, în perioada următoare, de o tendinţă de creştere a vânzărilor de mărfuri, prin menţinerea unui trend ascendent a situaţiei economice. (sold conjunctural +39%). Această tendinţă este susţinută, atât de evoluţia de creştere a vânzărilor de produse, pe total activitate de comerţ cu amănuntul (sold conjunctural +36%), cât şi de creşterea comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +27%).
Managerii mai prognozează, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%), cât şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +38%).
Sectorul serviciilor va înregistra până la finele anului, potrivit INS, un trend pozitiv caracterizat printr-o situaţie economică bună, atât pe total activitate (sold conjunctural +23%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Pe primul loc, în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri), continuă să se situeze întreprinderile mari (250-499 salariaţi) care înregistrează un sold conjunctural de +53%, urmate de întreprinderile foarte mari (peste 500 de salariaţi), la care soldul conjunctural este de +24%, se arată în studiu.
Conform estimărilor, cererea de servicii va creşte în continuare (sold conjunctural +29%), iar numărul de salariaţi va respecta trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +9%). INS mai informează că preţurile de vânzare sau de efectuare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în această perioadă a anului (sold conjunctural +29%).