Preţul aurului a crescut vineri, la New York, încheind a doua săptămână consecutivă pe trend ascendent. Motivul: oprirea discuţiilor pe marginea planului de salvare a sectorului financiar american, în valoare de 700 de miliarde de dolari. Însă, potrivit evoluţiilor care au urmat închiderii sesiunii bursiere, se pare că situaţia se schimbă, parlamentarii americani reuşind să deblocheze negocierile.
Cererea de aur a fost tot mai puternică după ce banca de investiţii "Lehman Brothers Holdings" Inc. a solicitat protecţia Legii falimentului, iar cel mai mare asigurator din lume, "American International Group" Inc. (AIG), a fost preluat de banca centrală a SUA (Fed).
"Cererea de aur va creşte în condiţiile în care oamenii se vor îndrepta, în continuare, către plasamente sigure", declară James Turk, fondatorul Goldmoney.com. La finele lunii august, Goldmoney.com avea depozite ale investitorilor, în argint şi aur, în valoare de 368 milioane de dolari.
În opinia lui Turk, aurul este cea mai sigură investiţie într-o perioadă de turbulenţe financiare şi incertitudine pe piaţa monetară.
La divizia Comex aparţinând New York Mercantile Exchange, aurul cu livrare în decembrie avea, vineri, un preţ de 888,50 dolari uncia, în creştere cu 6,50 dolari sau 0,7%.
Săptămâna trecută, cotaţia metalului preţios a urcat cu 2,8%, iar în săptămâna anterioară, cu 13%, câştigul fiind cel mai important de după octombrie 1999.
Vineri a urcat şi preţul argintului: +22,8 cenţi ori 1,7%, la 13,503 dolari uncia.
În opinia analiştilor, confiscarea şi vânzarea activelor bancare ale "Washington Mutual" Inc., cea mai mare casă de economii din SUA, va genera un nou val de plasamente în aur, astfel că preţurile de pe piaţa de profil vor urca în continuare.