ÎN PRAG DE FALIMENT,  Uzina de armament Plopeni fabrică rulmenţi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2009

După 70 de ani de tradiţie în domeniul producţiei de armament, Uzina Mecanică Plopeni (UMP), filială a Companiei Naţionale Romarm, a ajuns în pragul falimentului.

Dacă înainte de Revoluţie, la UMP lucrau circa 18.000 de salariaţi, iar uzina exporta muniţie pe zeci de milioane de dolari în Orientul Mijlociu, la ora actuală, mai are doar o singură comandă civilă de rulmenţi în ţară şi doar 40 de salariaţi în producţie (alţi 200 fiind personal TESA sau paznici).

Sindicaliştii Siteco din UMP susţin că, din cauza lipsei de forţă de muncă în producţie, uzina a ajuns în imposibilitate să preia comenzi şi că activitatea acesteia a fost sabotată prin vânzări de bunuri la fier vechi şi închirieri frauduloase de active.

Viitorul uzinei este sumbru în condiţiile în care, conform sindicaliştilor, acţionarul uzinei, Romarm, nu are aprobat din Programul de restructurare şi reorganizare 2008-2009, decât capitolul de disponibilizări colective.

Calea ferată furată şi active vândute la fier vechi

Sindicaliştii Siteco reclamă vânzările repetate de active la fier vechi şi închirierea ilegală a unor clădiri, fenomene care au afectat bună desfăşurare a activităţilor de producţie.

"Calea ferată şi active importante au fost, rând pe rând, furate sau vândute la fier vechi, iar, mai nou, a ajuns să se fure şi din poligonul de trageri", a declarat, pentru BURSA, liderul sindicatului Siteco, Mircea Voinea.

Sindicaliştii mai reclamă probleme mari şi în ceea ce priveşte contractele de închiriere a unor clădiri, fapt confirmat de un raport de control al Romarm, obţinut de BURSA.

Conform raportului, multe dintre înţelegeri s-au stabilit prin negociere directă, iar, în unele cazuri, cum ar fi spaţiile cu destinaţie comercială, chiriile încasate sunt la jumătate din tarifele aprobate de către Consiliul de Adminsitraţie.

Şi paznicii, în prag de concediere

Cu toate că din bunurile uzinei se fură, conform sindicaliştilor, "la greu", la UMP urmează să fie concediaţi 80 de salariaţi, îndeosebi cei care asigură paza.

Acest lucru a stârnit revolta sindicaliştilor Siteco care, săptămâna aceasta, vor organiza acţiuni de protest la Bucureşti, pentru a cere demiterea conducerii uzinei (n.r. pe care o acuză de tentativa de distrugere a organizaţiei sindicale şi de anulare, în instanţă, a contractului colectiv de muncă).

"Vom protesta la sediul Guvernul, al Ministerului Economiei şi al PD-L pentru că avem informaţii că se doreşte concedierea a 80 de salariaţi care asigură pază, pentru a face loc unei firme de pază", ne-a declarat liderul de sindicat Mircea Voinea.

Contactat de noi, directorul general al UMP, Marian Iordache, ne-a declarat că prin concedierea celor 80 de salariaţi, uzina ar face o economie lunară de 500 de milioane de lei şi a adăugat că paza activelor va fi asigurată în continuare.

Şeful UMP ne-a precizat că uzina va încerca, în schimb, să facă angajări în departamentul de producţie, pentru relansarea activităţilor.

Şansă de relansare, ratată intenţionat?

Însă, UMP a ratat, deja, şansa să se redreseze din punct de vedere financiar, spun sindicaliştii, acuzând conducerea că a tratat superficial încheierea de contracte şi comenzi în valoare de circa 3 milioane de euro.

Mai precis, este vorba de contracte şi comenzi care, la nivelul lui 2008, totalizau circa 1,75 milioane de lei, iar pentru anul curent, 11,5 milioane de lei, după cum reiese din raportul Romarm.

Potrivit unei adrese a CNS Cartel ALFA (n.r. unde este afiliat sindicatul Siteco), înaintate Ministerului Economiei, conducerea "a tratat cu iresponsabilitate şi neprofesionalism" două comenzi primite din partea a două societăţi private, fapt ce a dus la anularea unui contract şi la pierderea celui de-al doilea.

De vină ar fi, conform sindicaliştilor, în cazul contractului anulat, organizarea neperformantă, programul de fabricaţie ascuns şi neexecutarea unor operaţiuni tehnologice de auto-inspecţie. În cel de-al doilea caz, este vorba de "alte interese", după cum au apreciat liderii sindicali.

Romarm: "Arieratele depăşesc de trei ori cifra de afaceri"

Problema contractelor şi a comenzilor vine în contextul în care, conform aceluiaşi raport de control al Romarm, situaţia economico-financiară a uzinei este gravă, "fără perspective de redresare pe termen scurt".

Conform sursei citate, "arieratele depăşesc aproape de trei ori cifra de afaceri". "Aceasta denotă probleme grave de trezorerie, generate de exploatarea şi de lichidarea plăţilor restante, iar incapacitatea cronică de a face faţă plăţilor obligatorii şi celor necesare reluării ciclurilor de exploatare la un nivel acceptabil echivalează cu falimentul", se subliniază în raport.

Un alt document obţinut de BURSA, pus la dispoziţie de către sindicate, arată că datoriile UMP depăşeau 100 de milioane de lei, iar uzina acumula, lunar, pierderi de peste 300.000 lei.

"Fără o reeşalonare sau o stingere a datoriilor, filiala nu va reuşi nicidecum să se redreseze atâta vreme cât va avea o rentabilitate scăzută", se subliniază în raport.

Administare specială, fără privatizare!

Astfel, UMP a intrat, pe 6 octombrie 2009, în procedură de administare specială, în baza unui ordin semnat de Adriean Videanu, la acea vreme ministru al Economiei.

Practic, conform procedurilor, UMP intră în supravegherea financiară a statului, toţi creditorii bugetari fiind nevoiţi să-şi suspende cererile de executare silită. Administarea specială are ca finalitate privatizarea, numai că, interesant este că cei responsabili de viitorul uzinei au concepţii diferite în acest sens.

Contact de noi, directorul general al UMP, Marian Iordache, ne-a declarat că dacă uzina nu ar fi intrat în administare specială risca falimentul.

"A fost o măsură de evitare a blocajului financiar şi este posibil să se ajungă, pe viitor, şi la privatizare", a subliniat Iordache.

Paradoxal, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a precizat, pentru BURSA, că "prin intarea UMP în administare specială nu se urmăreşte privatizarea acesteia".

Faptul că persoanele responsabile de soarta UMP au concepţii diferite cu privire la viitorul uzinei le-a dat de gândit sindicaliştilor, care suspectează că, de fapt, s-ar pregăti un tun imobiliar.

Ce ar mai fi de vânzare

Conform procedurilor, la UMP urmează să fie numit un administrator special, care ar urma să stabilească un plan de reorganizare care prevede, printre altele, şi vânzarea de active, pentru redresarea economică a întreprinderii.

Directorul UMP ne-a precizat că, momentan, administratorul special nu a fost numit, fiind nevoie de un act normativ de la minister care nu poate fi iniţiat de actualul guvern fără puteri depline.

Liderul de sindicat Mircea Voinea ne-a declarat că UMP are active, atractive printre care terenuri de 130 de hectare, un atelier mecanic performant şi o staţie de transformare. "Toate acestea sunt bunuri atractive, nu excludem că, pe viitor, s-ar pregăti un tun imobiliar cu activele societăţii", au încheiat sindicaliştii.n

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb