ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI Deficitul balanţei comerciale a ajuns la aproape 3,3 miliarde euro

Alexandru Costea
Companii / 10 august 2015

Deficitul balanţei comerciale a atins valoarea de 3,292 miliarde de euro, în primele şase luni din 2015, în creştere cu 441,1 milioane de euro faţă de intervalul similar din 2014, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada ianuarie - iunie 2015, exporturile şi importurile au crescut cu 5,9%, respectiv cu 6,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior.

În timp ce exporturile au însumat 27,029 miliarde euro, importurile au ajuns la 30,321 miliarde euro, în intervalul primelor şase luni din acest an.

Datele INS relevă, de asemenea, că, în luna iunie 2015, exporturile au fost de 4,767 miliarde euro, iar importurile au fost de 5,486 miliarde euro, rezultând un deficit de 719,9 milioane euro.

Totodată, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra - UE28) în primul semestru al acestui an a fost de 19,89 miliarde euro la expedieri şi de 23,329 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,6% din total exporturi şi 76,9% din total importuri.

De asemenea, valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra - UE28) în primele şase luni din 2015 a fost de 7,139 miliarde euro la exporturi şi de 6,992 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,4% din total exporturi şi 23,1% din total importuri.

Potrivit INS, în primele şase luni din anul curent, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,6% la export şi 36,7% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi respectiv 31,5% la import).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Articolul este foarte slab. O analiza corecta spunea pe ce grupe s-a creeat excedent si pe ce grupe s-a crreat deficitul. Nu stiu unde au invatat (daca au invatat) ziaristii romani sa-si faca meseria insa cand ma redirectioneaza Yahoo spre aricole din Gandul, Mediafax, De Ce News si alte asemenea, ma ingrozeste la ce nivel de prostie s-a ajuns in Romania. Pur si simplu articole scrise de retardati pentru alti retardati. Domnule costea, cand o sa va dea afara de la Bursa, va rog frumos sa nu scrieti in CV "Abilitatea de a extrage esentialul din context".

    1. Nu cred că este o critică foarte corectă. Materialul este de la Agerpres care a făcut tot ce se putea face pe baza comunicatului INS. Citește și tu comunicatul INS și vezi dacă poți să îți obții informațiile pe care le vrei. Părerea mea este că nu poți decât dacă îți construiești o bază de date proprie în care destructurezi informația care vine de la INS în cifre absolute și pe care le compari apoi în serii, mediate cum vrei și eventual ajustate sezonier. Nu asta este meseria de ziarist pentru că așa ceva presupune un risc de a greși în calcule - și deci de a informa în mod greșit cititorii. Un astfel de raport financiar construit cum vrei tu nu mai este al INS ci al altcuiva (al meu, al KPMG, al Bursa, al cui vrei tu).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb