ÎN PRIMA ZI CA PIAŢĂ EMERGENTĂ Optimismul din declaraţii nu s-a propagat la nivelul cotaţiilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2020

Optimismul din declaraţii nu s-a propagat la nivelul cotaţiilor

Prima zi în categoria pieţelor emergente secundare sub umbrela agenţiei londoneze FTSE Russell a fost marcată de un eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi scăderi pe linie ale indicilor, într-un climat negativ pentru activele de risc din pieţele internaţionale.

La evenimentul organizat la sediul BVB, într-un cadru restrâns, a fost transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, au luat cuvântul premierul Ludovic Orban şi ministrul finanţelor Florin Cîţu, oficiali ai bursei şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi alte persoane din jurul pieţei de capital.

Aducerea unui număr cât mai mare de companii la bursă, atragerea inves­titorilor şi creşterea lichidităţii, dezvoltarea pieţei de capital ca un instrument de finanţare a economiei reale sau promovarea în eşalonul pieţelor emergente sub umbrela MSCI au fost printre temele recurente apărute în discursuri care, pe alocuri, au fost punctate de săgeţi aruncate către adversarii politici.

În ansamblu, există percepţia şi speranţa că, noua categorie în care am intrat, este doar o etapă către o treaptă superioară, probabil şi în contextul în care, ţările din jurul nostru comparabile ca mărime şi economie sunt cu cel puţin o treaptă peste noi.

Optimismul afişat la evenimentul ce a marcat prima zi ca piaţă emergentă la Bursa de Valori Bucureşti nu s-a propagat şi la nivelul cotaţiilor, toate coşurile de acţiuni marcând scăderi pronuţate.

BET, ce reflectă parcursul celor mai lichide şaptesprezece acţiuni ale pieţei noastre, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 2,46%, la 8.891,59 de puncte, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 2,39%, la 802,96 puncte.

Brokerii sunt de părere că, este în principal efectul deprecierilor din pieţele internaţionale, la care odată cu intrarea în noua ligă am devenit mai bine conectaţi.

"Sigur că aşteptările erau ca, în prima zi ca piaţă emergentă, să avem creşteri la Bursa de Valori Bucureşti, dar am avut scăderi, pentru că ne-am corelat cu deprecierile importante din pieţele externe", spune Dragoş Mesaroş, ce conduce activitatea de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldrig.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, indicele Stoxx 600 a avut un declin de 3,24%, într-o zi în care băncile europene au avut scăderi puternice după ce, în week-end, au apărut informaţii conform cărora Deutsche Bank, HSBC sau JP Morgan Chase & Co au făcut afaceri cu clienţi suspectaţi de spălare de bani sau alte infracţiuni finanicare.

În acest context, la Bursa de Valori Bucureşti topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost ocupat de trei bănci.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), una dintre companiile din piaţa noastră prezente în indicii FTSE, au cumulat un rulaj de 22,63 milioane de lei, preţul acţiunilor instituţiei de credit din Cluj încheind ziua în scădere cu 6,5%, la 2,3 lei.

Pe treapta a doua s-au găsit titlurile Erste Group Bank (EBS), listate secundar la Buucureşti, ce au înregistrat o valoare a tranzacţiilor de 17,93 milioane de lei. Cotaţia EBS a încheiat ziua la 89,5 lei, în scădere cu 10,5% faţă de preţul de vineri, declin aproape dublu comparativ de cel înregistrat de acţiunile băncii la Viena.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 3,42%, la 12,42 lei, pe fondul unui rulaj de 6,77 milioane lei. Tot cu titlurile BRD a avut loc şi un schimb "deal" în valoare de 71,38 milioane de lei, tot la preţul unitar de 12,42 lei.

Contrar direcţiei generale a pieţei, acţiunile Nuclearelectrica (SNN), a doua companie de la BVB inclusă în indici FTSE au urcat cu 1,11%, 16,46 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 1,66 milioane lei.

Titlurile TeraPlast (TRP), cea de-a treia companie a pieţei noastre ce face parte din indicii agenţiei de rating londoneză, au cumulat un rulaj de 1,99 milioane lei, preţul acţiunile producătorului de materiale de construcţii depreciindu-se cu 3,08%, la 0,378 lei.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut recul de 1,91%, la 41.998,96 puncte, în timp ce indicele BET-NG, ce reflectă parcursul companiilor energetice şi de utilităţi s-a depreciat cu 1,3%, până la 656,24 de puncte.

Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 158,11 milioane lei (32,54 milioane de euro), de aproape două ori şi jumătate mai mare decât media zilinică a acestui an care, fără transferurile de ieri se ridica la 66,7 milioane de lei, circa 45% din rulaj fiind dat de transferul "deal" cu titlurile BRD

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. ...

    E normal sa mai fie și corecții. BVB s-au umflate că un balon in ultimele două săptămâni. Marele avantaj al tranziției la statutul de piata emergenta este că mai creste un pic lichiditatea la BVB că era jale, stăteau tranzacțiile înghețate și 15 min câteodată, te apuca căscatul..

    1. Ai asteptari sa se schimbe foarte mult? Din ce inteleg fondurile care vin sau au venit au in mare parte administrare pasiva. E nevoie de companii noi, mari. De un free-float mai mare la cele deja listate. De o industrie a fondurilor de investitii, ca ce e acum e foarte subtire. Cel putin fondurile de investitii in actiuni sunt foarte mici.

      Fondurile mari nu stiu daca au robotei sa ajute la lichiditate. Din contra, posibil sa reduca din lichiditate pentru ca vor cumpara de pe piata si apoi vor tine pe termen mediu / lung.

      Nu stiu daca e vre-un avantaj. Preturile posibil sa creasca pentru ca va fi o cerere mai mare initiala. 

      Ba da.. Au robotei care cumpara si vand in nestire, sa induca ideea de piata normala. In general fondurile speculative fac legea in pietele emergente si nu prea cumpara pe termen lung, ca nu-s fonduri de pensii sunt fonduri de risc.

      Si nu ai existat o cerere mai mare.. s-a vazut in sedinta de ieri in care TLV a dat cu fundul de pamant fapt care arata ca unii institutionali au cumparat actiunea ca sa dea cu ea de pamant nu din alte motive.  

      Astept concertele.

    Asta e realitatea cu piata de capital din România! Ați desființat pragul la sifuri s-a ales praful ele! Vede cineva vreun folos cu piata emergenta? Asta este V-ul de revenire ? Au vândut smecherii în iarna iar acum tot poporul care a pus botul la dividende și alea date în bătaie de joc, a rămas fără bani, cu ochii în soare. Da, multi și prosti! Ăștia de la putere, chiar credeți ca se vor înghesui oamenii sa va voteze? Sunteți aceeași mincinoși pe care-i știm!

    1. Nu prea mai pune lumea botul la dividende pentru că scăderile post-dividend sunt mult mai mari decât valoarea dividendului.

      Sa stii ca pe termen lung a mers pana acum la BVB. Daca te uiti la BET-TR. Dividendele, adica randamentul dividendelor este un indicator important in deciziile de investitii.

    Trebuie adus pe bursa urgent: Hidro, Tarom, Aeroporturi.. pentru a ajunge Polonia la piata dezvoltata trebuie adusi colosi nu firmituri numai asa putem avea o sansa sa concuram cu pietele dezvoltate.

    1. Corect! Plus Bitdefender si UiPath secundar la BVB !!!

      SI , LA URMA-URMEI , CE-A CAUTAT ACOLO , CAMARADUL KLAUS - WERNER , CA SA ZDRANGANE DIN CLOPOTEL , CA DOAR EL CU MANUSITA LUI , A SEMNAT PROIECTUL ALA DE LEGE NASCOCIT DE COMUNISTII DE LA PSD , CA TIMP DE INCA 2 ANI DE ACUM INAINTE , STATUL ROMAN SA N-AIBA VOIE SA VINDA PE PIATA DE CAPITAL , NICI O ACTIUNE MINORITARA DIN SOCIETATILE DE STAT ??? AUD ??? ORBAN , VAD CA ZICE ALTCEVA !!! PARTIDUL COMUNIST CHINEZ , A FOST SI ESTE , MULT MAI INTELEPT , DECAT FRATIORII LOR MINUSCULI , DIN ROMANIA !!! AU VAZUT , CE ERA DE VAZUT , CU PIATA DE CAPITAL SI BURSELE , S-AU UMPLUT DE BANI , SI AU DEVENIT MILIONARI SI MILIARDARI , DEVENIND INVESTITORI LA BURSA CHINEZA !!! DE CATE ORI S-A PRABUSIT , DIN DIFERITE MOTIVE ''''''' SHENZEN 300 '''''', AU SARIT CA FRIPTI , SI AU INTERVENIT CU MILIARDE SI MILIARDE DE YUANI , IN SPRIJINUL EI , PANA CAND ACEASTA SI-A REVENIT !!! CA DOAR , ESTE VORBA SI DE BANII LOR PERSONALI !!! AU DEVENIT , MAI CAPITALISTI , DECAT CAPITALISTII !!! EI DE CE POT , SI CONDUCATORII NOSTRII NU POT ??? EI , DE CE VOR , SI CONDUCATORII NOSTRII , NU VOR ??? AM DAT DOAR UN EXEMPLU !!! COMUNISTII CHINEZI FANATICI , SE POT ADAPTA LA NOU !!! AI NOSTRII , NU POT !!! DE CE NU POT ??? SANT EI OARE , HANDICAPATI ??? I-AU PROSTIT ATAT DE MULT SOVIETICII , IN 45 DE ANI DE COMUNISM DE TIP LENINIST ??? SE PARE CA DA !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb