Nivelul schimburilor comerciale dintre Ucraina şi România a atins, la 30 noiembrie 2013, un nivel de 1,72 miliarde dolari, în creştere cu 2,3% faţă de perioada similară din 2012, potrivit datelor prezentate în cadrul întâlnirii dintre ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, şi Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti.
Din totalul schimburilor comerciale româno-ucrainene, exportul a reprezentat 1,157 miliarde dolari (majorare cu 18%), iar importul 563 milioane dolari (-8,1%), conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei.
"Soldul balanţei comerciale a fost de 594 milioane dolari în favoarea României. Se aşteaptă ca datele statistice finale pe anul 2013 să consemneze cel mai ridicat nivel al exporturilor româneşti din istoria relaţiilor comerciale bilaterale", arată sursa citată.
În cadrul întâlnirii, diplomatul ucrainean a prezentat ultimele evenimente politice de la Kiev şi eforturile pe care autorităţile ucrainene le-au depus pentru stabilizarea situaţiei. La rândul său, ministrul Gerea şi-a exprimat încrederea pentru găsirea unei soluţii de rezolvare paşnică a situaţiei şi revenirea la normalitate în capitala ucraineană.
Evocând principiul alternanţei, ministrul Gerea a menţionat disponibilitatea părtii române de a fi gazda celei de a doua sesiuni a Comisiei mixte. S-a convenit luna iunie 2014 ca posibilă dată de organizare a evenimentului, urmând ca locul desfăşurării să fie convenit prin consultări între părţi.
Cele două părţi au agreat, totodată, organizarea unui Forum economic, eventual cu ocazia desfăşurării Comisiei Mixte, cu o puternică participare şi mobilizare a oamenilor de afaceri din cele două ţări, cu implicarea activă a Camerei de Comerţ bilaterale Româno-Ucrainene.
Referitor la negocierile privind reglementarea problemelor rezultate din participarea României la construirea combinatului de la Krivoi Rog, ambasadorul Ucrainei a susţinut ca discuţiile să se desfăşoare la nivel de experţi, fără a fi legate direct sau să influenţeze alte acţiuni de cooperare şi dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, se mai arată în comunicat.
Demnitarul român, exprimând dorinţa părţii române de dezvoltare în continuare a relaţiilor comercial-economice româno-ucrainene, a solicitat interlocutorului sprijinul pentru întâlnirea cât mai urgentă a grupelor de experţi pentru reluarea dialogului şi găsirea mai rapidă a unor soluţii în problema Krivoi Rog.