ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ASF: Tranzacţiile cu acţiuni, în scădere puternică

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2015

ASF: Tranzacţiile cu acţiuni, în scădere puternică
  • document ataşat Vezi tabel
    apasă aici pentru a descărca.

    Acţiunile din sectorul bancar şi cel energetic, cele mai lichide

    Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a crescut de aproximativ cinci ori

    Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut, în primele nouă luni ale anului 2015, cu 18,71%, comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior, în contextul unei volatilităţi reduse, potrivit unui raport transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

    ASF arată că cea mai importantă scădere a fost înregistrată de tranzacţiile cu acţiuni (-38,94%), în timp ce valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a crescut de aproximativ cinci ori în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

    În clasamentul celor mai lichide 20 de companii la BVB (piaţa principală, acţiuni), pe primul loc se situează Fondul Proprietatea, care deţine o pondere de circa 24,80% din valoarea totală tranzacţionată la bursă în intervalul menţionat, potrivit Autorităţii, care precizează: "Fondul este urmat în acest top de către Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD Group Société Générale (BRD) şi Electrica (EL). Astfel, în topul celor mai lichide companii, cele mai bine reprezentate sectoare sunt cel bancar şi cel energetic. De asemenea, se remarcă în cadrul acestui clasament şi prezenţa celor cinci societăţi de investiţii financiare".

    În primele 9 luni ale anului 2015 a avut loc o creştere semnificativă a tranzacţiilor cu titluri de credit, ca urmare a emisiunii de obligaţiuni în valoare de 2,2 miliarde lei realizată de Primăria Municipiului Bucureşti în luna aprilie, şi a primei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din ultimii 10 ani, în valoare de 100 milioane lei, din luna iunie.

    Astfel, valoarea tranzacţiilor cu titluri de credit în primele 9 luni ale anului 2015 a fost de peste 2,57 miliarde lei.

    ASF notează că tranzacţiile cu produse structurate s-au orientat preponderent către instrumentele având la bază active străine (indici bursieri internaţionali, mărfuri, EURUSD). Comparativ cu valoarea totală înregistrată în anul 2014, acestea au cunoscut o creştere în primele 9 luni ale anului 2015 cu peste 40%.

    Lichiditatea SIBEX, la cote de avarie

    Analizând tranzacţiile cu derivate de la Sibex, ASF a constatat menţinerea la nivel redus a numărului de tranzacţii şi a valorilor tranzacţionate pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2015: "Media pentru valoarea tranzacţionată în primul trimestru a fost de 25,66 milioane de lei, în trimestrul al doilea de 16,77 milioane lei, iar în trimestrul al treilea de 14,37 milioane lei. Comparativ cu valoarea tranzacţionată în trimestrul III 2014, de 355,43 milioane lei, valoarea tranzacţionată în aceeaşi perioadă a anului 2015 a fost mai mică cu 95,9%. Cele mai tranzacţionate contracte au rămas cele având ca suport indicele DJIA, cu o pondere de 55,01% din numărul total de contracte tranzacţionate".

    Activele fondurilor au depăşit 40 miliarde de lei

    Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale, la data de 30 septembrie 2015, este în creştere cu circa 2,50%, comparativ cu nivelul consemnat la finele lunii septembrie 2014, depăşind pragul de 40 miliarde de lei.

    Raportul ASF arată: "O analiză detaliată pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că, în cazul fondurilor deschise (FDI) şi fondurilor închise de investiţii (FÎI), a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor şi anilor anteriori. Şi în cazul SIF-urilor activul total a înregistrat o creştere de peste 5%. Spre deosebire de acestea, activul total al Fondului Proprietatea (FP) a consemnat o scădere de aproximativ 16%".

    La sfârşitul lunii septembrie 2015, activele cumulate ale fondurilor deschise şi închise de investiţii depăşeau ponderea de 50% din totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, când activele FDI şi FÎI reprezentau doar 44,66%.

    Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt în continuare orientate preponderent către instrumentele cu venit fix, în vreme ce SIF, FP şi FÎI au o orientare dominantă către plasamentele în acţiuni, precizează Autoritatea, adăugând: "Orientarea diferitelor categorii de organisme de plasamente colectiv către un anumit tip de strategie investiţională este justificată de caracterul închis sau deschis al fiecărui tip de OPC, precum şi de apetitul la risc al investitorilor acestora.

    Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv arată o alocare relativ echilibrată între investiţiile în acţiuni (circa 19,35 miliarde lei) şi instrumente cu venit fix/instrumente ale pieţei monetare (circa 18,93 miliarde lei). Comparativ cu luna septembrie a anului 2014, la finele lunii septembrie 2015 se observă o scădere a plasamentelor în acţiuni (-3,76%), precum şi a depozitelor şi disponibilului (-19,37%), concomitent cu o creştere a plasamentelor în obligaţiuni cu 21,23% şi în titluri OPCVM/AOPC (+27,32%)".

    BET, volatilitate mai redusă faţă de indicii burselor emergente din vecinătate

    Autoritatea de Supraveghere notează, în raportul la nouă luni, că amplitudinea scăderilor indicilor Bursei de Valori Bucureşti a fost mai redusă decât cele ale indicilor burselor internaţionale: "Deşi piaţa de capital din România se încadrează în categoria pieţelor de frontieră, indicele principal al bursei româneşti (BET) a avut în general o volatilitate mai redusă faţă de indicii burselor emergente din vecinătate şi chiar decât indicii pieţelor europene mature".

    Potrivit ASF, majoritatea pieţelor au înregistrat un nivel redus de volatilitate pe primul trimestru din 2015, în timp ce al doilea trimestru a marcat o amplificare a volatilităţii pe fondul tensiunilor generate de Grexit în luna iunie. Şi în primele două luni din trimestrul al treilea volatilitatea burselor a fost ridicată, ca urmare a aşteptărilor privind o posibilă creştere a ratei de politică monetară în SUA şi a turbulenţelor pe pieţele financiare din China, mai precizează Autoritatea.

    "Intensitatea corelaţiilor dintre bursa locală şi pieţele mature sau emergente din Europa a fost, în general, redusă în perioadele de acalmie şi evoluţie pozitivă a pieţelor financiare internaţionale, amplificându-se brusc în episoadele de turbulenţă la nivel global", se mai arată în raportul citat, care adaugă: "Astfel, corelaţiile dintre randamentele zilnice înregistrate pe pieţele de capital din România cu pieţele de capital din Ungaria, Polonia şi indicele compozit STOXX 600 au fost în primul trimestru din 2015, de nivel scăzut, continuând o tendinţă ce a caracterizat ultimul semestru din 2014. În trimestrul al doilea intensitatea corelaţiilor a scăzut, pentru ca în trimestrul al treilea, să înregistreze o creştere semnificativă până la niveluri maxime".

    Opinia Cititorului ( 6 )

    1. desigur, toata sobolanimea e in fierbere cu ce se intimpla? oare unde au disparut retailerii? de ce scad tranzactiile? unde-s banii? bullshit. intr-o societate bolnava nu poti avea o bursa sanatoasa. si ce sa vezi, a noastra colcaie de lighione penale penale penale. asf, responsabilitatea curateniei iti apartine. de constat constatam noi cit este de propice piata pentru a investi, rolul tau este sa dezinfectezi. cei cu bani asteptam

      Cazul harimvest, cazul cumparari incrucisate la sifuri, cazul sif1 cu sif imobiliare, cazul fp, magaria cu delistarea rasdacelor, migrarea la Londra a tranzactiilor, ................... !

      Nu mai mentionez capete patrate care conduc destinele pietei de capital ! 

      ASF e cam mare pentru o piata asa mica si fara perspective ! PIATA DE CAPITAL SPRE COLAPS, PIATA ASIGURARILOR SPRE COLAPS , URMEAZA PIATA FONDURILOR PENTRU A FI TABLOUL COMPET AL INCOMPETENTEI asf ! 

      "tranzactiile cu actiuni in scadere puternica " ! 

      asa, si? constata ASF-ul. WOW ce chestie... nimeni nu a mai observat ceea ce au observat ei... cata competenta d'le. dar in afara de a observa mai si facem ceva? pare mai mult o stare de contemplatie, raportul are si o urma de melancolie, poate chiar romantism...

      Daca ASF vrea sa schimbe ceva ar fi cazul sa ceara ajutorul DNA pentru interviurile de la angajare. Prima data sa treaca ala de este sef la ASF.

      sa vedem ... ursache a distrus inainte avasul... misu e crimial curvar... restul sunt doar .. foarte bine platiti. Cu salariul unui comisar intreti un spital judetean. asf , tvr ... gauri care le acoperim noi... fraierimea. Traiasca Romania!

      Observatiile sunt corecte....hai sa cumparam actiuni la societatile care acorda dividente...deoarece impozitul sa redus la 5 %....apoi mai vedem noi

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb