Banca Comercială Română (BCR) a obţinut un profit net de 559,8 milioane lei (123 milioane euro), în primele nouă luni ale anului în curs, cu peste 50% mai mic faţă de cel din perioada similară a lui 2016, când rezultatul net al exerciţiului financiar a fost de 1,14 miliarde lei (255,4 milioane euro).
Conform unui comunicat al băncii, scăderea a fost determinată, în principal, "de efectul de bază rezultat din reluări substanţiale de provizioane de risc şi din înregistrarea unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii în primele nouă luni ale lui 2016".
Rezultatul operaţional a fost de 1,072 miliarde lei, cu 0,4% mai mare decât cel din anul precedent.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 3,3%, în perioada analizată, la circa 1,3 miliarde lei de la 1,35 miliarde lei, în contextul rezolvării continue a portofoliului de credite neperformante şi un mediu încă dominat de rate de dobândă scăzute.
În acelaşi timp, veniturile nete din comisioane au scăzut cu 3,2%, la 515,77 milioane lei, de la 532,67 milioane lei în primele nouă luni din 2016, ca urmare a scăderii volumului de retrageri cash la ghişeele băncii şi a scăderii veniturilor din comisioane de administrare şi din comisioane aferente operaţiunilor cu carduri.
Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 11,2%, la 281,07 milioane lei, datorită unui efect pozitiv rezultat din reevaluarea participaţiilor în valută.
Venitul operaţional a scăzut cu 1,2%, la 2,15 miliarde lei, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi şi din comisioane mai reduse, parţial compensate de un rezultat din tranzacţionare mai ridicat, arată reprezentanţii băncii.
Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 2,7% în primele nouă luni din 2017, la peste 1 miliard de lei, în principal ca urmare a unor ajustări metodologice privind calculul contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.
• BCR a acordat companiilor credite noi de 1,9 miliarde lei
Pe segmentul retail, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 4,1 miliarde lei, ca urmare a vânzărilor solide de credite, atât negarantate, cât şi garantate, arată reprezentanţii băncii. Aceştia subliniază: "Creditele garantate au fost susţinute în mod consistent de programul Prima Casă, în baza noilor alocări de plafoane de garantare şi, în consecinţă, a tragerilor mai mari de credite în cel de-al treilea trimestru, o evoluţie care este de aşteptat să continue şi în trimestul IV. Aceste vânzări au contribuit la o creştere a volumului de credite nete acordate segmentului retail cu 3,6% faţă de decembrie 2016".
În sectorul finanţării companiilor, BCR a acordat 1,9 miliarde lei - volume noi de credite înregistrate în bilanţ. Totodată, BCR deţine un portofoliu de 7,82 miliarde lei ce reprezintă co-finanţări ale proiectelor derulate pe fonduri europene.
Reprezentanţii BCR menţionează: "Creşterea portofoliului de credite corporate este susţinută, în continuare, de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, cu o trecere dinspre credite pentru capital de lucru către un volum mai mare de credite pentru finanţarea investiţiilor, volumul creditelor corporate avansând cu 1,3% faţă de decembrie 2016".
Rata creditelor neperformante, ajunsă la 10,5% la 30 septembrie 2017, a scăzut de la nivelul de 13,3% înregistrat la finalul lunii septembrie 2016, respectiv 22,2% - rata NPL la 30 septembrie 2015, după ce banca a făcut "recuperări, însănătoşiri, vânzări de portofolii NPL şi scoateri în afara bilanţului". Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit până la nivelul de 94%, în timp ce gradul de acoperire total, incluzând valoarea garanţiilor, a ajuns la 125,5%, conform comunicatului BCR.
• Depozitele au scăzut cu 1,2%, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate
Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale s-a situat la nivelul de 23,1%, în august 2017, semnificativ peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României, arată sursele citate. Acestea menţionează că rata de adecvare a capitalului calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS atingea pragul de 22,3%, în iunie 2017.
Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 2,5%, la peste 33 miliarde lei, ca urmare a unor volume crescute de credite pe ambele segmente - retail si corporate.
Depozitele de la clienţi au scăzut cu 1,2%, la 47,64 miliarde lei, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă, arată reprezentanţii instituţiei de credit.
Aceştia subliniază că BCR are în plan să păstreze concentrarea asupra creditării în lei, prin creşterea continuă a ponderii creditelor acordate în moneda locală, deja majoritare în portofoliul total de credite al băncii, utilizând pe deplin capacitatea puternică de autofinanţare în lei.
ERSTE GROUP:
"Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării"
Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării, apreciază specialiştii din cadrul Erste Group, estimând că ipotezele de bază pentru 2018 sunt: "venituri în stagnare sau în uşoară creştere (presupunând o creştere de peste 5% a portofoliului net de credite şi majorarea dobânzilor în Republica Cehă şi România); costurile ajustate la fluctuaţia cursului valutar sunt aşteptate să stagneze (+1%) datorită unor costuri mai mici cu proiectele şi creşterii costurilor de risc, deşi acestea se vor menţine la minime istorice".
Printre riscurile privind perspectivele, Erste aminteşte impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative şi riscurile politice precum iniţiativele de protecţie a consumatorilor, riscurile geopolitice şi cele economice globale.
Erste Group a înregistrat un profit net de 987,6 milioane de euro pentru primele nouă luni din 2017, a anunţat, vineri, Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, menţionând: "Aşa cum am prevăzut, este un rezultat mai mic decât profitul de 1.179,2 milioane de euro raportat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, care a fost influenţat pozitiv de câştigul extraordinar din vânzarea acţiunilor VISA Europe. Suntem mulţumiţi de cele mai recente rezultate, obţinute datorită unei creşteri solide a creditării de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de şapte puncte de bază, şi unei calităţi foarte bune a activelor, cu rată a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008.
Depozitele au continuat să crească susţinut, înregistrând un avans extrem de puternic, de 7,5 procente, în ciuda mediului caracterizat de dobânzi reduse şi a impactului nefavorabil pe care îl are acesta asupra economisirii, astfel că totalul depozitelor clienţilor a ajuns la 148,4 miliarde de euro. Acest fapt continuă să fie unul dintre principalii factori de susţinere a excelentei lichidităţi şi poziţiei de finanţare de care dispune Erste Group. Capitalizarea noastră continuă să fie solidă (...). Un alt semnal că multe dintre lucrurile pe care le facem sunt în direcţia cea bună: toate cele trei mari agenţii de rating ne-au îmbunătăţit calificativele pe parcursul anului, iar în această săptămână Standard & Poor's tocmai ce a evaluat în urcare ratingul nostru pe termen lung la «A» cu perspectivă pozitivă.
Rezultatele pe care le prezentăm astăzi sunt pe deplin în conformitate cu ţintele noastre pentru anul 2017 şi demonstrează faptul că avem rezultate stabile chiar şi într-un mediu marcat de persistenţa dobânzilor scăzute. Ştim însă că, pe termen mediu şi lung, nu va fi suficientă doar stabilitatea. Sistemul bancar a cunoscut o transformare incredibilă în ultimii ani. Aşteptările clienţilor s-au schimbat radical, pentru mulţi dintre ei telefoanele mobile fiind acum mai importante decât agenţiile bancare. Un cadru de reglementare tot mai complex a dus nu doar la cerinţe de capital crescute şi o nevoie mai mare de investiţii în IT, ci şi la un volum mai ridicat de muncă administrativă. Pentru a răspunde acestui nou context, putem conta pe poziţia noastră puternică în Europa Centrală şi de Est - regiunea cu cea mai dinamică creştere economică din Europa - alături de strategia noastră axată pe digitalizare, pentru a asigura succesul Erste Group pe termen lung. Investiţiile în capacităţile de administrare a datelor şi în extinderea şi continua dezvoltare a popularei noastre platforme digitale George, în paralel cu dezvoltarea de noi produse digitale, vor genera reduceri de costuri în anii următori şi ne vor ajuta să valorificăm pe deplin potenţialul de câştig".