ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Grupul Banca Transilvania - profit de 1,05 miliarde lei, uşor peste cel din prima jumătate a lui 2021

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 26 august 2022

Grupul Banca Transilvania - profit de 1,05 miliarde lei, uşor peste cel din prima jumătate a lui 2021

Venituri operaţionale de 28,3 miliarde de lei, cu 17,6% peste cele din primele şase luni ale anului trecut

Grupul Banca Transilvania (TLV) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, un profit net de 1,05 miliarde de lei, cu 3% peste cel din prima jumătate a anului trecut, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, instituţia din Cluj a avut un profit net de 907 milioane de lei, apropiat de cel din perioada ianuarie-iunie 2021, de 901,3 milioane de lei.

Veniturile operaţionale consolidate au fost de 2,83 miliarde de lei, cu 17,6% peste cele din primele şase luni ale anului trecut. Veniturile nete din dobânzi s-au ridicat la 2,03 miliarde de lei, cu 33% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, în timp ce veniturile nete din speze şi comisioane au fost de 550,97 milioane de lei, în creştere cu 23,3%, pentru acelaşi interval de raportare.

"Costul aferent contribuţiei Grupului BT la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 de milioane lei, cu impact negativ asupra rezultatului semestrului", se arată în raport.

La nivel de Grup, considerând şi creanţele din contractele de leasing, portofoliul de credite a înregistrat o creştere de 15,6%, respectiv 46,2% comparativ cu finalul anului 2021, respectiv finalul lunii iunie 2021. Dinamica pozitivă a fost determinată în principal de creşterea portofoliului de credite gestionat de bancă, +15,3% faţă de finalul anului precedent şi +41,1% comparativ cu finele aceleaşi perioade din 2021. La nivelul băncii, creditele nete la finalul lunii iunie 2022 reprezintă 60,2 miliarde lei, toate segmentele de business înregistrând o dinamică pozitivă faţă de finalul anului precedent, conform raportului.

La nivel de Grup, pe segmentul retail soldul creditelor nete a crescut cu 4,3% faţă de sfârşitul anului precedent, iar în ce priveşte creditele acordate companiilor, pe toate segmentele s-a înregistrat o activitate dinamică, susţinută în principal de segmentele Large Corporate (22,1% faţă de 31 decembrie 2021) şi IMM (+21,3% comparativ faţă de 31 decembrie 2021), se mai menţionează în document.

În perioada ianuarie-iunie Banca Transilvania a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,17 miliarde lei.

Depozitele clienţilor au ajuns la 110,9 miliarde lei, din care 72,8 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,1 miliarde lei ale persoanelor juridice.

La jumătatea anului, cheltuielile operaţionale ale Grupului Banca Transilvania s-au ridicat la 1,63 miliarde de lei, cu 31% peste cele din primele şase luni ale lui 2021.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 180%. În prima jumătate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% şi a ajuns la 3,88 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când a fost de 3,614 miliarde lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%. Eficienţa operaţională a băncii este de 51,9%. Solvabilitatea băncii este de 20,61% (fără profitul primelor şase luni din acest an), respectiv de 22,39% (cu profitul inclus). Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%, la 30 iunie 2022, se mai arată în raportul instituţiei.

La data de 30 iunie, activele Grupului se ridicau la 140,1 miliarde de lei, cu 5,76% peste cele de la finele lunii decembrie a anului trecut.

Banca Transilvania este cea mai importantă companie de la Bursa de Valori Bucureşti din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell şi cei de pieţei de frontieră a MSCI, fiind cea mai lichidă acţiune a pieţei noastre. Din acţionariatul instituţiei de credit fac parte fonduri Pilon II, SIF-uri şi BERD.

Evaluarea bursieră a Băncii Transilvania este de 14,2 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. eu zic ca-i bine.

    Oricum TLV a dat mereu dividende bune. Vor da si la anul. Dupa snp si FP, in portofoliul meu TLV ocupa locul 3, la egalitate cu SNG. Am adaugat un strop de Wine si asta-i tot :-)) 

    1. si atunci de ce o scadere de aproape -8% saptamana asta? ca nu e o scadere mica....

      ...dupa o diluare cu 12% a valorii si rezultate relativ cuminti dar nu spectaculoase cum se asteptau multi avand in vedere trambitalele venituri record din dobanzi la credite....

      daca adunam si cele 150 milioane depusi la Fondul de garantare

      Nu stiu care e statutul acestui Fond. Mai vezi vreodata banii astia ?  

      La Erste profitul a crescut cu 24% și citația este la lumatate din maximele anului. Tlv cum sta?

      Exact, Erste a raportat mult mai bine la semestru, cotatia este la minimul ultimului an, iar PER-ul este in jur de 5...la acest moment EBS pare mult mai interesanta!

      Nu zic ca TLV nu va performa bine pe viitor, dar la nivelul EU au tot scazut bancile, TLV-ul si BRD-ul nu cred ca au ajuns chiar la minime inca...dar pe termen lung toate vor performa ok cu o inflatie mare dar fara crize foarte grave si somaj ridicat.... 

      Aveți un mix... corect ...

      Intrebarea este, mai dau actiuni gratuite la anul? Sau se cumintesc avand in vedere consolidarea?

      la anul, odata trecut la impozitarea cu 1%/3% avantajul fiscal adus de gratuite va scadea considerabil. probabil ca o sa dea, ca nu-i costa nimic, mai ales daca au un procent de crestere a profitului care sa sustina pretul. dar ar cam trebui sa renunte la dividend si sa treaca la o combinatie de gratuite+rascumparare si anulare, ar fi mult mai avantajos dat fiind impozitul pe dividende de 8%

      Nu glumi cu asa ceva Warren, sa renunte la gratuite si sa dea dividende -.-

      nu e nici o gluma. uite scenariul: iti dau 10% gratuite, pretul scade cu 10%. apoi lanseaza o oferta de cumparare de 10% din CS la un pret cu 10% peste cel de piata. castigi net 10%? da. dar vor fi impozitati cu 1% sau 3%. daca ti-ar da cei 10% ca dividend, ai fi impozitat cu 8%

      oricum, nu au cum sa o lanseze la anul, trebuie sa recicleze pierderile nemarcate din titlurile de stat. nici dividende nu cred ca acorda.  

      Raiffeisen are P/E 2.8.

      Ba sa dea, sa plateasca din rezervele anilor precedenti...

      tot distributie de capital ar fi

      Daca nu da nimic la anul, cum spui, se duce la 10. TLV este actiune de dividend.

    Tinand cont de turbulentele din trimestrul 2 si subtierea marjei nete de dobanda la nivel de sistem bancar, rezultatele TLV sunt OK, fara a fi spectaculoase pe partea de P&L. Si pe partea de BS se remarca o crestere a creditarii, deci bine si acolo. Totusi, un aspect ma ingrijoreaza: au reclasificat jumatate din titlurile de stat din "intrumente evaluate prin rezultatul global" in "instrumente la cost amortizat" in felul asta "salvand" cam 3.5 miliarde din capitalurile proprii printr-o operatiune pur contabila

    1. Mi-era dor de astfel de detalii! Multumim, WB, mesajele tale vin mereu cu plus valoare!

      Eu stau pe minus cu TLV de ceva vreme, dar nici nu am gasit (deocamdata!) un motiv solid sa fac exit. 

      Legat de reclasificare, nu era normal sa procedeze asa cu titlurile vechi care nu mai sunt competitive la momentul curent? Nu cred ca e o jonglerie aberanta dpdv IFRS si banuiesc ca si alte banci practica asta.

      Dar, ceea ce ma interesa este sa stiu opinia ta despre EBS. Daca se poate... 

      Până când explica domnul Buffet opinez că un per de 4,6 la ebs este mult mai atractiv decât un per de 7 la tlv. Cu alte cuvinte, ebs este evaluat cam de 2 ori mai ieftin că tlv.

      este discutabil. nu pot afirma ca stiu standardul IFRS atat de bine incat sa pot emite o opinie pertinenta. oricum, clasificarea nu ar trebui sa se faca in functie de pretul de piata ci strict de intentia de a-l tine pana la scadenta. doar ca pana acum le-au re-evaluat prin rezultatul global, pe baza aceleiasi judecati (ca le tin pana la scadenta), de aceea nu au recunoscut profituri/pierderi in P&L. acum, ca le diminueaza capitalurile proprii, le reclasifica la cost amortizat. ei argumenteaza ca le pot folosi oricand in operatiuni repo sau colateral la imprumuturi. dar absolut NIMENI nu va accepta valoarea nominala, ci valoarea de piata. este discutabil si mie nu prea imi plac scamatoriile contabile aplicate cand iti convine.

      nu stiu la EBS, dar BRD le tine prin rezultatul global, cum a facut si TLV pana acum. nu urmaresc EBS decat in mare, in general vorbind, pare un "pariu" mai riscant pentru ca foloseste un leverage mai mare. dar daca dobanzile se stabilizeaza la un nivel mai sus, fara o crestere semnificativa a NPL, are perspective foarte bune de crestere 

      multumesc pt opinie, dar nu evaluez niciodata pe baza unui singur indicator!

      In pofida faptului ca mai toata lumea se uita (doar) la PER ;) 

      Pai hai sa ne uitam și la divy, tlv 5,6, ebs 7,17

      Gratuitele când intră?

      ar trebui comparat procentul de distributie. bancile sunt de regula evaluate prin metoda "excess return" pentru ca business-ul lor este sa multiplice banii. modelul asta iti va evalua o banca invers proportional cu procentul de distributie

      ok, inteleg motivarea primei parti. Nu cred ca vom cunoaste vreodata toate scamatoriile uzitate. Unele sunt stiute si acceptate, altele...

      Da, estimez ca NPL va fi o provocare pentru toate bancile in perioada imediat urmatoare. Unul din motivele pentru care acestea au tot scazut avand in vedere contextul in derulare. 

      Nici eu nu am urmarit EBS indeaproape. Totusi, la o prima citire pe BS de 22T1 (asta am la indemana), nu vad o diferenta procentuala signifianta intre cele doua banci EBS-TLV dpdv leverage. Gabarit insa, da.

      Multumesc pt raspuns si timp, WB! 

      TLV a dat mereu dividende bune./..rahat cu perje , dividende cu 5 % randament, daca nu erau fondurile de pensii televe era acum 1,.5 lei

      prin comparatie cu ebs, tlv ar fi trebuit cotat la 1,3 lei

      Am zis eu ceva despre dividend?

      Argumente?

      Dividende plus gratuite, ar fi spre 17%.

      Emiterea de actiuni gratuite inseamna diluare nu distribuire a profitului. Acu cei drept nu pot sa agreez nici opinii atotcunoscataore care calculeaza pretul corect...piata decide iar investitorii institutionali nu prea au multe de ales pe BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb