Suprafaţa totală a spaţiilor de birouri închiriate prin ESOP Consulting a crescut cu 18% în Capitală, în primele şase luni din 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ne-a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară.
Domnia sa apreciază că rezultatele înregistrate de ESOP după prima jumătate a anului au depăşit estimările iniţiale: "Bilanţul primelor şase luni din 2015 arată mai bine decât estimam la începutul anului. Am înregistrat o creştere de 18% a suprafeţei totale de spaţii de birouri închiriate, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Cele mai multe tranzacţii au fost realizate pe segmentul de chiriaşi IMM, dar am avut şi mai multe tranzacţii pe segmentul corporate cu suprafeţe de peste 1.200 de metri pătraţi".
Potrivit sursei citate, cei mai mulţi solicitanţi de spaţii de birouri din Capitală care au încheiat contracte prin ESOP au ales două zone, ce au concentrat jumătate din totalul spaţiilor închiriate, respectiv zona de centru - nord (Victoriei, Charles de Gaulle, Barbu Văcărescu, Aviaţiei, Domenii) - cu 26,53% din tranzacţii şi zona ultracentrală (Romană, Universitate, Unirii) cu o pondere de 23,5% din total.
Alexandru Petrescu ne-a precizat că ESOP a tranzacţionat spaţii de birouri cu o suprafaţă totală de 18.158 de metri pătraţi în primele şase luni din 2015, în condiţiile în care bilanţul la cinci luni arăta o suprafaţă de 15.131 mp.
"Valoarea medie ponderată tranzacţionată a unui spaţiu închiriat prin ESOP Consulting a fost de 514 mp (din tranzacţii cu suprafeţe între 150 mp - 3.900 mp)", ne-a precizat domnul Petrescu, subliniind că 62% din totalul tranzacţiilor încheiate de companie în primul semestru au implicat întreprinderi mici şi mijlocii.
În ceea ce priveşte activitatea de relocare a sediilor de birouri din provincie, şeful ESOP a remarcat o creştere a tranzacţiilor, dar mai ales a intenţiilor de expansiune - inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltările imobiliare off plan (n.r. înainte de construcţie), însemnând că numărul contractelor de închiriere în marile oraşe se va majora şi în perioada următoare.
"ESOP a realizat închirierea a aproximativ 4.000 mp de spaţii de birouri în provincie în primele 5 luni. Tendinţa se va menţine, în contextul competiţiei din ce în ce mai acerbe pentru o forţă de muncă accesibilă şi de o anumită calificare", a conchis Alexandru Petrescu.
O analiză Flash Office Solutions arată că, în primele şase luni din 2015, circa 65% dintre antreprenorii care au închiriat birouri în Bucureşti au ales un spaţiu în hub, iar 35% dintre ei s-au orientat către un spaţiu individual.
În ceea ce priveşte domeniul de activitate al chiriaşilor, firmele din domeniul IT sunt mai deschise către spaţiile de birouri din hub, în timp ce antreprenorii din domenii precum consultanţă, avocatură, design sau distribuţie preferă spaţiile individuale la cheie, potrivit sursei menţionate.
Alexandru Petrescu consideră că tranzacţiile cu birouri închiriate de IMM-uri vor creşte cu peste 15% în acest an, depăşind 150.000 de metri pătraţi.
În opinia domniei sale, nivelul chiriilor pentru spaţiile de birouri închiriate de IMM-uri se va stabiliza în acest an în jurul valorii de 10 euro/mp/lună, cu scăderi de până la 7-9 euro în zonele semicentrale şi cu creşteri de până la 11-13 euro/mp/lună în zone precum Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle sau Aviatorilor. Potrivit sursei citate, peste 70% din numărul total de tranzacţii cu spaţii de birouri va fi realizat, în 2015, de către companiile de tip IMM, iar reprezentantul ESOP Consulting estimează că spaţiile de birouri tranzacţionate de aceste firme vor reprezenta aproximativ 40% din suprafaţa totală tranzacţionată în 2015.
Un raport al companiei arată că, în 2015, firmele de pe segmentul companiilor medii, care au între 25 şi 60 angajaţi, au închiriat spaţii cu suprafeţe cuprinse între 300 şi 700 mp, în Bucureşti cele mai multe orientându-se spre centre de afaceri din zone centrale şi semicentrale, precum Grozăveşti, Romană, Unirii, Maria Rosetti, 1 Mai şi Floreasca.